Saturday, 18 May 2013

Erdogan menyatakan hasratnya untuk melawat Gaza dan Tebing Barat

Erdogan menyatakan hasratnya untuk melawat Gaza dan Tebing Barat dalam masa yang terdekat iaitu pada peghujung bulan ini.
_______________________

Sumber: Gaza Now
TT: Aman Palestin Mesir

Haniyeh menekankan hak untuk kembali

Haniyeh menekankan hak untuk kembali

Bahagian Hal Ehwal Pelarian Hamas dalam pergerakan DRAH yang mengadakan persidangan "Bersatu untuk Kembali'' sempena menyambut ulang tahun ke-65 bencana Palestin '' Nakba'', di mana kumpulan-kumpulan Zionis Israel dan penjajah melakukan pembunuhan beramai-ramai kejam terhadap rakyat Palestin, dan memaksa rakyat Palestin keluar dari tanah mereka.

Ismail Haniyeh, Perdana Menteri Palestin, berkata dalam ucapan beliau menyampaikan dalam persidangan itu bahawa pulangan Palestin untuk tanah mereka di Palestin bersejarah begitu hampir dan pembebasan Palestin begitu dekat juga, sebagai rakyat Palestin tidak akan melupakan haknya untuk tanahnya.

Mengulas mengenai sikap berdiam diri Arab dan antarabangsa ke atas pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh rejim Syria terhadap rakyat Palestin dan Syria di Syria, Haniyeh berkata bahawa bencana rakyat Palestin akan terus berterusan dalam kes pelarian Palestin tidak kembali ke tanah mereka di Palestin bersejarah.

Beliau menegaskan bahawa Nakba Palestin adalah satu malapetaka bagi negara Islam dan Arab secara keseluruhan kerana mereka hilang bandar Jerusalem dan masjid Aqsa suci.

Beliau menambah bahawa hak untuk kembali dan pembebasan Palestin tidak akan tercapai atau diperolehi melalui rundingan, tetapi melalui rintangan dan kesabaran yang tinggi.

Sumber : Kementerian Dalam Negeri
.........................................................................
Layari : www.amanpalestin.net

TT : Aman Palestin

Sorotan kisah duka hari Nakbah (malapetaka)

Diari sebuah keganasan : Sorotan kisah duka hari Nakbah (malapetaka)

Ghatheyya Mifleh al-Khawalda (80) berusia 15 tahun ketika beliau lari menyelamatkan diri ketika peristiwa Nakbah pada tahun 1948.

Ayah beliau keluar untuk solat subuh, namun tidak pulang- pulang setelah itu. Mereka menjumpainya syahid di tempat solatnya.

Mereka pernah punyai rumah besar yang mewah, kebun-kebun yang banyak, teman-teman yang ceria namun semua ini berubah sekelip mata apabila kedatangan tentera Zionis yang mengusir dan membunuh penduduk kampung dengan kejam.

Tiada jalan lain selain melarikan diri bagi kaum ibu dan kanak-kanak jika tidak ingin menjadi mangsa bunuh yang kejam oleh Zionis.

Kegerunan yang tidak tergambar ketika itu, sehinggakan sebahagian ahli keluarga/ anak yang tidak dijumpai terpaksa di tinggalkan demi menyelamatkan nyawa masing-masing. Tiada satu harta yang sempat diselamatkan, walaupun secebis makanan tidak dibawa bersama.

Mereka lari ke kawasan kampung terdekat namun tidak kekal lama, kerana akhirnya kawasan itu juga Zionis tiba dan melakukan pembunuhan dan pengusiran, hingga mereka terpaksa melarikan diri semula.

Jika ada antara mereka yang gugur syahid, tiada yang dibenarkan untuk berpatah balik menyempurnakan jasad-jasad ahli. Mereka perlu fokus untuk meneruskan hidup dan generasi ummat Islam di sana. Satu gambaran suasana yang cukup meruntun hati!

"Kami berjumlah ribuan, berlari, berjalan kaki- terpaksa tidur di Masjid- masjid, di jalan, di atas tanah dan lumpur!"

begitulah antara luahan pilu, mereka akan pulang dan menuntut hak dan tanah mereka.

Israel, Zionis perlu gentar dengan semangat mereka untuk pulang dan berjuang setelah mengumpul kekuatan.

___________________

Sumber: PCHR

TT : Aman Palestin Mesir.

Penjajah Zionis Musnahkan 18 Rumah orang Palestin di Nagev


[17/05/2013 - 03:41]

Nazareth, (PIC) - Jentolak pihak berkuasa Israel 'diiringi oleh pasukan polis yang besar dan unit khas merobohkan 18 rumah rakyat Palestin di kampung Atir di Negev, di selatan 1948-Palestin yang diduduki.

