Saturday, 29 November 2014

Henry Kissinger, Raja Faisal, dan Keinginan Shalat 2 Rakaat di Al AqsaKetika Raja Faisal Saling pasokan minyak Hingga negara-negara Barat mengalami Krisis minyak Pada Oktober 1973, IA kalimat melontarkan Yang terkenal dan mengguncang Dunia: "Kami dan leluhur Kami Telah MAMPU bertahan Hidup Hanya mengandalkan kurma dan susu, dan Kami akan menghantarkan kembali Dengan Cara ITU lagi Untuk bertahan Hidup (Tanpa Bantuan barang-barang Masjid Barat). "

Henry Kissinger, Menteri Luar Negeri AS, langsung mengunjungi Raja Faisal dan mencoba membujuknya Untuk interesting keputusannya ITU.

Akan tetapi Raja Faisal berkata Hanya Dengan Wajah Penuh kebencian, "Hancurlah ISRAEL!"

Henry Kissinger mencoba melontarkan Sebuah Lelucon Untuk menghibur sang Raja: "Pesawat Jogja kehabisan minyak, berkenankah Yang Mulia memerintahkan orang agar mengisinya Dengan minyak kembali? Dan Kami siap membayarnya Dengan atuk international. "

Namun Sang Raja tak tertawa sedikitpun. Ia memandang Kissinger Sambil berkata: "Dan aku hanyalah Seorang lelaki tua Yang menginginkan untuk dapat selesai sembahyang doa rakaat di Masjid Al Aqsa rasaya aku Mati; maka maukah engkau (Amerika) mengabulkan permintaanku ini? "

Foto Di Atas tampak fasih menggambarkan Sikap Raja Faisal Yang tak menyukai Kissinger dan Kissinger Yang Berusaha interesting hati Sang Raja. [Dedih Mulyadi / islampos]

Zionis punca Hagel berundur

Washington: Seorang bekas perisik mendakwa kerajaan Amerika Syarikat (AS) di bawah kawalan Zionis memaksa Setiausaha Pertahanan Charles Timothy ‘Chuck’ Hagel (gambar) supaya meletak jawatan.
Scott Rickard berkata, keputusan Hagel berundur serta memaksa perubahan lain di Pentagon baru-baru ini menunjukkan betapa kuatnya pengarah kumpulan pemikir dan kompleks tentera-industri Zionis.
“Seorang yang berjiwa Demokrat akan sukar mengekalkan jawatannya disebabkan pendekatan media serta ahli politik yang dikawal Zionis terhadap rakyat AS,” katanya.
“Kebanyakan isu di sekitar peletakan jawatan Hagel ini sebenarnya berpunca daripada keengganannya bertindak lebih agresif.
“Dia lebih memihak kepada Demokrat sederhana.
“Tidak ramai orang seperti itu walaupun di dalam Parti Demokratik sendiri yang kini lebih menyerupai Parti Republikan,” katanya.
Hagel - seorang Republikan berhaluan sederhana - meletak jawatan Isnin lalu selepas hampir dua tahun mengetuai tentera AS.
Secara rasminya, pegawai AS mengatakan keputusan Hagel itu dipersetujui kedua-dua pihak, namun ada yang menganggap dia sebenarnya dipaksa berbuat demikian.
“Tidak syak lagi, dia dipecat,” kata seorang pegawai yang enggan dikenali. - AP
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 28 November 2014 @ 5:06 AM


- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/12426#sthash.9XlMTWDl.dpuf

Perancis akan iktiraf Palestin jika rundingan gagal


PARIS 28 Nov. - Perancis menegaskan akan mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara jika usaha antarabangsa berdepan jalan buntu dalam mencari penyelesaian dalam konflik yang melibatkan Israel dan Palestin, serta mencadangkan tempoh dua tahun lagi untuk menamatkan konfliks tersebut.
Ahli parlimen Perancis akan mengandakan simbolik undian Parlimen pada 2 Disember ini sama ada kerajaan Perancis perlu mengiktirafkan Palestin sebuah sebuah negara,tindakan Perdana Menteri Israel yang dipanggil ‘kesilapan besar’, tetapi tidak mahu mengubah dasar kerajaan Perancis.
“Jika usaha terakhir bagi mencapai rundingan penyelesaian antara kedua-dua negara gagal, kerajaan Perancis sudah bersedia untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan dengan mengiktirafkan Palestin sebagai sebuah negara,”kata Menteri Luar Laurent Fabius. - REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/perancis-akan-iktiraf-palestin-jika-rundingan-gagal-1.30514#sthash.FHHG9Yhf.dpuf

