Saturday, 2 November 2013

Message bergambar dari Noor Harazeen, muslimah Gaza."Dalam pertempuran hari ini dengan pasukan pendudukan Israel di Nahal zon penampan Oz, mereka menyerang kami dengan peluru dan gas pemedih mata tetapi kita semua terselamat dan ditangani mesej yang kuat daripada belia Palestin, kita tidak akan lupa, kita tidak akan memaafkan, dan kami akan menentang dalam semua cara yang mungkin !"

Genting Gaza bergelap akibat kehabisan minyak


BANDAR GAZA 2 Nov. - Masalah kekurangan bekalan minyak menyebabkan bekalan elektrik terputus di seluruh Genting Gaza terputus, semalam.
Timbalan Pengerusi Jabatan Tenaga, Fathi el-Sheikh Khalil berkata, pihaknya terpaksa menghentikan operasi loji tenaga kira-kira pukul 6 pagi (12 tengah hari waktu Malaysia semalam) kerana kehabisan minyak.
Seorang wartawan AFP berkata, bekalan elektrik terputus di hampir kesemua kawasan di wilayah yang ditadbir oleh pergerakan Hamas itu.
Fathi el-Sheikh menyalahkan kerajaan sementara Mesir kerana memusnahkan terowong yang digunakan penduduk Gaza untuk membawa masuk minyak.
"Kurang 50 peratus keperluan di Genting Gaza bergantung kepada bekalan elektrik dari Israel dan kami tidak boleh mendapatkan minyak dari rakyat Mesir ekoran tindakan Kaherah memusnahkan terowong.
"Kami cuba mendapatkan minyak dari Israel melalui Pihak Berkuasa Palestin yang pro-Barat, namun mereka mengenakan cukai yang terlalu tinggi," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131102/lu_03/Genting-Gaza-bergelap-akibat-kehabisan-minyak#ixzz2oOHkP2wX
© Utusan Melayu (M) Bhd 

As-Syahid Mohammad Al-Qassas, salah seorang daripada 4 orang yang telah syahid ketika mempertahankan Gaza semasa serangan Zionist laknatullah.

ZIONIS KEMBALI MENYERBU GHAZATentara Zionis kembali menyerbu Ghaza. Serangan dilancarkan dari darat dan udara di Khan Yunus. Dua rudal ditembakkan ke sekelompok Mujahid yang sedang ribath/berjaga-jaga dan berusaha menhadang pasukan Zionis yang merengsek masuk. Korbannya, tiga orang mujahid wafat. Semoga Allah menerima mereka sebagai Syuhada'. Amin
http://www.islammemo.cc/akhbar/arab/2013/11/01/185729.html

Dengan demikian, sempurnalah silsilah perang terhadap Islam.
* Zionis dari dulu adalah pembantai muslim Palestina.
*Amerika dan Rusia bersama Iran membantai kaum muslimin di Afghanistan.
*Amerika dan Iran membantai kaum muslimin di Irak.
*Iran. Rusia, dan rezim Syi'ah Basyar bersama koalisi Syi'ah membantai kaum muslimin di Suria.
*Kafir Budha membantai kaum muslimin di Burma, Miyanmar. (Pemerintah Iran jutru berinvestasi di sana)

Saudaraku, kenalilah musuh sejatimu, agar kau bisa selamat dari makar dan kelicikannya!
 —

Hari ini dalam sejarah | 2 November 1917Deklarasi Balfour

Tarikh ini merupakan suatu tarikh yang amat penting kerana Ia merupakan suatu pengesahan bahawa Zionis mempunyai sokongan dari British untuk berpindah ke tanah suci Palestin, dan menubuhkan negara Yahudi di sana. Dengan katanya;

"His Majesty's government view with favour the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavours to facilitate the achievement of this object..."

"Kerajaan Diraja memandang baik penubuhan negara bagi orang Yahudi di Palestin, dan akan membantu sehabis baik agar projek ini berjaya..."

Ianya merupakan suatu perancangan mega yang dilaksanakan di antara British, Zionis dengan penglibatan Amerika yang kemudiannya merupakan kuasa yang paling kuat menyokong kemandirian negara haram Israel, berkesinambungan daripada Perjanjian Sykes-Picot yang telah ditandatangani pada tahun sebelumnya.

