Tuesday, 17 December 2013

Sajak | Palestin itu jauh dari kita?Pada kita derita itu
pada gagalnya peperiksaan
laparnya perut pada makanan
putusnya cinta pada kekasih pujaan
jauhnya ibu ayah dari dakapan
juga habisnya duit dalam bekalan

Pada mereka derita itu
Apabila rumah kediaman digesel trak
Harta benda serba serbi dirompak
maruah keluarga dipijak-pijak
anak bini dicincang oleh manusia tak berotak
tanah air Islam diinjak-injak

irama kita
adalah suara siti yang merdu
atau muzik rock yang bingit melegakan
atau suara nasyid yang mendayu-dayu

irama mereka
bulldozer yang menghiasi setiap pagi
ketulan batu yang dicampak ke muka yahudi
Bom yang tak pernah sunyi berbunyi

sungguh sukar kita berada di tempat mereka
kita masih tak sanggup menerima ujian sedemikian mereka

berpisahnya kita dari keluarga cuma sementara
berpisahnya mereka dengan ayah,ibu, adik beradik adalah buat selama-lamanya

tanggisnya kita di dunia adalah kerana gagalnya kita dalam ujian
putusnya cinta atau geramnya pada manusia
tanggisnya mereka di dunia kerana tidak dapat membunuh musuh Allah
kerana gagalnya mereka menemui kesyahidan

Rindu kita hanya bauan pada keluarga tercinta
Pada kekayaan melimpa ruah
pada umur yang panjang
agar keluarga kita lebih makmur membahagiakan

Rindu mereka pada wangian syurga tertinggi…
pada syahid tanpa henti
pada perjumpaan teragung
dengan Ilahi tercinta…

Siapakah kita berbanding mereka?

oleh: Muharikah


**********

[SHITAA' (WINTER) EMERGENCY RELIEF]

Pakej sumbangan berjumlah RM 100 mengandungi selimut tebal dan Food Pack untuk diedarkan ke seluruh daerah di Gaza. Sasaran kutipan sepanjang kempen ini berjumlah RM500,000 bersamaan dengan 5000 set.

Hulurkan sumbangan anda sekarang ke: 'AQSA SYARIF BERHAD'

1) Maybank Islamic: 551575-004299
2) Bank Islam: 1209-20100-34904

Dan maklumkan melalui e-mail, nama beserta bank-in slip kepada account@aqsasyarif.org.my untuk mendapat resit rasmi.

Semoga usaha dan amal kita diganjari syurga oleh Allah!

-AKA-

Mereka Berhak Untuk Terus TersenyumSenyumannya melambangkan belas kasihan daripada pusat-pusat perlindungan keluarga mangsa di wilayah Nafq.

Anak-anak ini kesejukan di sana ditambah dengan banjir yang teruk di Gaza khususnya manakala ribut salji di Tebing Barat. Sedangkan kita masih lena di dalam selimut empuk setiap malam.

Mari bersama kami untuk terus menyalurkan sumbangan kepada anak-anak ini. Moga sumbangan anda mampu membuat mereka terus tersenyum.

Sumber : gazanow[AAB]
#aqsasyarif
**********

[SHITAA' (WINTER) EMERGENCY RELIEF]

Pakej sumbangan berjumlah RM 100 mengandungi selimut tebal dan Food Pack untuk diedarkan ke seluruh daerah di Gaza. Sasaran kutipan sepanjang kempen ini berjumlah RM500,000 bersamaan dengan 5000 set.

Hulurkan sumbangan anda sekarang ke: 'AQSA SYARIF BERHAD'

1) Maybank Islamic: 551575-004299
2) Bank Islam: 1209-20100-34904

Dan maklumkan melalui e-mail, nama beserta bank-in slip kepada account@aqsasyarif.org.my untuk mendapat resit rasmi.

Semoga usaha dan amal kita diganjari syurga oleh Allah!

