Monday, 28 November 2016

23 ditahan insiden kebakaran di Israel


28 NOVEMBER 2016

23 ditahan insiden kebakaran di Israel


23 ditahan insiden kebakaran di Israel Anggota bomba berjaya mengawal kebakaran di bandar Haifa, utara Israel itu, Jumaat lalu.
TEL AVIV - Pihak berkuasa menahan 23 suspek disyaki ada kaitan dengan insiden kebakaran besar melanda seluruh kawasan tengah dan utara Israel.

Kelmarin, jurucakap polis, Luba Samri memaklumkan jumlah insiden dilaporkan adalah lebih 1,500 kebakaran.

"Ia adalah dua kali ganda daripada jumlah biasa. Kebakaran itu mungkin berpunca daripada kecuaian atau perbuatan khianat," jelasnya.

Terdahulu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu turut menghubungi Presiden Palestin, Mahmoud Abbas untuk mengucapkan terima kasih atas penghantaran bantuan jentera bersama anggota untuk mengawal kebakaran itu.

Khamis lalu, Pertahanan Awam Palestin berpusat di Ramallah, Tebing Barat menghantar lapan jentera pemadam kebakaran sebagai respons terhadap rayuan bantuan Tel Aviv.    

Dalam perkembangan berkaitan, puluhan ribu penduduk di bandar pelabuhan Haifa yang dipindahkan telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing. - CNN

Israel selesai padam kebakaran

DUNIA ISNIN, 28 NOVEMBER 2016 @ 11:19 AM

ANGGOTA bomba memadamkan sisa kebakaran di Hadera, utara Israel. - Foto AFP

TEL AVIV: Pasukan bomba berjaya memadamkan kebakaran yang melanda Israel dan Tebing Barat selama lima hari dan memaksa puluhan ribu penduduk menyelamatkan diri, kata pihak berkuasa yang menyalahkan tragedi itu ke atas perbuatan membakar.

 Tiada kematian setakat ini tetapi 112 orang dirawat kerana mengalami kecederaan, kebanyakannya disebabkan terhidu asap, kata pegawai perubatan. Kira-kira 700 rumah rosak atau musnah apabila kebakaran yang disemarakkan dengan angin kencang dan kemarau membakar ribuan hektar kawasan. Sejak beberapa hari lalu, pesawat bomba dari pelbagai negara dilihat terbang rendah di kawasan bukit di Tebing Barat dan Israel untuk menggugurkan air dan bahan mengawal kebakaran.

 Pada satu ketika minggu lalu, kebakaran berlaku di kawasan berhampiran Baitulmaqdis, dan penduduk cuma mampu kembali melihat rumah mereka yang rentung. "Tiada lokasi aktif yang tinggal. Sejak malam kelmarin, keadaan agak tenang. Kami tiada aktiviti baru," kata jurucakap bomba, Yoram Levy. Menurut Levy, bomba menangani kira-kira 2,000 kebakaran di Israel dan Tebing Barat, termasuk 20 kebakaran besar.

Pihak berkuasa Israel mengesyaki sebahagian tragedi itu disengajakan dan berkaitan dengan konflik Israel-Palestin. Menteri Pertahanan Israel, Avigdor Lieberman, berkata 17 daripada 110 kebakaran di Tebing Barat setakat ini dipastikan akibat perbuatan khianat, tanpa memberikan butiran lanjut. Bercakap di kawasan penempatan Israel di Halamish di Tebing Barat, lokasi puluhan rumah rosak pada hujung minggu, beliau berkata Israel perlu bertindak balas kepada perbuatan khianat itu dengan membina lebih banyak penempatan.

Polis menangkap 23 orang yang disyaki memulakan kebakaran dan menyoal siasat tujuh lagi. Bagaimanapun, pihak Palestin turut menyertai usaha antarabangsa memadamkan kebakaran yang merebak pantas dan turut berhadapan kerosakan tanaman dan rumah. - Agensi

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/217645