Wednesday, 3 April 2013

Kanak-kanak dipukul dan ditutup mata oleh tentera Israel


Pada bulan Februari, bilangan kanak-kanak Palestin di antara 12 dan 15 tahun yang ditahan oleh Israel meningkat daripada 31 kepada 39 Hampir 60 peratus daripada 236 Palestin  tahanan kanak-kanak  daripada semua peringkat umur telah menyalahi undang-undang yang dipindahkan ke penjara di Israel. Kanak-kanak telah ditangkap dan ditahan dalam protes baru-baru ini bagi menyokong tahanan Palestin mogok lapar.  
Fakta-fakta ini telah dibuat awam oleh Pertahanan untuk Kanak-kanak Antarabangsa - Seksyen Palestin (DCI-PS). Organisasi  2013 ringkasan kes  membuat untuk bacaan penyejukan. 

Ditolak ke tanah

Sebagai contoh, tentera Israel menggunakan kekerasan berlebihan semasa penangkapan Jaber berusia 15 tahun. Di tengah-tengah malam, berpuluh-puluh tentera menyerbu rumah kanak-kanak itu apabila mereka datang mencari dia. Ibu Jaber ini menyaksikan bagaimana anaknya diseret dari katil ke halaman depan rumah keluarga di Beit Ur al-takhta (berhampiran bandar Tebing Barat Ramallah),  DCI-PS dilaporkan pada 28 Mac .
Tentera ditolak budak lelaki itu ke tanah, dan menendang dan menumbuk beliau beberapa kali. Jaber bergetar dan menangis apabila tentera dikelilingi dia dengan tiga anjing.Tentera searched rumah selama beberapa jam. Sepanjang masa, Jaber terpaksa tinggal di luar dalam kesejukan tanpa pakaian yang mencukupi. Selepas tentera telah terikat tangannya di belakang dan ditutup mata beliau, beliau telah diambil dalam jip tentera.
DCI-PS mendapati Jaber telah diadakan di penjara Moskobiyyeh di Baitulmuqaddis Barat (juga dikenali sebagai Kompaun Rusia). Ia bukan kali pertama yang Jaber ditangkap.Tahun lepas, beliau telah menghabiskan masa sembilan bulan penjara kerana membaling batu.

"Benar-benar takut"

Pada 5 Mac, Mo'men berusia sembilan tahun melarikan diri daripada demonstrasi di Hebron. Berhampiran rumahnya, dia berlari ke dalam sekumpulan tentera Israel. Mereka meraih dia di leher dan dengan bahu kiri dan membawanya ke sebuah bilik berhampiranShuhada Street . "Saya amat takut dengan mereka terutama apabila mereka meraih saya oleh leher saya," kata Mo'men. "Saya benar-benar takut dan bimbang tentang apa yang akan berlaku kepada saya."
Di dalam bilik, dia telah diadakan dengan beberapa remaja. Beliau telah ditutup mata dan tangannya terikat di hadapannya dengan dua tali plastik. A jip tentera membawanya ke balai polis dalam penyelesaian Kiryat Arba , di mana dia terpaksa duduk di luar hingga 9:30 petang - sepanjang masa tangannya diikat dan dia menutup mata. Beliau telah dibawa balik ke Shuhada Street di sebuah jip tentera di mana beliau telah diserahkan kepada polis Palestin. Tidak lama selepas itu, beliau telah bersatu semula dengan bapanya.
Menurut undang-undang Israel , kanak-kanak di bawah umur dua belas tidak bertanggungjawab jenayah dan tidak boleh ditangkap, disoal siasat sebagai suspek atau dibawa ke mahkamah.