[HR]

57.7% Menjangka Kegagalan Rundingan Palestin-IsraelTinjauan terbaru yang disediakan oleh Dr Nabil Kukali, yang dijalankan oleh Pusat Palestin untuk menPendapat Awam dalam tempoh dari 27 November hingga 10 Disember 2013 meliputi sampel rawak (1000) responden Palestin yang mewakili pelbagai spesimen demografi Palestin dewasa ( 18 tahun ke atas ) yang tinggal di Tebing Barat, termasuk Jerusalem Timur , dan Semenanjung Gaza . Ia mendedahkan bahawa ( 43.75 %) rakyat Palestin menentang jemputan Perdana Menteri Israel, Netanyahu kepada Presiden Mahmoud Abbas untuk menangani Parlimen Israel, Knesset .

Dr Kukali, Presiden Pusat Palestin untuk Pendapat Umum, mengatakan majoriti rakyat Palestin merasakan bahawa rundingan berjalan antara warga Palestin dan Israel yang dilancarkan pada 30 Julai, 2013 telah mencapai jalan buntu dan bahawa tidak ada keperluan untuk meneruskan, terutamanya disebabkan oleh kedegilan Israel dan penerusan penempatan bangunan dan pengembangan yang sedia ada. Dr Kukali turut menambah bahawa majoriti masyarakat Palestin menjangka kegagalan rundingan ini dan tidak yakin tentang perspektif kejayaan mereka, kerana mereka tidak mencapai sepanjang lapan pusingan berturut-turut di Washington sebarang kemajuan. Di samping itu, keputusan undian diumumkan, Dr Kukali berkata, yang juga majoriti rakyat Palestin menjangkakan konfrontasi ketenteraan dengan Israel baru dan oleh itu bimbang tentang kejadian yang mungkin seperti konfrontasi. Pada akhir ulasannya, Dr Kukali menyatakan harapannya untuk melihat rundingan terus dengan cara yang positif yang akan tunduk kepada kedua-dua negara-negara di Tanah Suci pada ini Hawa Krismas dan sempena menyambut Tahun Baru kebajikan, kesejahteraan dan kemakmuran.

Kanak-kanak yang kesejukan di Ramallah.

Sumber: Daulah Ramallah

Gaza mengalami RibutSemenanjung Gaza telah mengesahkan bahawa ia telah mengekalkan kerosakan menyamai hampir $ 64 juta kerugian berikut ribut musim sejuk. Pengepungan Israel akan mendatangkan kesusahan kepada operasi menyelamat.

Pada hari Sabtu, pegawai berkata kira-kira 40,000 penduduk Gaza terpaksa pindah kerana hujan bermula pada Rabu. Hujan sebahagian daripada ribut yang juga diselubungi kawasan di rantau ini dengan salji.

Kem pelarian di Jebaliya di utara Gaza dan Nafak Street di Gaza City adalah antara bidang paling teruk.

Hampir tujuh ribu keluarga (42,000 individu) telah dipindahkan dari rumah mereka. Kerajaan telah meletakkan 900 keluarga di 19 pusat perlindungan menyelamat, manakala selebihnya sedang dipindahkan untuk tinggal dengan saudara-mara dan rakan-rakan.

Operasi menyelamat lambat disebabkan peralatan primitif dan kekurangan bahan api, yang terutamanya memberi kesan kepada trak kecemasan. Lebih daripada 5200 orang telah diambil untuk diselamatkan dalam bot nelayan, kenderaan berat dan lori tentera.

Press TV berkata bahawa, "banjir disebabkan pembukaan empangan israil timur di Semenanjung Gaza, untuk hari kedua hari ini, banjir lumpur yang teruk".

Chris Gunness, jurucakap PBB agensi bantuan utama di wilayah itu juga berkata bahawa " masyarakat dunia perlu membawa tekanan yang berkesan untuk menamatkan sekatan di Gaza ", Press TV melaporkan .

Israel telah mengepung Gaza sejak Jun 2007, satu keadaan yang telah menyebabkan kemerosotan dalam taraf hidup, tahap pengangguran yang tinggi, dan kemiskinan secara besar-besaran.