Kesatuan Eropah dijangka iktiraf Palestin


STRASBOURG, Perancis 28 Nov. – Kesatuan Eropah (EU) dijangka membentangkan usul untuk mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara berdaulat di Parlimen EU pada bulan depan, selepas isu tersebut mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penggubal undang-undang blok berkenaan.
Laman web Prestv.ir melapor­kan, perkara berkenaan dinyatakan ketika penggubal undang-undang EU berdebat tentang usul untuk mengiktiraf Palestin di Parlimen Eropah di sini, semalam.
Penggubal undang-undang EU percaya, pengiktiran itu bakal memberi mesej jelas kepada Israel bahawa tindakan rejim Zionis membunuh dan merampas tanah penduduk Palestin adalah satu perbuatan yang tidak boleh di-
terima.
“Mengapa perlu Parlimen Ero­pah mengambil tindakan ini? Ini semua ada kaitan dengan perasaan tidak lagi boleh bersabar dengan tindakan pencerobohan oleh Israel ke atas tanah milik penduduk Palestin dan jumlah korban membabitkan penduduk Palestin yang semakin meningkat saban hari,” kata anggota Parlimen Eropah dari Britain, Richard Howitt.
Ketua Polisi Luar EU, Federica Mogherini yang turut mengambil bahagian dalam perbahasan ber­kenaan menggesa Israel dan Pa­lestin untuk meneruskan run­di­ngan bagi menyelesaikan ma­salah antara mereka secara aman.
“Keamanan dan keselamatan tidak akan dicapai selagi Palestin tidak diiktiraf sebagai sebuah negara. Negara Palestin tidak dapat diwujudkan jika kita tidak menjanjikan ke­selamatan, kestabilan dan keamanan kepada Israel,” tegas Mogherini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kesatuan-eropah-dijangka-iktiraf-palestin-1.30384#sthash.OUolZmB6.dpuf

Perancis beri tarikh akhir


SEORANG penduduk Palestin membaling semula balang gas pemedih mata ke arah pasukan keselamatan Israel di bandar Ramallah, Tebing Barat pada 21 September lalu. - AFP


PARIS – Menteri Luar Perancis, Laurent Fabius semalam menggesa masyarakat antarabangsa supaya menyelesaikan konflik Israel-Palestin dalam masa dua tahun, menjelang debat di Parlimen Perancis sama ada untuk mengiktiraf negara Palestin.
“Di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kami berkerjasama dengan rakan-rakan kami untuk melaksanakan resolusi Majlis Keselamatan supaya menghidupkan semula dan memuktamadkan rundingan damai Israel-Palestin,” kata Fabius ketika berucap di Parlimen negara itu.
“Tempoh masa dua tahun adalah antara perkara yang paling kerap di­sebut dan pemerintah Perancis bersetuju dengan jangkamasa tersebut,” tambahnya.
Dalam perkembangan berkaitan, pemimpin Palestin merancang untuk men­yerahkan secara rasmi satu draf resolusi kepada Majlis Keselamatan PBB supaya Israel mengundurkan semua tentera dari wilayah Palestin yang didudukinya pada 2016.
Menurut Fabius, Perancis bersedia untuk menjadi tuan rumah kepada rundingan antarabangsa dalam usaha mencari perdamaian di Asia Barat.
“Pengiktirafan negara Palestin me­rupakan penyelasaian muktamad berhubung krisis di Asia Barat,” katanya.
Beliau tidak menyatakan bila run­dingan tersebut yang turut disebut lewat kelmarin oleh Presiden Perancis, Francois Hollande akan diadakan, atau pihak yang akan menyertainya.
Fabius bagaimanapun berkata, beliau berharap Perancis dapat membawa semua pihak yang terlibat dalam konflik berkenaan termasuk Kesatuan Eropah, Liga Arab dan semua ahli tetap Majlis Keselamatan PBB.
“Jika rundingan damai ini gagal atau percubaan untuk mencari penyelesaian tidak berhasil, Perancis akan melaksanakan tanggungjawab untuk mengiktiraf negara Palestin dan kami bersedia melakukannya,” ujar menteri luar berkenaan.
Terdahulu semalam, anggota Parlimen Perancis mengadakan debat selama dua jam berhubung usul meng­iktiraf negara Palestin secara simbolik. Usul berkenaan akan diundi Selasa ini dan dijangka akan diluluskan.
Pengundian tersebut berlaku selepas satu resolusi serupa diluluskan oleh anggota Parlimen Britain pada 13 Oktober lalu, wakil rakyat Sepanyol pada 18 November lepas dan pengiktirafan rasmi oleh Sweden pada 30 Oktober lepas. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1129&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3KP2fVIac 
Hakcipta terpelihara