Tuesday, 5 July 2016

Iceland boikot produk Israel


5 JULAI 2016
Iceland boikot produk Israel

 
Iceland boikot produk Israel Dinding di bandar Bethlehem, Tebing Barat, dicat untuk menggesa rakyat Palestin memboikot produk Israel. - Foto AFP
REYKJAVIK - ICELAND. Ibu negara Iceland kelmarin mengumumkan untuk memboikot semua produk Israel sehingga Palestin dibebaskan dari wilayah diduduki.

Difahamkan, langkah itu diambil ketika ahli akademik dan aktivis dari seluruh dunia sedang menyiapkan diri untuk menghadiri perhimpunan di Tunisia bagi membincangkan perkembangan seterusnya gerakan kempen boikot, lupus, sekatan (BDS).

Perhimpunan boikot dikenali sebagai Strategi untuk Membanteras Pendudukan Israel dan Apartheid: Realiti Semasa dan Aspirasi anjuran Pusat Penyelidikan dan Pengajian Dasar (ACRPS) itu dijangka diadakan di Tunis pada 4 hingga 6 Ogos depan.

"Perkembangan gerakan membolehkan rakyat Palestin menegakkan keadilan negara dan membina semula perikatan dengan kuasa progresif di seluruh dunia," menurut kenyataan pengumuman perhimpunan.

Dalam perkembangan berkaitan, rejim Zionis dilapor telah meluluskan rancangan untuk membina 800 unit perumahan baharu di Baitulmaqdis.

Menurut sebuah laporan, 560 unit akan dibina di Maale Adumim dekat Tebing Barat, manakala 140 unit lagi akan dibangunkan di Ramot, dan kira-kira 100 unit dibina di Har Homa serta Pisgat Zeev, di pinggir Baitulmaqdis. - Agensi

Menteri dakwa Facebook sabotaj IsraelAFP - ASKAR Israel mengadakan pemeriksaan kenderaan di bandar Hebron, Tebing Barat semalam.


BAITULMUQADDIS – Menteri Keselamatan Dalam Negeri Israel, Gilad Erdan kelmarin me­nuduh Facebook dan pengasasnya, Mark Zuckerberg tidak mengambil langkah secukupnya untuk mencegah hasutan terhadap Tel Aviv dan berkata, rangkaian sosial itu mensabotaj kerja polis Israel.
Israel sebelum ini menyatakan bahawa Facebook telah digunakan untuk menggalakkan sera­ngan ke atas rejim Zionis, manakala Tel Aviv sedang menggubal undang-undang bagi membolehkan ia mengarahkan Facebook, YouTube, Twitter dan media sosial lain supaya membuang kandungan yang dianggap menghasut keganasan.
Namun, komen oleh Erdan agak lantang. Beliau berkata, Zuckerberg bertanggungjawab ke atas polisi Facebook dan menyeru seluruh rakyat Israel agar mendesak pengasas Facebook itu untuk memantau platform tersebut yang memberikannya pulangan berbilion dolar.
“Facebook mensabotaj tugas-tugas polis Israel. Laman sosial ini juga tidak menghapuskan hasutan dan kenyataan berunsur keganasan,” kata Erdan.
Jurucakap Facebook di Israel bagaimanapun tidak memberikan sebarang kenyataan balas terhadap tuduhan menteri tersebut.
Sejak Oktober tahun lepas, penyerang Palestin membunuh seramai 34 warga Israel dan dua rak­yat Amerika Syarikat. Rejim Zionis pula menembak mati sekurang-kurang­nya 201 warga Palestin. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0704&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz4DTsrXdDA 
Hakcipta terpelihara 

Israel lulus 560 kediaman haram Yahudi

BAITULMUQADDIS – Israel meluluskan 560 kediaman baharu untuk peneroka haram Yahudi di Maale Adumim, Tebing Barat, kata seorang jurucakapnya semalam.

Jurucakap itu yang merupakan datuk bandar Adumim mengesahkan keputusan Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahan, Avigdor Lieberman membenarkan pembinaan penempatan haram itu di Baitulmuqaddis Timur.

Keputusan mengenainya menyusul selepas pemimpin-pemimpin Israel menggesa tindakan lebih keras diambil berhubung serangan Palestin terhadap penduduk Israel sejak beberapa hari lalu.

Menurut laporan media, Netanyahu juga memberikan kelulusan pembinaan 240 kediaman baharu di beberapa penempatan haram Yahudi di Baitulmuqaddis Timur selain 600 unit rumah penduduk Palestin di daerah Beit Safafa.

Serangan terbaru itu termasuk remaja Israel-Amerika Syarikat, Halle Yaffa Ariel, 13, yang mati ditikam di penempatan Kiryat Arba, pinggir bandar Hebron di Tebing Barat.

Remaja perempuan itu ditikam oleh seorang remaja Palestin berusia 19 tahun. Penyerang kemudian ditembak mati oleh seorang pengawal keselamatan.

Sehari selepas serangan pada Khamis lalu itu, seorang lelaki Israel berumur 48 tahun, Michael Mark dibunuh selepas keretanya ditembak oleh seorang penduduk Palestin di selatan Hebron. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0705&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz4DTsiLsj0
Hakcipta terpelihara 

Turki hantar 11,000 
tan bantuan ke Gaza


05 Julai 2016 12:35 AM


Sebuah kontena diturunkan dari kapal Lady Leyla yang membawa bantuan

Sebuah kontena diturunkan dari kapal Lady Leyla yang membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza di Pelabuhan Ashdod di selatan Israel, kelmarin. REUTERS
TEL AVIV 4 Julai – Sebuah kapal Turki yang membawa kira-kira 11,000 tan bantuan kemanusiaan untuk penduduk Genting Gaza tiba di Pelabuhan Ashdod, Israel, semalam.
Ini merupakan kapal bantuan pertama Turki ke Gaza sejak 2010 apabila komando Israel me­nyerbu flotila bantuan yang mengakibatkan 10 aktivis Turki maut.
Insiden itu mengakibatkan pertikaian antara kedua-dua kerajaan sebelum Tel Aviv dan Ankara menandatangani perjanjian untuk memulihkan hubungan kedua-dua pihak, minggu lalu.
Kapal Lady Leyla lapor BBC membawa makanan, pakaian dan permainan dan dijangka tiba di Gaza ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri, Rabu ini.
Bantuan itu sudah diturun­kan di Ashdod sebelum dihantar mengikut jalan darat melalui Israel ke Gaza.
Jurucakap Israel, Oren Rosenblatt berkata, ini merupakan pelaksanaan segera perjanjian antara Israel dan Turki yang ditandatangani empat hari lalu.
“Terdapat usaha khas kerajaan untuk mempercepatkan proses penghantaran bantuan ini esok sebelum Gaza menyambut Hari Raya Aidilfitri,” katanya.
Perjanjian yang dipersetujui pada 27 Jun itu membenarkan Turki menghantar bantuan ke Gaza dan melaksanakan projek infrastruktur di wilayah tersebut.
Kedua-dua pihak juga akan melantik dua masing-masing di samping memulihkan hubun­g­an­ diplomatik.
Sementara itu di Turki, seba­nyak 13 suspek termasuk 10 rakyat Turki didakwa berhubung serangan bom bunuh diri di Lapangan Terbang Antarabangsa Ataturk, Istanbul yang diper­­ca­yai didalangi militan IS. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/turki-hantar-11-000-8232-tan-bantuan-ke-gaza-1.350440#sthash.c5GJA15X.dpuf