Arab MK Taleb Abu Arar berkata dalam ucapan kepada Quds Press bahawa hampir 500 anggota polis dari unit khas menyerbu kawasan itu untuk melindungi manakala jentolak merobohkan rumah-rumah yang dipunyai oleh keluarga Abu al-Ki'an.

Anggota polis yang dikenakan sekatan yang ketat ke atas rumah-rumah yang telah dirobohkan dan menghalang penduduk daripada memasuki atau menghampiri mereka.

Abu Arar memberi amaran kemerosotan keadaan dan tercetusnya pemberontakan di Negev kerana dasar anjakan diterima pakai oleh pihak berkuasa pendudukan Israel, menunjukkan bahawa disebabkan oleh perobohan itu kira-kira 40 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak, telah tiada tempat tinggal .

Jentolak Israel juga telah memusnahkan kandang biri-biri dan dicabut kira-kira 600 pokok zaitun.

Bagi beliau, Sheikh Osama Uqbi rasmi Gerakan Islam di Negev menyifatkan operasi perobohan sebagai "jenayah terhadap kemanusiaan", dan menekankan kesabaran penduduk dan kepatuhan mereka terhadap tanah mereka.

Sumber : Info Palestina
......................................................................
Layari : www.amanpalestin.net

TT: Aman Palestin

tentera Zionis menutup jalan masuk ke bandar 'Anata

Media Jerusalem| 'Anata

Foto menunjukkan tentera Zionis menutup jalan masuk ke bandar 'Anata selepas pertempuran dengan penduduk setempat petang tadi.

'Anata ialah satu bandar dalam wilayah Palestin, terletak di kawasan tengah Tebing Barat. Ia terletak 4 kilometer di Utara Jerusalam. Seperti kebanyakan wilayah rakyat Palestin, 'Anata turut diduduki oleh tentera Zionis. Sejak 1967, lebih daripada 26000 rumah rakyat Palestin dirobohkan di bandar ini.

Gambar oleh: Muhammad Alyan

TT
Sumber: QNN

Tentera penceroboh Israel telah melakukan tahanan secara paksaan terhadap Naser Qus,

Tentera penceroboh Israel telah melakukan tahanan secara paksaan terhadap Naser Qus, seorang Pengurus Kelab Al quds hari ini.

__________________________

Sumber: Gaza Now
TT: Aman Palestin Mesir

Penjajah Yahudi Membakar Ladang Tanaman Palestin

14 Mei 2013 - Al-Khalil, (PIC) - Peneroka Yahudi membakar ladang dan tanaman Palestin di bandar Yatta, selatan Al-Khalil, pada pagi Isnin.

Sumber tempatan berkata bahawa beberapa peneroka Yahudi menyelinap masuk ke kawasan yang berdekatan dan membakar tanaman yang dimiliki oleh ahli keluarga Awad.

Mereka berkata bahawa sebilangan besar tentera Israel turut hadir pada masa serangan itu tetapi tidak campur tangan untuk menghentikannya.

Sementara itu, tentera Israel memberi notis kepada rakyat di Yatta dan Daheriya bahawa telaga air dan kawasan pertanian lain akan dibakar dengan alasan kawasan-kawasan itu di bawah kawalan penuh pihak berkuasa pendudukan Israel mengikut perjanjian Oslo.

............................................................................
Layari : www.amanpalestin.net

Seorang pelajar dari Universiti Birzeit Di culik tentera Zionis

[17/05/2013 - 08:33]

Nablus, (PIC) - Unit Perisikan Israel menculik pelajar di Universiti Birzeit Ibrahim Arouri dari luar universiti di Ramallah.

Salah satu daripada pemimpin-pemimpin blok Islam memberitahu PIC bahawa unsur-unsur Jentera Keselamatan Pencegahan diculik pelajar tahun pertama pada petang Khamis dan membawanya ke destinasi yang tidak diketahui.

Perkhidmatan keselamatan Pihak Berkuasa sengaja meningkat penculikan di Tebing Barat dalam usaha untuk menakut-nakutkan rakyat untuk menghalang mereka daripada terlibat dalam aktiviti-aktiviti pergerakan Hamas dan mempengaruhi kedudukan mereka dalam pilihan raya akan diadakan dalam masa terdekat.

