Saturday, 26 April 2014

180 tahanan Palestin mogok lapar

180 tahanan Palestin mogok lapar
Tahanan di penjara Megiddo turut melancarkan mogok lapar. 
26 April 2014
RAMALLAH - PALESTIN. Kira-kira 180 tahanan Palestin di beberapa penjara Israel melancarkan mogok lapar secara serentak sebagai protes kerana dipenjarakan tanpa melalui proses perbicaraan yang adil.

Timbalan Hal Ehwal Banduan Palestin, Ziad Abu Ain berkata, kesemua tahanan tersebut nekad untuk meneruskan tindakan itu sehingga mereka dibebaskan.

Sementara itu menurut laporan Press TV, peguam Samer Smaan memaklumkan seramai 55 tahanan di penjara Ofer telah diasingkan selepas mereka memulakan mogok lapar.

Februari lalu, Kementerian Banduan Palestin melaporkan hasil keputusan bancian mereka menunjukkan lebih 4,800 tahanan Palestin kini dipenjarakan di 17 pusat tahanan di Tel Aviv.

Israel henti rundingan dengan Palestin


Dari kiri, ketua delegasi Fatah, Azzam al-Ahmed, Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh dan timbalan pemimpin Hamas, Musa Abu Marzuk menyatakan persetujuan membentuk kerajaan perpaduan dalam rundingan di Gaza City, Rabu lalu. - AFP
BAITULMAQDIS 25 April - Israel menghentikan sebarang proses rundingan dengan pihak berkuasa Palestin ekoran perjanjian perpaduan yang dicapai antara Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dan Hamas, ketika rundingan damai tajaan Amerika Syarikat (AS) menghampiri tarikh tamatnya pada 29 April ini.
Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengecam perjanjian antara PLO dan Hamas itu dengan menyifatkan tindakan berkenaan ‘membunuh keamanan' namun pegawai kanan Palestin, Saeb Erakat sebaliknya menuduh kegagalan itu berpunca daripada aktiviti penempatan haram Yahudi.
"Pakatan dengan pergerakan Hamas membunuh keamanan,"kata Netanyahu kepada televisyen NBC sejurus Kabinet Israel selesai bermesyuarat, semalam.
Mesyuarat keselamatan Kabinet Israel, sebelum itu memutuskan bahawa mereka ‘tidak akan berunding dengan pegawai kerajaan Palestin yang disokong Hamas, sebuah pertubuhan ‘keganasan’ yang menyokong kemusnahan Israel.
Malah, Kabinet Israel turut berjanji ‘akan mengambil langkah-langkah’ sebagai tindakan balas terhadap kerajaan perpaduan Palestin itu tanpa mendedahkan sebarang butiran.
Langkah-langkah baharu itu menyusul selepas sekatan kewangan diumumkan pada bulan ini berikutan tindakan Palestin memohon untuk menyertai 15 organisasi antarabangsa.
Sementara itu, Erakat berkata, kerajaan Netanyahu telah diminta untuk memilih antara keamanan dan penempatan haram Yahudi sejak bertahun-tahun lalu dan beliau memilih penempatan haram Yahudi tersebut.
Kepemimpinan Palestin, katanya akan melihat kepada sebarang kemungkinan bagi bertindak balas kepada keputusan kerajaan Israel yang menentang pihak berkuasa Palestin.
Dalam perkembangan berasingan, Ketua Liga Arab, Nabil al-Arabi dalam satu kenyataan berkata, liga itu ‘menyokong penuh Pre­siden Palestin, Mahmoud Abbas dalam menghadapi sebarang tekanan yang dikenakan ke atasnya oleh Israel.
Rabu lalu, pemimpin pergerakan Hamas dan PLO mencapai kata sepakat untuk membentuk kerajaan perpaduan dalam tempoh lima minggu akan datang.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140426/lu_03/Israel-henti-rundingan-dengan-Palestin#ixzz2zwA4iTK1
© Utusan Melayu (M) Bhd