Bermula dari hari ini, Yahudi dari seluruh dunia berpindah ke Palestin dan menawannya sedikit demi sedikit sehingga negara Israel diisytiharkan pada 1948.


[AK]

Arab Saudi jel, sebat pengintip Israel


Riyadh: Mahkamah Saudi semalam menghukum penjara sembilan tahun dan 80 sebatan ke tas seorang warga Jordan yang didapati bersalah mengintip untuk Israel.

Mahkamah khas itu mendakwa lelaki berkenaan menghubungi Perdana Menteri Israel (Benjamin Netanyahu) dan pegawai perisik Zionis menerusi e-mel serta bersetuju bekerjasama dengan agensi perisikan rejim itu, lapor akhbar Al Riyadh.


Mahkamah di Riyadh berkata, lelaki yang dirahsiakan identitinya menerima wang sebagai pertukaran maklumat dan akan diasingkan selepas menjalani hukuman.

Lelaki itu turut didakwa menagih dadah dan bersekedudukan dengan wanita asing yang bekerja di Arab Saudi. - Agensi

Genting Gaza terputus bekalan elektrik akibat kehabisan minyak


BANDAR GAZA 2 Nov. - Masalah kekurangan bekalan minyak menyebabkan bekalan elektrik terputus di seluruh Genting Gaza terputus, semalam.
Timbalan Pengerusi Jabatan Tenaga, Fathi el-Sheikh Khalil berkata, pihaknya terpaksa menghentikan operasi loji tenaga kira-kira pukul 6 pagi (12 tengah hari waktu Malaysia semalam) kerana kehabisan minyak.
Seorang wartawan AFP berkata, bekalan elektrik terputus di hampir kesemua kawasan di wilayah yang ditadbir oleh pergerakan Hamas itu.
Fathi el-Sheikh menyalahkan kerajaan sementara Mesir kerana memusnahkan terowong yang digunakan penduduk Gaza untuk membawa masuk minyak.
“Kurang 50 peratus keperluan di Genting Gaza bergantung kepada bekalan elektrik dari Israel dan kami tidak boleh mendapatkan minyak dari rakyat Mesir ekoran tindakan Kaherah memusnahkan terowong.
“Kami cuba mendapatkan minyak dari Israel melalui Pihak Berkuasa Palestin yang pro-Barat, namun mereka mengenakan cukai yang terlalu tinggi," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131102/lu_03/Genting-Gaza-terputus-bekalan-elektrik-akibat-kehabisan-minyak#ixzz2jQe636zV
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Regim Zionis bom terowong Hamas di Gaza


SEKUMPULAN penduduk mengusung mayat salah seorang anggota Hamas yang terbunuh akibat serangan jet pejuang Israel di Khan Younis, selatan Gaza semalam.


BAITULMUQADDIS - Sebuah jet pejuang Israel mengebom terowong yang digunakan anggota-anggota pergerakan Hamas di Gaza, Palestin semalam.
Dalam serangan itu, tiga anggota pergerakan tersebut terbunuh selepas jet tentera Israel tersebut melancarkan serangan balas.
Serangan itu dilancarkan selepas lima askar Israel cedera ketika mereka cuba memusnahkan sebuah lagi terowong yang digunakan para pejuang Palestin daripada pergerakan Hamas.
Menurut Hamas, tiga anggotanya berada di dalam terowong tersebut semasa serangan itu berlaku.
Keganasan terbaharu itu mencatatkan angka kematian yang terbanyak selepas tentera Israel melancarkan kempen ketenteraan di Gaza pada November tahun lalu.
Pada tahun 2006, para pejuang Hamas menggunakan sebuah terowong untuk memasuki Israel dan membunuh dua askar regim Zionis.
Hamas memerintah Gaza sejak tahun 2007 dengan menyingkirkan pergerakan Fatah yang diketuai Presiden Palestin, Mahmoud Abbas dalam satu pertempuran. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1102&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2jQZ9JFEz 
Hakcipta terpelihara