Thursday, 12 June 2014

Yayasan Islam harus bantu taja filem Palestin

Kisah benar mengenai seorang kanak-kanak Palestin yang bernama Farah didokumenkan dalam filem "Farah" oleh penerbit eksekutif sebuah stesen televisyen bebas, Farheen Pasha Umar. - Foto U T San Diego
Kisah benar mengenai seorang kanak-kanak Palestin yang bernama Farah didokumenkan dalam filem "Farah" oleh penerbit eksekutif sebuah stesen televisyen bebas, Farheen Pasha Umar. - Foto U T San Diego
ISTANBUL - TURKI. - Ada dua cadangan menarik yang dibuat pada penutup forum media Palestin iaitu pembangunan pelbagai media bertujuan memberi liputan lebih meluas perjuangan rakyat Palestin di seluruh dunia.
Forum ini juga menggesa diwujudkan saluran komunikasi yang turut mendokong hak rakyat Palestin dalam pelbagai bahasa.
Farheen Pasha Umar, penerbit eksekutif sebuah stesen televisyen bebas telah menggunakan pendekatan ini apabila menghasilkan filem dokumentari yang begitu menyayat hati bertajuk "Farah".
Filem ini menyingkap kehidupan seorang kanak-kanak perempuan Palestin yang melecur terbakar peringkat ketiga apabila sebutir bom meletup berhampiran rumahnya.
Kejadian itu berlaku pada 2009 apabila tentera Yahudi menyerang Gaza yang berikutnya disebut Perang Gaza.
Farah dihantar ke hospital di San Diego untuk menjalani beberapa pembedahan sebelum kembali ke kampung halamannya di Gaza.
Perang Gaza atau dikenali juga sebagai 'Operation Cast Lead' menyebabkan kira-kira 1,400 rakyat Palestin termasuk ibu Farah terkorban berbanding hanya 13 di pihak Israel.
Bagaimanapun, Farheen berkata semasa beliau mahu memulakan penggambaran filemnya, beliau kecewa kerana tidak dapat mencari pertubuhan atau yayasan Islam untuk memohon dana.
Menurut Farheen, beliau membuat carian atas talian tetapi gagal. 
 
Banyak yayasan membiayai filem Yahudi   
 
Berpangkalan di Amerika, Farheen berkata beliau tidak tahu siapa yang patut dihubungi dan telah membuat carian atas talian untuk pertubuhan yang berkaitan bagi mendapatkan dana.
"Ketika mencari itu saya dapati untuk filem Yahudi atau apa sahaja mengenai Israel, banyak betul yayasan yang boleh mengeluarkan dana.   

"Mereka (yayasan Yahudi) menggalakkan orang membuat filem tetapi malangnyatidak ada apa-apa untuk orang Islam.
"Jadi bagi kami yang hendak membuat filem ini, ke mana harus kami pergi untuk dapatkan wang?", tanya Farheen, sambil menambah, pembikinan filem memerlukan belanja yang banyak.
Meskipun terpaksa melakukan sendirian, Farheen akhirnya berjaya juga menghasilkan "Farah", filem yang memaparkan rakyat Palestin dari sudut yang berbeza daripada yang digunakan media Arab lain.
Filem dokumentari ini julung-julung kali dipertontonkan pada 2011 di San Diego dan sekali lagi ditayangkan kepada peserta Forum Media Palestin yang berlangsung di Istanbul. 
 
Farah   
 
Menurut Farheen, kisah Farah adalah kisah penuh emosi dan kemanusiaan yang boleh menyentuh perasaan semua orang.
Beliau berkata kebanyakan rakyat Amerika tidak berapa tahu sangat tentang isu Palestin.
Farah mengisahkan bagaimana kanak-kanak perempuan ini dijaga ibu angkatnya daripada keluarga Arab-Amerika. Dia tinggal bersama mereka selama sembilan bulan sepanjang masa menjalani rawatan untuk badannya yang melecur terbakar.
Selesai rawatan, dia terpaksa kembali ke Gaza.
"Yang menarik ialah ibu angkat yang begitu sayang kepada kanak-kanak perempuan ini. Runtunan perasaan wanita ini yang saya mahu gambarkan dalam filem ini.

Farah kini tinggal bersama ayah, ibu tiri dan neneknya," kata Farheen.
Menurut Farheen, beliau merancang sebuah lagi filem tentang Farah dan kali ini penggambaran akan dibuat di Gaza. 
 
Filem rapatkan jurang timur dan barat   
  
Pembuat filem berketurunan Pakistan-Amerika ini berkata tujuan utama beliau menghasilkan filem itu adalah untuk merapatkan jurang antara timur dan barat.
Katanya, terlalu banyak salah faham di Amerika Syarikat mengenai Islam, Timur Tengah dan Asia Selatan.
"Oleh yang demikian saya cuba membuat topik yang boleh merapatkan jurang ini. Saya pernah menghasilkan filem tentang wanita Islam - Wanita Islam - Purdah dan Pengasingan.
"Banyak sekali salah faham di Amerika tentang purdah, burka atau hijab," katanya sambil menambah filem itu untuk menjelaskan apa sebenarnya hijab.
     
