Tuesday, 28 January 2014

73 pelarian Palestin mati kebuluran di Yarmouk kem pelarianRakyat Palestin di Syria telah berkata bahawa 73 pelarian Palestin telah mati kelaparan di Yarmouk kem pelarian dikepung .

Kenyataan pada hari Isnin bahawa jumlah itu telah didaftarkan sehingga Ahad 26/1/2014, bahawa 27 daripada itu mati dalam tempoh 12 hari lalu.

Kumpulan yang memantau dan mendokumenkan peristiwa harian pelarian Palestin di Syria berkata, kem pelarian Yarmouk berada dalam perkepungan untuk 197 hari akibat konfrontasi yang berterusan antara tentera Syria dan pembangkang.

Ia berkata bahawa pengepungan telah menyebabkan kebuluran di kalangan penduduk kem baki yang terjejas terutamanya kanak-kanak dan warga tua mencatatkan bahawa kem itu telah kehabisan bahan makanan, ubat-ubatan, dan susu bayi.

Kumpulan itu juga menunjukkan bahawa lebih daripada dua ribu pelarian Palestin telah terbunuh dalam perang negara Arab sejak konflik itu bermula tiga tahun lalu.

Kumpulan itu berkata bahawa tujuh pelarian meninggal dunia pada hari Ahad akibat pengepungan terus di kem Yarmouk termasuk kanak-kanak dan lima orang lama manakala seorang maut di tangan penembak curi semasa mencari sesuatu untuk dimakan.

PASUKAN ISRAEL KEMBALI HANCURKAN PERMUKIMAN PALESTINAJERUSALEM-Pasukan Israel-laknatullah alaihim-pada Senin (27/01/2014) kembali menghancurkan tiga bangunan tempat tinggal di Permukiman Palestina, Issawiya dan Beit Hanina, di Jerusalem Timur, kata beberapa warga dan pejabat setempat kepada Xinhua. Astaghfirullah!

Pasukan Israel memblokir jalan utama di Issawiya dan menggunakan buldozer untuk menghancurkan satu bangunan berlantai tiga yang sedang dibangun, kata Ir Amim, satu organisasi pengawas hak asasi manusia di Jerusalem.

Mereka juga menghancurkan dua bangunan lagi di Beit Hanina, termasuk satu bangunan dengan dua unit yang menjadi tempat tinggal 14 orang, dan satu karavan tempat tinggal yang menampung tujuh orang.

Seorang juru bicara Kota Jerusalem memberitahu Xinhua bahwa bangunan itu dibuat tanpa izin.

Ia mengatakan, "Pengadilan Urusan Lokal mengeluarkan surat perintah pembongkaran sebab warga di sana tidak mengajukan permohonan kepada Pengadilan atau melakukan pendekatan ke Pemerintah Kota guna menangani masalah tersebut."

Hani Issawi, anggota Komite Lokal Issawiya, memberitahu Xinhua bangunan itu tentu saja dibuat tanpa izin sebab pemerintah kota tak mengizinkan perluasan atau pengembangan Permukiman Palestina.

"Sebanyak separuh bangunan di Issawiya dibuat tanpa izin, sebab rakyat tak bisa memperoleh izin itu," kata Issawi.

Rencana pembangunan terakhir yang disetujui di Issawiya berakhir pada 1990, sejak itu tak ada rencana pembangunan yang pernah disetujui bagi permukiman tersebut kendati terjadi peningkatan penghuni secara mencolok. Wallahu’alam bis showab!

Sumber : http://al-mustaqbal.net/pasukan-israel-kembali-hancurkan-permukiman-palestina/

Israel diserang penggodam


Baitulmaqdis: Pakar perlindungan data Israel semalam mendedahkan penggodam berjaya menceroboh komputer negara itu, termasuk satu yang digunakan menteri pertahanan rejim Zionis berkenaan dalam hal ehwal orang awam di Tebing Barat.

Ketua Pegawai Teknologi firma Seculert, Aviv Raff memberitahu stesen radio tentera, satu e-mel dihantar ke beberapa syarikat di Israel termasuk organisasi keselamatan.“E-mel itu mempunyai dokumen dilampirkan dan sesiapa yang membukanya mengakibatkan komputer diserang virus yang membolehkan penyerangnya mengawal komputer berkenaan sepenuhnya, termasuk menjalankan sebarang operasi di dalam rangkaian berkenaan.

“Sebaik menyedarinya kami membatalkan kawalan penggodam dan memaklumkan pihak berkuasa.

“Satu daripada 15 komputer itu milik Jabatan Pentadbiran Awam,” katanya merujuk kepada jabatan yang dikelola kementerian pertahanan itu.

Dia tidak dapat mengenal pasti siapa penyerang itu namun ia disyaki dari Gaza.

Sementara itu, pihak tentera Zionis dalam satu kenyataan berkata laporan mengenai kejadian itu sedang disiasat.

Menurut kenyataan itu, hanya rangkaian Pentadbiran Awam terjejas dengan kejadian itu, namun tidak membabitkan sebarang maklumat rahsia.

- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/28