Thursday, 18 December 2014

{Hari Ini Dalam Sejarah}Pada hari ini di tahun 1917, angkatan tentera British berjaya menawan Kota Baitulmuqaddis daripada penguasaan Empayar Uthmaniyah selepas memulakan serangan semenjak 17 November 1917. Jatuhnya Kota Baitulmuqaddis ke tangan British menandakan berakhirnya pemerintahan secara mutlak umat Islam ke atas kota tersebut semenjak abad ke 13. Pada 11 Disember, Jeneral Allenby iaitu Jeneral tertinggi angkatan British telah memasuki Kota Baitulmuqaddis dengan berjalan kaki dan akhbar - akhbar di Britain menyatakan bahawa penawanan Kota Baitulmuqaddis adalah hadiah Krismas bagi umat Kristian untuk tahun tersebut dan sememangnya diketahui bahawa kerajaan Britain telah menekankan betapa pentingnya untuk kota tersebut di tawan sebelum 25 Disember 1917.

:- Gambar Jeneral Allenby memasuki Kota Baitulmuqaddis

Hamas dinyah daripada senarai keganasan


BRUSSELS 17 Dis. – Mahkamah Umum Kesatuan Eropah (EU), hari ini memutuskan supaya pergerakan Hamas dikeluarkan daripada senarai hitam keganasan EU.
Mahkamah itu memutuskan penyenaraian Hamas dalam senarai 
tersebut pada 2001 tidak berasaskan undang-undang, tetapi dibuat berdasarkan rumusan daripada media dan Internet.
“Mahkamah mendapati pendekatan yang dibuat itu tidak berasaskan penilaian dan pengesahan oleh pihak berkuasa bertauliah tetapi berdasarkan fakta daripada media dan Internet,’’ kata mahkamah itu dalam satu kenyataan.
Sayap tentera Hamas diletakkan dalam senarai hitam keganasan EU pada 2001 selepas serangan keganasan di New York 
pada 11 September 2001.
Sayap politik Hamas 
pula disenaraihitam pada 2003.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/hamas-dinyah-daripada-senarai-keganasan-1.37727#sthash.UZEBRv0P.dpuf

Palestin bentang resolusi desak Israel undur


Gambar fail bertarikh 7 September 2009 merakamkan bendera Israel
Gambar fail bertarikh 7 September 2009 merakamkan bendera Israel dinaikkan di kawasan penempatan haram Yahudi di Maaleh Adumim di pinggir Baitulmaqdis di Tebing Barat. – AGENSI
BAITULMAQDIS 17 Dis. – Palestin, hari ini membentangkan satu draf resolusi kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi mendesak Israel berundur dari wilayah Palestin yang diduduki, walaupun Amerika Syarikat (AS) memberi amaran akan menggunakan kuasa veto bagi menolak usul itu.
Resolusi itu yang mendapat sokongan negara-negara Arab menetapkan November 2016 sebagai tarikh akhir bagi pengunduran Israel dari wilayah Palestin dengan 15 anggota badan itu akan membuat undian pada satu tarikh kemudian.
“Kami akan menghantar projek kami (resolusi) kepada Majlis Keselamatan PBB, hari ini,’’ kata Nimr Hammad, penasihat kepada Presiden Palestin, Mahmoud Abbas.
Keputusan itu ekoran beberapa siri pertemuan antara Setiausaha Negara AS, John Kerry, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, perunding Palestin dan menteri-menteri Eropah.
Kerry mencadangkan satu resolusi PBB boleh memberi kelebihan kepada kumpulan pendesak Israel ketika Israel bakal mengadakan pilihan raya pada Mac ini.
“Kebanyakan kita berkongsi perasaan yang kuat tentang perkara ini perlu disegerakan. Namun, kami sedar kita perlu sentiasa berhati-hati dalam setiap langkah yang diambil dalam keadaan sukar di rantau itu,’’ kata Kerry.
Rakyat Palestin mula mengedarkan draf rancangan itu pada September lalu selepas Mahmoud memaklumkan kepada Perhimpunan Agung PBB bahawa sudah tiba masanya bagi menyegerakan penubuhan negara Palestin.
Resolusi itu yang dikemukakan kumpulan negara-negara Arab meminta ‘pengunduran penuh Israel dari semua wilayah Palestin yang dikuasai Israel sejak 1967 termasuk Baitulmaqdis Timur. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/palestin-bentang-resolusi-desak-israel-undur-1.37732#sthash.eB8yYtQC.dpuf