Sunday, 28 September 2014

palestin

palestin

Mapim sasar 500 sukarelawan ke Palestin


28 September 2014


KOTA BHARU - Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menyasarkan 500 sukarelawan untuk dihantar ke Palestin awal tahun depan bagi memastikan projek pembangunan yang dilaksanakan berjaya.

Mapim memfokuskan kepada projek pasca-perang yang bersifat kemudahan jangka panjang seperti membina gudang simpanan bantuan untuk badan bukan kerajaan (NGO), membina rumah transit untuk pelarian perang dan membina semula sekolah anak yatim.
     
Presiden Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata pihaknya sedang menunggu isyarat daripada Mercy Malaysia di Kaherah yang berunding dengan pihak berkuasa di Mesir untuk memastikan kumpulan misi kemanusiaan itu boleh memasuki Gaza.
     
"Sebanyak 20 daripada keseluruhan sukarelawan itu dijangka akan dihantar pada penghujung Oktober ini yang terdiri daripada pakar perubatan dan NGO.
     
"Kita tempatkan sukarelawan ini mengikut sektor iaitu khusus untuk kanak-kanak, pendidikan dan kesihatan bagi memberi bantuan," katanya kepada pemberita selepas Program Bicara Untuk Mu Gaza di Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian di sini, hari ini.

Beliau berkata, setakat ini sebanyak RM1.5 juta telah dikumpul dan dihantar ke Gaza sebagai bantuan kecemasan bagi menampung kos ubat-ubatan dan makanan.

"Banyak lagi dana yang diperlukan untuk membantu saudara kita di sana dan Mapim merayu warga Malaysia yang prihatin untuk menghulurkan sumbangan infaq/zakat untuk Dana Bantuan Kecemasan Gaza menerusi www.tabunggaza.com," katanya.
     
Sementara itu, Timbalan Pengarah Pusat Islam USM Dr Wan Nudri Wan Daud berkata, 90 sukarelawan yang terdiri daripada pelajar USM berperanan menggerakkan pelbagai aktiviti bagi mengisi "Tabung Kemanusiaan Palestin" yang diwujudkan dengan kerjasama USM, Mapim dan Majlis Perwakilan Pelajar USM.
     
"Mereka turut memberi penerangan kepada masyarakat mengenai pergolakan yang berlaku di Gaza," katanya. - Bernama

palestin

o Tentara israel mendengar kan khotbah dengan sangat fokus,semoga mendapat hidayah Allah swt dan menjadi Muslim....aamiin YRA...malu terlalu banyak membunuh orang......

sungguh... mereka insan yg berani.

Abbas tuntut kemerdekaan Palestin di UNGA


SEORANG banduan Palestin Suliman al-Hasash (kiri) memeluk seorang anggota pergerakan Hamas selepas dia dibebaskan daripada penjara di Rafah, Israel, baru-baru ini.- REUTERS
NEW YORK 27 Sept. - Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menuntut Israel menghentikan penjajahan ke atas bumi Palestin dan pembentukan negara Palestin dilaksanakan dengan segera di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA).
Beliau pada masa sama menuduh Israel melakukan ‘jenayah penghapusan kaum’ di Gaza dan akan mengemukakan dakwaan rejim Zionis melakukan jenayah perang di Mahkamah Jenayah Antarabangsa, merujuk kepada perang antara pergerakan Hamas dan Israel yang mengorbankan 2,140 penduduk Palestin, baru-baru ini.
"Penjajahan ini mesti ditamatkan sekarang. Rakyat (Palestin) perlu dibebaskan dengan segera.
"Masa kemerdekaan bagi negara Palestin telah tiba,’’ katanya ketika berucap di sini, semalam.
Abbas bagaimanapun tidak menetapkan tarikh akhir bagi penubuhan negara Palestin namun pembantu beliau membayangkan tarikh yang sesuai adalah pada 2017.
Menyifatkan serangan Israel pada Julai dan Ogos lalu sebagai penghapusan etnik, Abbas berikrar: " Kami tidak akan melupakan dan memaafkan dan kami tidak akan membenarkan penjenayah perang terlepas daripada hukuman.
"Perang di Gaza adalah ‘satu siri jenayah perang yang nyata dilakukan di hadapan mata dan telinga penduduk dunia,’’ katanya yang merujuk kepada kesan kemusnahan perang selama 50 hari itu yang mengakibatkan lebih 460 nyawa kanak-kanak Palestin terkorban.
Seorang sumber yang menyertai rombongan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyifatkan ucapan Mahmoud sebagai ‘menghasut kebencian dan penuh dengan pembohongan’.
Amerika Syarikat (AS) pada masa sama mengecam ucapan Mahmoud itu yang menurutnya ‘tidak dapat diterima dan melemahkan usaha rundingan damai. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140928/lu_05/Abbas-tuntut-kemerdekaan-Palestin-di-UNGA#ixzz3EYYd71e5
© Utusan Melayu (M) Bhd