Saturday, 13 December 2014

Kedutaan Israel di Greece diserang


Gambar fail menunjukkan tunjuk perasaan membantah kekejaman rejim Zionis di hadapan kedutaan Israel di Athens.
Gambar fail menunjukkan tunjuk perasaan membantah kekejaman rejim Zionis di hadapan kedutaan Israel di Athens.
ATHENS - GREECE. Polis Greece sedang menyiasat insiden serangan tembakan rambang terhadap bangunan kedutaan Israel di ibu negara, Athens, tetapi tiada kecederaan dilaporkan.

Pihak berkuasa memaklumkan, serangan berlaku pada waktu subuh semalam dipercayai didalangi oleh dua penyerang bermotosikal.

Akibat insiden itu, polis menutup lebuh raya di luar kedutaan dan menjumpai sekurang-kurangnya 20 kelongsong peluru berhampiran tempat kejadian dipetik laporan Press TV.

Menurut polis, bukti awal menunjukkan penyerang menggunakan senapang jenis Kalashinkov.

Sehingga kini, tiada individu atau kumpulan tampil mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan tersebut.

Serangan berlaku dua hari selepas Menteri Palestin, Ziad Abu Ein meninggal dunia akibat keganasan tentera Israel di luar hospital Ramallah, Tebing Barat.

Ahli Parlimen Palestin dipenjara 25 bulan


Abe Teir diiringi polis Israel untuk dibawa masuk ke mahkamah sebelum dijatuhi hukuman penjara.
Abe Teir diiringi polis Israel untuk dibawa masuk ke mahkamah sebelum dijatuhi hukuman penjara.
TEL AVIV - PALESTIN. Seorang Ahli Parlimen Palestin yang menjadi tahanan pentadbiran rejim Tel Aviv sejak tahun lalu, dijatuhi hukuman penjara selama 25 bulan oleh mahkamah Israel.

Sebelum ini, penahanan Mohammed Abu Teir, 64, telah dilanjutkan beberapa kali dan pada 2010, dia bersama beberapa Ahli Parlimen Palestin ditahan di Baitulmaqdis Timur selepas Israel membatalkan permit kediaman mereka di sana lapor Press TV.

Sejak itu, Abu Teir yang juga ahli kanan kumpulan Hamas terpaksa hidup dalam buangan di Tebing Barat Ramallah.

Menurut pegawai Palestin, pemerintahan Israel adalah selari dengan rancangan Tel Aviv untuk mengusir penduduk Palestin keluar dari Baitulmaqdis dalam usaha menjadikannya bandar Yahudi.

Difahamkan, Israel telah berusaha mengubah demografi Baitulmaqdis sejak 10 tahun lalu dengan membina penempatan haram, memusnahkan tempat bersejarah dan mengusir penduduk Palestin tempatan yang tinggal di kawasan berkenaan.

Zionis bertanggungjawab

Ramallah: Pihak Berkuasa Palestin (PA) semalam mendakwa seorang menterinya mati kerana dibunuh tentera Israel.
Jurucakap kerajaan, Ihab Bseiso berkata, selepas mendapat penjelasan daripada bedah siasat, mereka percaya rejim Zionis bertanggungjawab penuh atas kematian Ziad Abu Ein.
"Bukti daripada bedah siasat menunjukkan Ziad meninggal dunia akibat tindakan tentera Israel," katanya.
Ziad, 55, dikasari tentera Zionis ketika dia bersama 300 penduduk Palestin menyertai perarakan membantah pengambilan tanah oleh Israel di Tebing Barat.
Saksi berkata, menteri tanpa portfolio itu dihentak pada dadanya menggunakan buntut raifai menyebabkan beliau meninggal dunia.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 12 Disember 2014 @ 5:06 AM


PASUKAN keselamatan PA mengusung keranda berisi jenazah Ziad di Ramallah.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/15551#sthash.yQVXUUku.dpuf

Mesir musnahkan terowong Hamas


13 Disember 2014 2:30 AM


Seorang tentera duduk berehat di dalam terowong yang menghubungkan Gaza dan Mesir.

KAHERAH 12 Dis - Presiden Palestin Mahmoud Abbas berkata, Palestin menyokong tindakan Mesir memusnahkan terowong yang menghubungkan Genting Gaza yang dikawal pergerakan Hamas ke Sinai, dan tindakan-tindakan lain bagi melindungi negara itu daripada ancaman kumpulan militan.
“Kami menyokong semua langkah yang diambil pihak berkuasa Mesir untuk menutup terowong dan menghentikan aktiviti penyeludupan senjata serta kemasukan manusia antara Gaza ke Sinai,” kata Abbas dalam satu temu bual bersama majalah Mesir, Al-Ahram Al-Arabi yang akan diterbitkan esok.
“Kami akan menyokong sebarang langkah (pihak berkuasa Mesir) untuk melindungi Mesir daripada bahaya,” katanya.
Sejak 2013, bekas Presiden Mesir Mohamed Mursi yang digulingkan tentera telah bersubahat dengan pergerakan Hamas.
Pasukan tentera Mesir bertindak memusnahkan terowong yang menghubungkan Gaza yang didakwa digunakan oleh pejuang Palestin untuk menyeludup senjata, makanan dan wang.
Tentera berkata, pihaknya telah memusnahkan lebih 1,600 terowong sejak Mursi disingkirkan.
Mesir juga telah menubuhkan zon penampan sepanjang sempadan Mesir dengan Genting Gaza, yang menyaksikan beratus-ratus rumah bakal dirobohkan, untuk mengelakkan penyusupan militan dan penyeludupan senjata.
Kaherah mengesyaki pergerakan Hamas bertanggungjawab membantu beberapa siri serangan maut ke atas pasukan keselamatan Mesir di Semenanjung Sinai, baru-baru ini. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/mesir-musnahkan-terowong-hamas-1.35867#sthash.JzYd41Og.dpuf