Friday, 23 January 2009

Tentera Israel menangkap tujuh kanak-kanak di Tebing Barat


23 Januari 2009
Tujuh kanak-kanak dari kampung Toura al-Gharbeiah (berhampiran bandar Tebing Barat Jenin) telah ditangkap pada Selasa oleh pihak berkuasa Israel; mereka sedang ditahan di Salim penahanan dan soal siasat pusat, di utara Tebing Barat. Dua daripada kanak-kanak berusia 12 tahun; dua adalah 13; dua lagi berumur 15; dan ketujuh ialah 17.
A pertahanan untuk Kanak-kanak Antarabangsa ( DCI ) -Palestine peguam semalam melawat anak-anak. Menurut maklumat yang dikumpul oleh peguam, antara tengah malam dan 04:00 pada hari Selasa 20 Januari perisikan Israel, polis dan tentera memasuki kampung Toura al-Gharbeiah dan menahan tujuh kanak-kanak dari rumah masing-masing.
Kanak-kanak kemudian dipasang di bangunan awam di kampung, dan disoal siasat di sana. Mereka dikatakan telah dibuang batu di Wall dan telah takut untuk mengaku. Anak sulung, Murad (17), dituduh memiliki senjata, tetapi dia menafikan dakwaan itu. Murad memberitahu DCI peguam -Palestine apa yang berlaku pada pagi Selasa.
Tidak lama selepas tengah malam, Murad sedang menonton televisyen di rumah apabila dia mendengar bunyi bising di luar. Dia bangun untuk melihat melalui tingkap dan melihat empat jip milik pengawal polis Israel.
Kurang daripada satu minit kemudian, seseorang mengetuk dan Murad membuka pintu. Seseorang pegawai polis Israel, disertai dengan dua tentera, meminta Murad namanya dan memberitahu beliau "Jangan cuba untuk melepaskan diri, rumah dikelilingi." Beliau bertanya kepadanya untuk bangun ahli keluarga yang lain.
Selepas ahli keluarga yang lain naik, askar mengambil Murad luar, diletakkan di atas tanah, terikat tangannya di belakang dengan tali plastik, dan ditutup mata dia. Murad meletakkan di atas tanah selama setengah jam manakala tentera searched rumah. Kemudian, mereka berjalan beliau untuk jip tentera. Sementara mereka berjalan, seorang askar mula memukul beliau pada muka dan tangan.Murad dilaporkan bahawa salah satu jarinya mula membengkak akibat pukulan itu.
Mereka ditolak dia ke dalam jip, dan memandu selama 20 minit. Kemudian Murad telah dibawa keluar dari jip dan dibawa ke bilik biliard. Dia masih di kampung. Penutup mata beliau telah dibuang dan penyiasat satu memberitahunya bahawa mereka telah menemui senjata di rumahnya. Beliau tekanan Murad mengaku untuk memiliki mereka; sambil menjerit kepadanya dan mengancam beliau. Soal siasat itu pergi selama 40 minit. Murad tidak mengaku.
Selepas soal siasat tamat, Murad telah ditutup mata lagi, dan meninggalkan di dalam bilik sehingga 09:00. ... Pada masa itu, dia mendengar suara-suara muda tahanan lain, termasuk adiknya Bashir (15). Sebahagian daripada kanak-kanak menangis.
Pada 9:00 Murad telah dipindahkan ke Salim tahanan dan pusat soal siasat.Dalam perjalanan, seorang askar menjerit kepadanya dan menghina beliau; dia berasa sangat takut.
Selepas disoal siasat dalam bilik biliard di kampung, kanak-kanak dipindahkan ke Salim penahanan dan soal siasat tengah, berhampiran Jenin. Apabila DCI peguam -Palestine bertemu mereka pada hari Rabu, 21 Januari, kanak-kanak telah mengaku, di bawah paksaan, untuk membuang batu-batu di Wall. Murad masih belum mengaku.
DCI -Palestine dan rakan-rakan mereka Addameer percaya bahawa kanak-kanak tersebut adalah terdedah kepada penyalahgunaan dalam sistem keadilan tentera Israel dan harus dilepaskan dengan segera, semua lebih-lebih lagi, memandangkan hakikat ringannya jenis kesalahan yang dikatakan. Peguam itu kanak-kanak telah meminta satu hari pendengaran, Khamis 22 Januari, untuk meminta hakim tentera untuk melepaskan anak-anak muda.
Kanak-kanak: Morad Q. (17), Bashir Q. (15), Osaid Q. (12), Subhi AH (12), Amer S. (13), Mohammad A. (13) dan Emad A. (15 ).
Pada akhir Disember 2008, terdapat 342 kanak-kanak Palestin yang ditahan di penjara Israel dan pusat tahanan / soal siasat, termasuk tujuh kanak-kanak perempuan, dan lima tahanan pentadbiran. Disember 2008 angka mendedahkan nombor tertinggi dilaporkan tahanan kanak-kanak pada tahun 2008 Di samping itu, pada 17 Januari, DCI -Palestine mengeluarkan kenyataan yang melahirkan kebimbangan bahawa bilangan kanak-kanak yang ditangkap oleh pihak berkuasa Israel di Tebing Barat telah meningkat dua kali ganda dalam tempoh dua minggu pertama Januari.