 Kekeliruan tentang hijab 
 
 Menurut Farheen, Wanita Islam dihasilkan selepas serangan 11 September.
Pada masa itu terdapat banyak isu dan filem mengenai Afghanistan dan bagaimana wanita memakai burka ditindas (oleh taliban).
"Di Amerika, ramai Muslim Amerika mula mengenakan hijab dan sesetengah rakyat Amerika keliru dan mereka berfikir mengapa pakai hijab sedangkan tidak ada Taliban di situ."
Kata Farheen, beliau menghasilkan filem itu untuk menunjukkan perbezaan dalam dunia orang Islam berhubung hijab.
Beliau mewawancara wanita dari Pakistan dan Iran yang terpaksa berhijab sedangkan keadaan di Turki pula berbeza.
"Saya buat filem ini untuk menjelaskan keadaan", katanya.     
  
Bahasa  
  
Semasa satu daripada sesi forum, antara isu yang dibahaskan ialah soal "bahasa".
Para peserta dari negara bukan Arab termasuk peserta dari Afrika berpendapat "bahasa" yang digunakan untuk isu Palestin perlu diperluaskan kepada bahasa satu-satu negara atau sekurang-kurangnya dalam bahasa Inggeris.
Ini dapat membantu meningkatkan kefahaman berhubung isu Palestin dan mendapat lebih banyak sokongan daripada lebih ramai penduduk dunia termasuk di benua Afrika.
Editor kanan, MEMO, Ibrahim B Hewit membangkitkan perkara bahasa Inggeris menjadi bahasa antarabangsa.
"Kita perlu membangunkan profesional media yang yakin bertutur dalam bahasa Inggeris dan boleh bercakap kepada orang ramai yang bertutur bahasa Inggeris supaya kita dapat hebahkan mesej ini dengan berkesan", katanya.
Untuk makluman, sebahagian besar program forum berlangsung dalam bahasa Arab tetapi terjemahan disediakan.
Mengenai forum media Palestin, meskipun Ibrahim memuji penganjurannya, beliau turut melahirkan rasa sangsi akan hasilnya.
"Saya tak tahu sama ada ia akan mendatangkan apa-apa manfaat. Kita menghadiri banyak persidangan mengenai Palestin, kita bercakap dan lepas itu, kita pulang dan tidak ada sesiapa berbuat apa-apa. Sungguh  mengecewakan", tambahnya.
 
 
Harapan penganjur    
 
Forum media Palestin menarik peserta dan penceramah dari negara-negara seperti Mesir, Palestin, Jordan, Malaysia, Russia, Amerika Syarikat dan United Kingdom.
Forum selama dua hari itu dipenuhi dengan sesi panel, bengkel, latihan dan ruang pameran untuk saluran dan syarikat media.
Pihak penganjur berharap perhimpunan media di Istanbul akan menjadi titik permulaan kepada banyak lagi majlis seumpama itu.
Pada penutup forum, persidangan mencadangkan pertubuhan media menyokong pertubuhan media serta wartawan Palestin dalam membangunkan kemahiran serta kemampuan mereka untuk meningkatkan lagi peranan mereka.
Persidangan juga mengumumkan pelancaran Anugerah Media Antarabangsa Palestin untuk menggalakkan liputan media serta pengeluaran artistik serta kreatif yang ada kaitannya dengan perjuangan rakyat Palestin. 
Ia juga mengumumkan penubuhan Pusat Filem Palestin, yang akan mendokumen, mempromosi dan mengedar filem-filem Palestin.
Pusat itu juga akan menggalakkan komunikasi antara pembuat filem dan pihak lain dalam industri.
Hari perpaduan
 
Satu lagi perkara yang mendapat perhatian persidangan ialah Hari Perpaduan Antarabangsa dengan Rakyat Palestin dan mendedikasikannya untuk memperjuangkan hak rakyat Palestin dalam media antarabangsa.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memperuntukkan tarikh 29 November untuk sambutan hari berkenaan, yang juga dikenali sebagai Hari Perpaduan.
Secara tradisi, Hari Perpaduan menyediakan peluang kepada masyarakat antarabangsa untuk menumpukan perhatian kepada persoalan rakyat Palestin yang masih belum selesai.
Hakikatnya juga, rakyat Palestin masih lagi belum mendapat hak mereka seperti yang ditakrif Perhimpunan Agung PBB.
Hak itu meliputi hak untuk menentukan masa hadapan mereka tanpa campur tangan luar, hak untuk kemerdekaan dan kedaulatan negara dan hak untuk kembali ke rumah dan harta benda mereka sebelum mereka diusir. - Bernama

Kecewa gagal tikam tentera Israel

Ayat
Ayat
TEBING BARAT - PALESTIN. Seorang gadis di Hebron, Palestin hidup dalam kegelapan sejak berumur dua tahun selepas tentera Israel bertindak melepaskan kanister gas ke dalam rumahnya.

Akibatnya, Ayat Mahfouz, 22, buta mata kanan dan penglihatan mata kirinya semakin teruk dari sehari ke sehari.

Nyata, kekejaman rejim Zionis itu menjadikan gadis ini seorang pendendam dan sejak dua tahun lalu dia didakwa telah gagal sebanyak dua kali dalam percubaannya untuk menikam tentera Israel.

Bagi percubaan pertama, dia ditahan selama 40 hari dan percubaan kedua membawa kepada penahanan selama 10 bulan.

Difahamkan menurut laporan SANA, akibat tekanan melampau dia menjadi buta sepenuhnya dan putus asa untuk hidup.