Friday, 14 June 2013

Hari Jumaat adalah hari penuh barakah buat Ummat Islam seluruh dunia.

Hari Jumaat adalah hari penuh barakah buat Ummat Islam seluruh dunia.

Bersama hulurkan doa untuk setiap saudara kita di Palestin, Syria, Jordan, Mesir, Chenya, Bosnia, Kashmir, Pakistan, Libya, Iraq, Mali, Myanmar, Bangladesh dan Turkey!

Setiap hari Jumaat juga "Singa-Singa Pejuang Palestin" akan mengadakan protes terhadap tembok arpathied dan pencerobohan Israel.

Semoga Allah swt memberikan kekuatan yang hakiki dalam mendepani penindasan yang mereka hadapi. Semoga Allah memberikan mereka kebebasan dan melindungi mereka daripada segala ancaman bahaya.

Jumaah Mubarak!
 

Pembinaan rumah Israel membunuh hubungan 2 hala

TEBING BARAT - Perdana Menteri Palestin, Rami Hamdallah mendakwa rancangan Israel untuk mendiri 1,000 perumahan baru di Tebing Barat hanya akan terus membunuh dan menjejaskan lagi hubungan di antara dua negara itu.

“Masyarakat antarabangsa mesti mengambil tindakan sebelum penyelesaian ini berakhir begitu saja,” kata Hamdallah.

Sebelum ini, Israel ada meminta pihak berkuasa zon Israel di wilayah yang diduduki meluluskan pembinaan 550 unit rumah di Bruchin.

Setakat ini, sebanyak 350 sudah didiami dan ia tidak pernah didedahkan sebelum ini.

Pihak berkuasa zon juga menerima pelan bagi membina 537 kediaman bersama kelulusan retrospektif dan daripada 130 buah rumah dibina tanpa permit yang sah.

Cadangan membina perumahan itu telah diumumkan sejak 2012 walaupun tanpa keizinan Palestin.

Menurut Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, rundingan dengan Israel hanya boleh disambung semula selepas pembekuan ke atas pembinaan rumah-rumah berkenaan.

Israel dan Amerika Syarikat (AS) juga telah menggesa Abbas supaya kembali mengadakan rundingan tanpa meletakkan sebarang syarat.

Untuk rekod, sebanyak 500,000 rakyat Israel telah menetap di Tebing Barat dan timur Palestin sejak 1967.

Manakala kira-kira 2.5 juta rakyat Palestin tinggal di Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis.

Pelampau Yahudi rosak kubur Arab


Baitulmaqdis: Pelampau Yahudi merosakkan kubur penduduk Arab Kristian di Jaffa dan beberapa harta benda berhampiran dalam kejadian yang berkait dengan jenayah ‘tanda harga.’

Jurucakap polis, Micky Rosenfed berkata, batu nesan di tanah perkuburan Kristian Ortodoks di Jaffa, kawasan yang didiami masyarakat Arab dan Yahudi di selatan Tel Aviv, disembur dengan kata-kata menghina dalam bahasa Yahudi.


Kumpulan pelampau Yahudi itu juga merosakkan lima kenderaan yang diletakkan berhampiran.

“Serangan itu ada kaitan dengan ‘tanda harga’ dan balas dendam,” kata Rosenfed.


‘Tanda harga’ adalah perkataan yang digunakan pelampau Yahudi yang biasanya menyasarkan masyarakat Arab Palestin.


Serangan ‘tanda harga’ itu mula dilakukan ke atas penduduk Palestin sebagai tindak balas terhadap langkah rejim Israel meruntuhkan kediaman pendatang Yahudi yang dibina tanpa izin. Ia kemudian merebak menjadi fenomena yang lebih luas, termasuk yang tidak ada kaitan dengan sentimen antipendatang Yahudi.

Pelampau Yahudi dilihat cuba meningkatkan serangan ‘tanda harga’ itu dengan menyerang kereta, masjid dan tanaman pokok zaitun milik penduduk Palestin.


