Wednesday, 4 December 2013

Aktivis Memecahkan Sekatan Laut atas Gaza dengan "rintangan Flotila"Aktivi-aktivi hak manusia memecahkan sekatan laut Israel di Semenanjung Gaza Isnin, lalu enam batu nautika had dikenakan ke atas bot-bot Gaza oleh pihak berkuasa Israel, laporan TV Press.

Hundreds orang Palestin dan aktivis-aktivis Eropah berlepas 20 bot-bot nelayan , dan berjaya pecah sekatan, belayar untuk beberapa jam sebelum pulang.

Rintangan aktivis-aktivis Flotilla cuba untuk "mengenakan tekanan Israel menghentikan pelangaran terhadap nelayan" dan "menentang pengepungan haram dan menentang pendudukan haram," kata Majed Abusalama, jurubicara untuk kumpulan wartawan, menurut TV Press.

Abusalama menambah bahawa aktivis "mahu kata bagi semua orang yang cukup-cukuplah," dan tindakan ialah panggilan untuk "ketahanan dan keadilan."

Israel Mengosongkan Tanah Tebing Barat untuk Membina Rumah Peneroka Masa DepanIsrael telah menghalau penduduk di tanah tebing barat untuk membina rumah peneroka, seorang pegawai Palestin tempatan berkata "Selasa", Daripada satu lawatan diplomat AS untuk mengadakan perbincangan damai.

"Pihak-pihak berkuasa penetapan memaklumkan kami, melalui pemberitahuan kepada pemilik tanah, peneroka baru akan dibina rumah di kampung itu oAl Mazraa satu al-Qabaliya," Abdallah Lawadeh memberitahu AFP.

255 rumah di kalangan sesetengah 800 dipilih untuk pembinaan oleh Israel sejak Oktober.

Pemilik tanah Palestin telah diberikan dua bulan untuk "bantahan-bantahan sekarang terhadap keputusan itu ," Lawadeh berkata, tetapi "pihak berkuasa tidak menunggu untuk difailkan, telah meratakan rumah dan menubuhkan rumah untuk orang Israel," katanya.

Pengawal Israel Peace Now kata tentera telah meluluskan pada 7 November pembinaan 255 unit di penempatan Israel Nahlei Tal.

20 bot pecah sekatan Israel

20 bot pecah sekatan IsraelKira-kira 20 bot nelayan yang membawa 300 aktivis berjaya memecahkan sekatan haram Israel, kelmarin.
GENTING GAZA - Ratusan aktivis hak asasi manusia, kelmarin berjaya memecahkan sekatan haram Israel dengan melangkaui zon 11 kilometer yang dihadkan untuk bot nelayan dari Gaza.

Memetik laporan AFP, kempen The Resistance Flotilla yang disertai kira-kira 20 bot nelayan itu turut berada di 'kawasan larangan' tersebut selama beberapa jam sebelum pulang ke pelabuhan.

Jurucakap kempen, Majed Abusalama memaklumkan mereka cuba memberi tekanan kepada rejim Zionis supaya menghentikan pencabulan hak ke atas nelayan di Gaza.

Menurut penganjur, kira-kira 300 aktivis tempatan dan Eropah menyertai kempen tersebut.

Sejak Jun 2007, kira-kira 1.7 juta penduduk Gaza terpaksa menanggung derita akibat sekatan haram yang dikenakan Israel hingga menyebabkan wilayah itu terus dilanda krisis kemanusiaan.

Pemimpin Hamas, Fatah lakar sejarah duduk semeja


KUALA LUMPUR 3 Dis. - Forum Antarabangsa sempena Perhimpunan Agung UMNO 2013 melakar satu sejarah apabila pemimpin serta wakil dua parti terbesar Palestin iaitu Hamas dan Fatah duduk semeja sepanjang tempoh forum itu diadakan.
Pengerusi forum, Datuk Dr. Norraesah Mohamad ketika mengulas perkembangan itu menyifatkan kejayaan tersebut sebagai titik permulaan kepada Kuala Lumpur ke arah mengusahakan proses perdamaian melibatkan antara kedua-dua belah pihak.
Malah beliau berkata, dari arah pentas jelas kelihatan kedua-dua pemimpin terlibat iaitu Khaled Meshaal (Hamas) dan Dr. Abdullah MI (Fatah) memberi reaksi yang cukup positif ketika menyentuh isu perdamaian Hamas-Fatah semasa sesi penggulungan forum itu hari ini.
"Ini yang kita mahukan. Saya melihat mereka cukup gembira apabila saya sentuh mengenai satu Palestin dalam ucapan rumusan forum sebentar tadi. Ini merupakan satu perkembangan positif.
"Saya sebenarnya telah diberitahu ada dalam kalangan wakil mereka mahu mengikut Gagasan 1Malaysia yang kini menjadi tagline kepada negara kita,'' katanya ketika ditemui selepas selesai forum berkenaan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.
Forum yang bermula semalam itu membincangkan pelbagai isu serta perkembangan yang berlaku di seluruh dunia antaranya mengenai kepentingan konsep kesederhanaan dalam mewujudkan keamanan dunia.
Mengenai konsep kesederhanaan yang menjadi topik utama forum, Norraesah berkata, semua anggota mengakui pentingnya konsep kesederhanaan bagi mewujudkan keamanan serta keharmonian di seluruh dunia.
Beliau berkata, kesederhanaan bukan bermaksud pengecut tetapi merupakan satu usaha mencari jalan tengah berasaskan kepada kompromi dan perundingan bertujuan mahu mendapatkan hasil terbaik demi kepentingan semua pihak.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131204/dn_07/Pemimpin-Hamas,-Fatah-lakar-sejarah-duduk-semeja#ixzz2oOopJ1qH
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Nama suspek racuni Arafat bakal didedah - Penyiasat


RAMALLAH 4 Dis. - Sebuah badan penyiasat mendakwa pihaknya bakal mendedahkan nama suspek yang disyaki meracuni bekas Presiden Palestin, Yasser Arafat sehingga menyebabkan kematian beliau pada 2004.
Sisatan oleh Pihak Berkuasa Palestin yang diketuai oleh Tawfiq Tirawi itu telah mengumpul beberapa bukti selama hampir sedekad.
"Saya berjanji bahawa kami akan mendedahkan nama suspek yang disyaki meracuni Arafat pada sidang akhbar akan datang," katanya, di sini semalam.
Sebuah makmal forensik di Switzerland sebelum ini mengesahkan bahawa tulang bekas pemimpin itu mengandungi bahan radioaktif yang tinggi, sekaligus menguatkan dakwaan bahawa beliau mati akibat diracun. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131204/lu_11/Nama-suspek-racuni-Arafat-bakal-didedah---Penyiasat#ixzz2oOodwScf
© Utusan Melayu (M) Bhd