Menumbuk dan menendang

Tujuh belas tahun kanak-kanak berusia Ahmad dan Moath ditahan oleh tentera Israel semasa demonstrasi berhampiran pusat pemeriksaan Huwwara (selatan bandar Nablus, Tebing Barat) pada 3 Mac. Dalam mereka keterangan , mereka berkata bahawa mereka telah dikejar oleh empat tentera Israel yang telah menumbuk dan menendang dan memukul mereka dengan stok senapang mereka. Tangan mereka diikat ke belakang mereka dengan tali plastik dan mereka ditutup mata. Mereka telah diserang secara fizikal di bahagian belakang sebuah jip tentera dalam perjalanan ke Huwwara soal siasat dan pusat tahanan. Walaupun ditutup mata mereka mendengar tentera menggunakan telefon bimbit untuk mengambil gambar mereka, kedua-dua bersendirian dan dengan askar di sebelah mereka.
Askar menumbuk dan menendang mereka sebelum mereka sekali lagi dimasukkan ke dalam jip tentera, masih ditutup mata dan dengan tangan mereka terikat. Mereka dibawa ke balai polis Ariel di mana mereka telah disoal siasat tanpa kehadiran ahli peguam atau keluarga. Mereka tidak dimaklumkan mengenai hak mereka. Mereka kedua-dua pengakuan disediakan dan ditandatangani kenyataan dalam bahasa Arab tanpa dibenarkan untuk membaca kenyataan itu atau memahami kandungan. Pada hari berikutnya, mereka menyalahi undang-undang dipindahkan ke penjara Megiddo di Israel.

Dipaksa untuk menandatangani kenyataan

Pada 25 Februari, Hassan berusia 14 tahun telah ditangkap oleh tentera Israel semasa pertempuran antara belia dan tentera berhampiran Huwwara pusat pemeriksaan. Askar dikejar Hassan melalui bidang dan ditangkap kerana dia mempunyai masalah pernafasan dari terhidu gas pemedih mata. Seorang tentera telah mengetuk dia turun dari belakang dan memukulnya beberapa kali dengan batang kayu pada kaki.
Hassan memberi keterangan bahawa beliau ditumbuk di muka dan ditendang di perut, kemudian menyambar oleh leher. Tangannya diikat ketat di belakangnya dengan tali plastik, menyebabkan dia kesakitan. Beliau telah ditutup mata dan dipindahkan ke balai polis Ariel. Dalam bilik soal siasat di balai polis itu, beliau mengadu bahawa tangannya cedera; mereka bengkak dan kelihatan biru. Penyiasat yg tdk dijilid tangannya. Hassan menafikan beliau telah dibuang batu pada tentera.
Hassan mengalah selepas dia takut dengan penyiasat yang berjanji untuk menghantar dia pulang jika dia mengaku. "Tetapi jika tidak, saya akan mengunci anda jauh selama enam bulan dan melarang kamu untuk memasuki Israel." Hassan terpaksa menandatangani kenyataan dalam bahasa Ibrani. Pada 28 Februari, beliau dibebaskan dengan jaminan 3,000 shekel (hampir $ 650). Walau bagaimanapun, caj boleh difailkan terhadapnya pada bila-bila masa dalam tempoh enam bulan dari penangkapannya.
Pada 25 Februari, Baha berusia 15 tahun itu ditahan oleh tiga anggota tentera ketika beliau dalam perjalanan pulang dari sekolah. Di balai polis Ariel, penyiasat satu Baha dipaksa untuk menandatangani kertas ditulis dalam bahasa Ibrani. Baha memberitahu DCI-PS bahawa beliau telah meminta penyiasat "untuk menerangkan apa yang ditulis, tetapi dia enggan dan menjerit dan membuat saya menandatangani kertas." Baha memberi keterangan bahawa dia tidak mengaku, walaupun penyiasat telah didesak untuk mengaku batu dia telah dibuang .