Dua minggu lalu, grafiti anti-Kristian diconteng pada Gereja Dormition, antara kawasan Kristian yang popular di kalangan penganut agama itu. - AFP

Everyday life in Palestine

Everyday life in Palestine

Africa to Gaza Aid Convoy
https://www.facebook.com/africa.to.gaza.aid.convoy

selamat pagi Palestin

palestin perlukan anda

Gaza Strip nearly self-sufficient in growing grapesGAZA CITY (Ma’an) – Only a few years after farmers in the Gaza Strip started to harvest seedless grapes, the sector has likely achieved self-sufficiency with more than 1,500 acres of vineyards. 

Muhammad Abu Kamil, the Gaza ministry of agriculture’s director general of rural development, told Ma’an Tuesday his ministry would not allow importing any grapes from outside.

“There are 7,000 dunums (1,750 acres) of vine trees including seedless grapes,” he said during a ceremony declaring the start of grape season in the Gaza Strip.

He highlighted that seedless grapes ripen early in the season which helps with self-sufficiency.

Hammad Abu Arada, a Gaza farmer, says 1,000 square meters of vine trees produc between 2.5 and 3 tons of grapes. He added that with good irrigation, productivity would likely increase.

http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=604724

Female Israeli soldiers pole dance in videoA new video has surfaced on YouTube showing a group of half-naked female Israeli soldiers pole dancing around a rifle in their army barracks.

The video, in which the women's faces are blurred out, was aired on Israel's TV on Thursday. 

The three women in the 30-second video dance around the weapon, which one of them is holding like a stripper's pole in the middle of the room.

One of the soldiers in the video is heard telling her companion to "dance on the rifle like a slut."

The person filming the event is heard saying she will post the video on the social networking website Facebook.

The new scandal broke up only days after another group of female Israeli soldiers posted half-dressed photos of themselves on Facebook.

Over the past few years, the Israeli military has on occasions disciplined soldiers for improper posts in social media networks.

Earlier this year, an Israeli soldier was criticized for posing naked with a gun and writing anti-Palestinian tweets.

In a video posted to YouTube in 2010, another male Israeli soldier was filmed dancing suggestively around a blindfolded Palestinian woman.

Photos of a female Israeli soldier posing in front of Palestinian prisoners were also discovered earlier that year.

http://www.presstv.com/detail/2013/06/14/308882/israeli-soldiers-pole-dance-in-video/

kehilangan rumah kerana israel yang kejam

Homeless - thank you ISRAEL

Africa to Gaza Aid Convoy
https://www.facebook.com/africa.to.gaza.aid.convoy

Israel rancang bina penempatan haram Yahudi di Itamar, Bruchin


Gambar fail bertarikh 24 April tahun lalu, merakamkan kawasan perumahan haram Israel di Bruchin berhampiran bandar Nablus di Tebing Barat. Israel sedang menanti kelulusan membina beratus-ratus buah rumah di Bruchin dan Itamar, utara Tebing Barat. - AFP
BAITULMAQDIS 13 Jun - Israel kini menunggu kelulusan untuk membina beratus-ratus rumah di kawasan penempatan haram Yahudi di Itamar dan Bruchin, utara Tebing Barat.
Akhbar Jerusalem Post melaporkan, rancangan untuk membina 538 rumah baru di Itamar dan mengesahkan dari segi undang-undang pembinaan sebanyak 137 rumah sedia ada di sana, telah diserahkan kepada pihak berkuasa perancangan wilayah pada minggu ini.
Akhbar itu melaporkan pelan pembinaan 550 rumah baru di Bruchin turut diserahkan untuk penilaian.
Tindakan itu berlaku ketika Amerika Syarikat (AS) berusaha menghidupkan semula rundingan damai antara Israel dan Palestin, di mana isu penempatan haram Yahudi menjadi cabaran utama menghalang pelaksanaannya.
Setiausaha Negara AS, John Kerry dijangka menemui pemimpin Palestin dan Israel pada minggu ini, namun Jabatan Negara AS menyatakan beliau terpaksa menangguhkan lawatan tersebut bagi memberi fokus kepada rundingan berhubung krisis Syria.
Pegawai AS menegaskan bahawa Kerry memberi tumpuan sepenuhnya dalam usaha damai Palestin-Israel dan menyatakan beliau akan menjadualkan semula lawatannya itu secepat mungkin. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130614/lu_03/Israel-rancang-bina-penempatan-haram-Yahudi-di-Itamar-Bruchin#ixzz2W8c6tCNN
© Utusan Melayu (M) Bhd