__________________________________

TT: Aman Palestin

Israel Hancurkan 18 Rumah Warga Palestina Di Negev

By  on May 18, 2013

bul

PIHAK berwenang Israel menggunakan buldoser disertai sekumpulan polisi dalam jumlah besar dan unit khusus, Kamis pagi lalu membongkar 18 rumah warga Palestina di desa Atir di Negev, di selatan wilayah Palestina yang diduduki 1948.
Anggota parlemen Arab Taleb Abu Arar mengatakan dalam sambutannya kepada Quds Press bahwa hampir 500 polisi dari unit khusus menyerbu daerah itu dengan menggunakan buldoser sambil menghancurkan rumah milik keluarga Abu al-Ki’an.
Polisi memberlakukan blokade ketat terhadap rumah-rumah yang dihancurkan dan mencegah penduduk memasuki atau mendekati mereka.
Abu Arar memperingatkan tindakan itu bisa membuat terjadinya pemberontakan di Negev karena kebijakan pemindahan diadopsi oleh otoritas pendudukan Israel sembari menunjukkan bahwa akibat pembongkaran rumah sekitar 40 orang, termasuk perempuan dan anak-anak, harus menjadi tunawisma.
Buldoser Israel juga telah menghancurkan kandang domba warrga Palestina dan menumbangkan sekitar 600 pohon zaitun.
Sementara itu, Syaikh Usamah Uqbi dari Gerakan Islam di Negev menggambarkan operasi pembongkaran Israel sebagai tindakan kejahatan terhadap kemanusiaan.(fq/islampos/pic)

Israel mahu sahkan penempatan haramPemandangan kawasan penempatan haram Yahudi di Givat Asaf, berhampiran Ramallah, kelmarin. - Reuters
BAITULMAQDIS 17 Mei - Israel didakwa menggunakan undang-undang untuk 'menghalalkan' empat kawasan penempatan haram kecil Yahudi di Tebing Barat, beberapa hari sebelum Setiausaha Negara Amerika Syarikat memulakan usaha damai terbaharu.
Kumpulan pemantau Israel, Peace Now berkata, kerajaan kini cuba mencari jalan untuk mengesahkan empat kawasan penempatan haram kecil Yahudi iaitu Maaleh Rehavam, Haroeh, Givat Assaf dan Mitzpeh Lachish.
Dalam kes Haroeh, kumpulan pemantau itu berkata, Menteri Pertahanan Israel telah mengarahkan pegawainya melihat sama ada kawasan penempatan haram itu dibina di 'kawasan negara' bagi membolehkan ia disahkan pembinaannya daripada segi undang-undang.
''Kerajaan cuba mengelak menguatkuasakan undang-undang dengan mengesahkan pembinaannya daripada segi undang-undang berbanding mengusir mereka,'' kata jurucakap Peace Now, Hagit Ofran.
Lebih 500,000 penduduk Yahudi kini menetap di kawasan penempatan haram yang dianggap melanggar undang-undang oleh masyarakat antarabangsa.
Beberapa ribu orang pula tinggal di kawasan penempatan haram yang tidak dibenarkan oleh Israel dan rejim Zionis Israel itu berjanji akan merobohkannya.
Ofran berkata, tindakan kerajaan Israel itu disifatkan 'memberi tamparan' kepada John Kerry.
Katanya, Mahkamah Agung dijadual memutuskan perkara itu pada minggu depan.
Bagaimana pun, Kementerian Pertahanan Israel dan Pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu enggan mengulas. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130518/lu_02/Israel-mahu-sahkan-penempatan-haram#ixzz2TboSMVVr
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Israel ceroboh lagi

Israel ceroboh lagiIsrael didakwa mahu menggagalkan misi menyambung semula rundingan damai.
TEBING BARAT - Kerajaan Palestin mendedahkan  kawasan pinggir Tebing Barat sekali lagi bakal dicerobohi selepas rejim Israel meluluskan empat pelan penempatan haram baru, kelmarin.

Menurut pegawai, pengumuman itu dibuat sehari sebelum Setiausaha Amerika Syarikat (AS), John Kerry dijadual mengadakan perbincangan damai dengan pemimpin Palestin dan Israel.

Sebelum itu, Israel didakwa mencampuradukkan dasarnya sejurus mengetahui Kerry sedang berusaha menghidupkan semula rundingan damai Palestin yang terhenti pada 2010.

"Rundingan damai dihentikan susulan penduduk Palestin tidak berpuas hati dengan pencerobohan Israel," katanya kepada Al-Jazeera.
Jurucakap Presiden Palestin, Nabil Abu Rdainah mengutuk keras tindakan rejim yang dianggap sebagai penceroboh serta pencuri tanah milik penduduk Islam.

"Israel sebenarnya telah mewujudkan satu halangan dengan mensabotaj usaha AS agar rundingan damai tidak disambung semula.
"Pendirian kami (Palestin) adalah jelas iaitu segala penempatan haram dan pencerobohan wajib dimusnahkan," katanya.