Dipukul untuk mengadu 

hendiandmajd.03.04.13.jpg

Dua remaja, Hendi dan Majd, mengadu mengenai kelakuan kesat oleh penyiasat Israel.DCI-Palestine Seksyen )
Sementara itu, DCI-PS telah mengemukakandua aduan mengenai kelakuan yang kesat penyoal siasat di balai polis Ariel pada Februari. Majd berusia enam belas tahun memberi keterangan bahawa satu penyiasat memukul mukanya dengan sebatang kayu semasa soal siasat kedua. Satu lagi penyiasat ganas berjabat dia sehingga dia pening. Hurt, takut dan letih, Majd mengaku membaling batu selepas bertahan dua jam layanan buruk. Aduan lain yang berkenaan penyalahgunaan lisan yang bersifat seksual terhadap seorang budak lelaki berumur 16 tahun.
Kedua-dua remaja ditahan dalam serbuan awal pagi pada 9 Februari. Tentera diikat tangan mereka dengan ketat di belakang punggung mereka dan menutup mata mereka.Majd berkata tentera mereka dipindahkan ke pusat tahanan yang berbeza - termasuk balai polis Ariel - beberapa kali. Askar mengalahkan mereka apabila mereka mengadu bahawa hubungan plastik terlalu ketat.
Menurut DCI-PS, kanak-kanak yang ditahan tiba di pusat-pusat soal siasat Israel menutup mata dengan tangan mereka diikat dan kekurangan tidur. Mereka dinafikan hak untuk disertai oleh ibu bapa mereka dan mereka tidak mempunyai akses kepada seorang peguam. Mereka jarang tentang hak-hak mereka. Soal siasat adalah secara umum dari segi mental dan paksaan secara fizikal, sering menggabungkan unsur-unsur ugutan, ancaman dan keganasan fizikal. Teknik-teknik soal siasat yang digunakan dengan jelas bertujuan untuk mendapatkan pengakuan.
Sebaliknya penderaan ini dan layanan buruk, anak-anak harus berhak untuk mempunyai ibu bapa yang hadir pada setiap masa semasa soal siasat, mempunyai akses kepada peguam pilihan mereka sebelum soal siasat, dan sebaik-baiknya di sepanjang proses soal siasat. Selain itu, semua soal siasat kanak-kanak hendaklah direkodkan dengan peralatan audio-visual.
Testimoni terbaru meninggalkan tidak syak lagi bahawa Israel secara rutin melanggar hak-hak golongan yang mudah terjejas. 

Hamas perintahkan pemisahan kelas murid laki-laki dan perempuan
GAZA - Kerajaan Hamas yang mengawal Gaza telah melepaskan undang-undang baru yang memerintahkan untuk memisahkan kelas murid laki-laki dan perempuan di sekolah-sekolah negeri maupun swasta mulai dari kelas empat, seperti dilaporkan oleh Al Jazeera pada Selasa (2/4/2013).

Menteri pendidikan Hamas mengeluarkan peraturan baru yang melarang campur baur di sekolah di Jalur Gaza, melarang guru lelaki mengajar di kelas perempuan dan sebaliknya.

Undang-undang baru yang diumumkan pada Isnin (1/4) ini ditetapkan akan berlaku di seluruh Jalur Gaza dan juga memerintahkan pemisahan kelas siswa dan siswi mulai dari usia sembilan tahun ke atas.

Peraturan ini juga berlaku bagi sekolah-sekolah Kristian dan sekolah yang dikendalikan PBB. Meskipun demikian, penasihat menteri pendidikan Gaza menegaskan bahawa mereka tidak hendak memaksa orang-orang untuk memeluk Islam dengan peraturan ini.

Saat ini, sebahagian besar sekolah-sekolah yang dikendalikan kerajaan Gaza telah melaksanakan peraturan pemisahan kelas perempuan dan laki-laki.

Osama Mazini, menteri pendidikan Hamas, mengatakan bahawa undang-undang yang telah dikeluarkan pada 10 Februari lalu ini, telah disepakati oleh dewan perundangan Palestin dan akan berlaku mulai tahun ajaran baru pada September akan datang.

Sebelumnya Hamas telah menetapkan peraturan agar setiap murid perempuan di Gaza memakai gamis dan tudung.

Undang-undang baru ini juga melarang penerimaan hadiah atau bantuan yang bertujuan untuk "memulihkan" hubungan dengan penjajah Zionis Yahudi.