Tuesday, 21 May 2013

Penduduk Palestin anjur demonstrasiPenduduk Palestin membaling batu ke arah polis Israel ketika mengadakan demonstrasi membantah tindakan pihak berkuasa Israel merampas tanah penduduk Palestin di Old City, baru-baru ini. - AFP
BAITULMAQDIS 19 Mei - Berpuluh-puluh penduduk Palestin membaling batu ke arah polis Israel dan membakar tayar dalam demonstrasi bagi membantah tindakan pihak berkuasa Israel merampas tanah warga Palestin di Old City, di sini semalam.
Jurucakap polis, Luba Samri berkata, penunjuk perasaan membaling batu ke arah pasukan polis di Pintu Nablus.
''Dua daripada penunjuk perasaan telah ditangkap,'' katanya.
Seorang koresponden berkata, beberapa penunjuk perasaan memegang kain rentang yang menggesa diadakan 'intifada ketiga' atau pemberontakan anti-Israel.
Demonstrasi tersebut merupakan lanjutan daripada tunjuk perasaan yang diadakan di Old City pada awal minggu ini sempena 'Hari Nakba'.
Sementara itu, Menteri Luar Jerman, Guido Westerwelle, semalam berkata, negara itu bersedia membantu mewujudkan keadaan bagi membolehkan rundingan damai disambung semula antara Israel dan Palestin.
Westerwelle yang mengadakan lawatan ke Israel dan Palestin selama dua hari berkata, apa yang penting adalah Palestin dan Israel menyambung semula rundingan damai.
Beliau turut menekankan betapa pentingnya konflik diselesaikan secara damai bagi membangunkan ekonomi Palestin. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130520/lu_02/Penduduk-Palestin-anjur-demonstrasi#ixzz2Tw1psCE5
© Utusan Melayu (M) Bhd