Mengenai situasi Menteri Kerja Raya dan Perumahan di Gaza, Yousef Al Ghareer menyatakan: " anggaran awal kami menunjukkan bahawa lebih 3,300 rumah telah banjir dan 1,000 rumah mengalami kerosakan, Kerosakan dianggarkan pada $ 40 juta Ganti rugi untuk infrastruktur. . . yang termasuk jalan raya, rangkaian air, sanitasi, elektrik dan telekomunikasi rangkaian berjumlah $ 12 juta Sementara itu, hampir 1,000 kedai-kedai dan kemudahan industri telah dikekalkan kerugian dianggarkan sebanyak $ 3 juta dalam kerosakan sektor pertanian yang termasuk ; . ayam, ternakan, ikan dan sayur-sayuran juga telah dialami $ 7 juta ganti rugi. "

Gaza terima bahan api

Gaza terima bahan apiTrak membawa bekalan bahan api memasuki Genting Gaza menerusi sempadan Kerem Shalom, kelmarin. - Foto AFP

GENTING GAZA - Stesen janakuasa elektrik tunggal di sini akhirnya kembali beroperasi selepas ia terpaksa ditutup sejak lebih tujuh minggu lalu akibat krisis bekalan kuasa di wilayah itu.

Kelmarin, sebanyak 450,000 liter bahan api yang dibiayai Qatar dihantar ke Gaza melalui laluan darat sebagai respons terhadap rayuan kecemasan selepas sebahagian besar bandar tersebut lumpuh akibat banjir.

Jurucakap Syarikat Bekalan Elektrik Gaza, (Gedco), Jamal Dirsawi memaklumkan generator pertama telah mula beroperasi.

"Bekalan bahan api tersebut membolehkan stesen ini dapat terus beroperasi untuk tempoh tiga bulan akan datang. Ia juga diharap dapat mengatasi masalah bekalan kuasa elektrik selain memanjangkan tempoh perkhidmatan itu di Gaza," katanya lagi.

Dalam satu kenyataan, kerajaan Hamas memaklumkan bahawa Qatar akan turut menghantar kapal membawa bahan api ke pelabuhan Ashdod untuk dihantar ke Genting Gaza selain memperuntukkan AS$5 juta (RM16 juta) bagi membantu penduduk di wilayah tersebut.

Sementara itu, dipetik dari Al-Jazeera Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (Ocha) melaporkan ribut musim sejuk yang melanda kebanyakan negara Timur Tengah juga menyebabkan sambungan kuasa elektrik di Mesir dan Israel gagal berfungsi.

Perkembangan dari Gaza | Punca BanjirMenurut Pengerusi JK Bencana Alam Gaza, Yasser Shanti antara sebab utama limpahan air yang banyak dan menyebabkan banjir teruk di beberapa kawasan di Dier-Balah dan Tengah Gaza kerana pihak Israel telah melepaskan air empangan mereka ke arah Gaza.

Pihak JK Bencana Alam Gaza hanya ada masa beberapa jam untuk memberi amaran kepada penduduk sekitar dan persiapan untuk proses pemindahan.

Keadaan banjir dan musim sejuk ditambah pula dengan sekatan oleh kerajaan Mesir amat menyukarkan mereka mendapatkan bekalan makanan dan persediaan musim sejuk.

Kita semua boleh membantu dengan menggesa Mesir untuk membuka sempadan Rafah dengan menandatangani petisyen di link pautan seperti di bawah.

https://secure.avaaz.org/en/petition/Egypt_Open_Gazas_Rafah_Crossing_1

Tandatangani petisyen ini sekarang! Kurang 20 saat diperlukan untuk berusaha menyelamatkan Gaza!

Sumber: https://www.facebook.com/aiman.khairulazzam
https://www.facebook.com/aqsa.syarif

#Gaza #GazaUnderSeige #OpenRafahBorder

Katakan TIDAK kepada SYIAH dan ZIONIS

FREE SYRIA