Monday, 30 May 2016

1,000 hadiri pengebumian mangsa kekejaman Israel


Kebumi
Kira-kira 1,000 orang menghadiri majlis pengebumian Abdel-Fattah al-Sharif, semalam. - AP
TEBING BARAT 29 Mei - Lebih 1,000 orang menghadiri pengebumian seorang warga Palestin yang ditembak dan dibunuh oleh seorang tentera Israel ketika dia terbaring selepas melancarkan melancarkan serangan ke atas rejim Israel pada Mac lalu.
Sebuah rakaman video menunjukkan mangsa, Abdel-Fattah al-Sharif ditembak oleh tentera berkenaan dan tentera itu kini sedang menghadapi perbicaraan kerana membunuh.
Kejadian itu menjadi perhatian dunia, apabila beberapa pegawai pertahanan mengutuk tindakan tentera berkenaan. - AP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/1-000-hadiri-pengebumian-mangsa-kekejaman-israel-1.335925#sthash.k0mpY6Vm.dpuf

Israel rejim autokrasi, diskriminasi perkauman


Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls (kanan) dan Perdana Menteri
Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls (kanan) dan Perdana Menteri Palestin, Rami Hamdallah bertemu di Ramallah, Tebing Barat baru-baru ini bagi membincangkan pelan damai Asia Barat anjuran Perancis. AFP
KAHERAH 29 Mei – Liga Arab mengutuk Israel sebagai satu-satunya rejim berfahaman autokrasi dan pengamal diskriminasi perkauman yang masih wujud di dunia ini susulan tindakan rejim Zionis menangguhkan rundingan damai dengan Palestin yang diusahakan oleh Perancis.
Ketua pertubuhan itu, Nabil al-Araby dalam kenyataannya selepas mengadakan pertemuan dengan menteri luar negara Arab berkata, pihak­nya menyokong penuh usaha yang dilaksanakan Paris bagi mencari jalan perdamaian di Asia Barat apabila resolusi berhubung perkara tersebut diluluskan.
Namun tindakan Israel mahu mengadakan rundingan secara langsung dengan Palestin ditolak oleh Nabil, menyebabkan rejim Zionis menangguhkan perbincangan tersebut.
“Israel menjadi kubu terakhir penyebaran fahaman autokrasi, penjajahan dan diskriminasi perkauman di dunia ini,” katanya.
Semalam, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas turut menyalahkan Israel kerana menangguhkan rundingan damai yang dijadualkan bermula pada pertengahan tahun ini antara beberapa negara termasuk Amerika Syarikat (AS).
“Palestin berusaha bersungguh-sungguh untuk menjayakan perjanjian damai ini, tetapi Israel tidak menghormati komitmen yang ditunjukkan oleh kami,” katanya.
Usaha Perancis melibatkan perbincangan antara menteri-menteri luar beberapa buah negara pada 3 Jun ini tanpa dihadiri oleh wakil Palestin dan Israel.
Kemudian persidangan antarabangsa akan diadakan dengan melibatkan penyertaan Palestin dan Israel dengan harapan konflik di Asia Barat itu akan ditamatkan menerusi perjanjian damai kedua-dua pihak.
Kali terakhir rundingan antara Palestin dan Israel diadakan pada 2014 yang diusahakan oleh AS, tetapi usaha terbabit menemukan kegagalan kerana kedua-dua pihak gagal mencapai kata sepakat. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/israel-rejim-autokrasi-diskriminasi-perkauman-1.336406#sthash.lOWJYfJa.dpuf