Sunday, 14 September 2014

Hamas cabar Mahmoud Abbas heret Israel ke ICC

Penduduk Palestin mendirikan khemah di Genting Gaza kerana tidak mampu membina rumah. - Foto AFP
Penduduk Palestin mendirikan khemah di Genting Gaza kerana tidak mampu membina rumah. - Foto AFP
RAMALLAH - PALESTIN. Hamas mencabar Pihak Berkuasa Palestin supaya mengheret Israel ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

Timbalan Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyeh menggesa Presiden Pihak Berkuasa Palestin yang juga dari gerakan Fatah, Mahmoud Abbas supaya menandatangani Statut Rom bagi membolehkan Israel di dakwa terhadap kesalahan jenayah perang.

Ismail berkata, desakan itu juga datangnya dari penduduk Palestin selepas rejim Zionis melakukan kekejaman terhadap mereka di Genting Gaza dan Tebing Barat selama ini.

Statut Rom adalah perjanjian ditubuhkan ICC dan diterima pakai pada sidang diplomatik di Rom pada 1998.

Mahmoud kini dilihat tertekan dengan desakan Hamas selepas merela dikatakan menuntut satu demi satu hak yang tidak sejajar dengan rundingan gencatan senjata antara Palestin dan Israel.

Dalam perkembangan lain, kerajaan perpaduan Palestin mempelawa 80 negara menghadiri mesyuarat Majlis Ekonomi dan Sosial Liga Arab bagi membincangkan pembinaan semula Gaza pada 12 Oktober ini.

Timbalan Perdana Menteri Palestin, Mohammad Mustafa berkata, kerajaannya telah mengemukakan satu pelan strategik untuk pembinaan semula Gaza kepada tiga peringkat dalam tempoh lima tahun akan datang. - EM

Lagi pencerobohan Israel di Gaza

Sebanyak tujuh jentolak didakwa menceroboh kawasan di utara Khan Younis, Genting Gaza.
Sebanyak tujuh jentolak didakwa menceroboh kawasan di utara Khan Younis, Genting Gaza.
GENTING GAZA - PALESTIN. Israel, kelmarin didakwa melakukan pencerobohan terbaharu di selatan wilayah Gaza sejak gencatan senjata dikuatkuasakan pada 26 Ogos lalu.

Menurut saksi, sebanyak tujuh jentolak dilihat berada di utara Khan Younis sebelum ia meninggalkan kawasan tersebut.

"Ia adalah pencerobohan kali kedua dalam tempoh lebih dua minggu lalu," katanya.

Dalam perkembangan lain, banyak pihak mula menyuarakan kebimbangan jika konflik tercetus kembali di wilayah tersebut susulan daripada kematian seorang tahanan Palestin di Israel.

Ketua Jawatankuasa Tahanan Palestin, Issa Qaraqe memberitahu keputusan autopsi menunjukkan kematian Raed Abdel Salam al-Jaabari berpunca daripada pendarahan dalaman akibat hentakan kuat pada kepalanya.

Laporan itu didedahkan selepas rejim Zionis mendakwa kononnya Raed membunuh diri ketika ditempatkan di penjara Eshel, selatan Beersheva.

Susulan daripada itu, ribuan tahanan Palestin nekad menyertai mogok lapar sebagai bantahan terhadap kekejaman pihak berkuasa Israel kerana menyebabkan kematian saudara mereka, laporan dipetik dari MEM.