Tuesday, 24 December 2013

Gaza diserang!Kementerian Kesihatan Gaza mengumumkan dua orang telah syahid. Beberapa serangan roket menyerang Gaza sekarang.
Waktu disana adalah waktu petang. [Ph]

sumber: Pejabat Aqsa Syarif, Gaza.
 —

Israel Akan Terus Membina Penempatan, kata NetanyahuPerdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah menyatakan bahawa Israel akan meneruskan pembinaan penempatan walaupun amaran telah dibuat bahawa rundingan damai dengan rakyat Palestin boleh mengalami kerosakan.

Dalam temu bual pada Rabu Netanyahu menyatakan bahawa, " Kita tidak akan berhenti, walaupun untuk seketika, membina negara kita dan menjadi kuat, dan membangunkan... perusahaan penyelesaian. "

Xavier Abu Eid, penasihat di Jabatan Hal Ehwal Rundingan (NAD) Pertubuhan Pembebasan Palestin ( PLO ), berkata langkah itu menunjukkan " kelemahan serius di sebelah Israel " mengenai proses damai Al Arabiya News melaporkan.

"Tindakan Israel perlu membuat dunia antarabangsa , terutamanya Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, yang telah sekian lama berkuasa, untuk memegang Israel bertanggungjawab atas tindakan mereka . Hanya kerana Palestin komited kepada proses tidak bermakna masyarakat antarabangsa perlu berhenti melakukan dengan obligasi mereka sendiri memegang bertanggungjawab Israel kerana jenayah perang , " katanya.

Sejak rundingan bermula, Israel telah mengumumkan rancangan untuk membina 5,992 unit perumahan baru. Dengan dua rakyat Palestin dibunuh oleh Israel minggu ini sahaja, ketegangan adalah pelekap.

Nabil Abu Rudeineh, Jurucakap Presiden Palestin, menyatakan bahawa Israel bertujuan untuk meningkat keganasan, dalam usaha untuk menghalang usaha damai Amerika Syarikat dan dengan itu membawa rundingan berakhir.

Sekurang-kurangnya 3608 orang Palestin Cedera oleh tentera Israel pada tahun 2013Menurut laporan baru oleh Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA), sekurang-kurangnya 3608 rakyat Palestin cedera atas perbuatan tentera Israel pada tahun ini.

Tambahan pula laporan itu menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 145 rakyat Palestin cedera dalam serangan 91 dilaporkan oleh penduduk Yahudi.

10510 pokok-pokok zaitun Palestin telah dirosakkan oleh peneroka.

Ia dijelaskan dalam laporan bahawa keganasan oleh peneroka di Tebing Barat termasuk serangan fizikal ke atas individu, gangguan, perampasan, dan kerosakan kepada harta swasta, halangan akses kepada tanah pertanian dan sumber air, bersama-sama dengan serangan ke atas ternakan, tanah pertanian dan tempat-tempat ibadat.

Roket Terkena Selatan AshkelonPolis Israel mendakwa bahawa sebuah roket yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza meletup di kawasan terbuka berhampiran Ashkelon di dalam garis hijau, lewat malam Ahad.

Jurucakap Polis Israel, Luba Samri al-, berkata, pihak polis Israel didapati sisa-sisa roket pagi Isnin. Tiada sebarang kecederaan, tetapi kerosakan cahaya kekal.

Angkatan IOF menembak rakyat Palestin di Semenanjung GazaTentera IOF melepaskan tembakan petang Isnin dan terkena pemuda Palestin, barat laut bandar Beit Lahia di Semenanjung Gaza.

Wartawan PNN berkata lelaki berusia 25 tahun itu terkena peluru pada perut dan telah dipindahkan ke Hospital Kamal Adwan untuk rawatan.

Israel dan Palestin semakin hampir untuk berdamai.


TEL AVIV, Israel 8 Dis. - Israel dan Palestin kini semakin hampir untuk memeterai perjanjian damai selepas beberapa tahun perbincangan diadakan bagi melaksanakan matlamat tersebut.
``Saya yakin kita semakin hampir untuk mencapai keamanan, kemakmuran dan keselamatan yang sudah menjadi hak kepada penduduk di rantau berkenaan,’’ kata Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry kepada pemberita ketika berada di Lapangan Terbang Ben Gurion.
Kenyataannya itu dibuat selepas Israel dan Palestin melakukan perbincangan selepas beberapa rundingan langsung diadakan sejak akhir Julai lalu, walaupun tidak menunjukkan kemajuan yang memberansangkan.
Kerry juga dilaporkan akan berjumpa dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk kali ketiga dalam masa 24 jam semalam, dalam membincangkan pelbagai isu yang berkaitan dengan keselamatan. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131208/lu_05/Israel-dan-Palestin-semakin-hampir-untuk--berdamai.#ixzz2oOaAhT7P
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Diberondong Mujahidin Gaza, Kapal-kapal Perang Israel Lari Tunggang Langgang

Pasukan Hamas - ilustrasiTernyata angkatan laut Zionis tidak sehebat yang dikampanyekan. Sejumlah kapal perang Israel lari tunggang langgang setelah diberondong mujahidin Palestina di bibir pantai laut Gaza, Ahad (22/12) lalu.

Menurut InfoPalestina, kapal-kapal perang Israel datang ke perairan Gaza Utara untuk mengejar seorang buronan yang lari bersama tiga warga Palestina dengan menggunakan perahu. Kurang lebih satu mil dari bibir pantai, angkatan laut zionis itu menembaki warga Palestina tersebut dan memerintahkanya untuk mendekat serta menggiringnya ke pelabuhan Adod Israel.

Namun sekelompok pejuang perlawanan yang berada di bibir pantai Gaza melesskkan sejumlah roket jenis ringan ke arah kapal Zionis, mengakibatkan kapal-kapal Zionis lari tunggang langgang. Tiga warga Palestina itu pun akhirnya selamat dari kejaran marinir Zionis. [AM/InfoPalestina/BersamaDakwah]