Wednesday, 22 October 2014

Kediaman penduduk Palestin dirampas


Penduduk Palestin dan pasukan keselamatan berdiri di atas serpihan runtuhan bangunan sambil menanti ketibaan Perdana Menteri Rami Hamdallah. - Foto: AFP
Penduduk Palestin dan pasukan keselamatan berdiri di atas serpihan runtuhan bangunan sambil menanti ketibaan Perdana Menteri Rami Hamdallah. - Foto: AFP
BAITULMAQDIS - PALESTIN. Sekumpulan penduduk Yahudi bertindak menyerbu dan merampas dua bangunan kediaman di kejiranan Silwan di Timur Baitulmaqdis, menurut pegawai Palestin, semalam.

Penasihat Hal Ehwal Baitulmaqdis untuk Pejabat Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, Ahmed al-Ruweidi memberitahu, penduduk Yahudi memasuki dua daripada tiga bangunan di Silwan dengan dilindungi polis Israel.

"Rampasan unit kediaman di Silwan adalah sebahagian daripada politik Israel yang bertujuan untuk menjadikan kejiranan tersebut sebagai kejiranan Yahudi," katanya kepada Middle East Monitor.

Menurutnya lagi, daerah itu merupakan usaha intensif Israel untuk merampas rumah milik penduduk Palestin dan beliau juga tidak bersetuju tindakan sesetengah penduduk Palestin yang bersetuju menjual harta mereka kepada Yahudi.

Sementara itu, Palestin menuduh Israel melancarkan kempen agresif untuk 'Yahudisasi' dengan tujuan melenyapkan identiti Arab dan Islam yang akhirnya mengusir penduduk Palestin. Perunding Palestin menegaskan bahawa pembangunan penempatan Israel perlu dihentikan sebelum rundingan damai dengan Israel yang terhenti disambung semula.

Penempatan Yahudi punca konflik Tindakan Israel ceroboh wilayah Palestin cetus banyak masalah kepada penduduk Palestin – PBB

Pasukan keselamatan Israel mengawal sebuah rumah yang dibeli oleh
Pasukan keselamatan Israel mengawal sebuah rumah yang dibeli oleh pendatang haram Yahudi di kawasan penempatan Silwan di wilayah Palestin di Baitulmaqdis Timur. – REUTERS
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan tindakan Israel memperluaskan penempatan haram Yahudi di wilayah Palestin sebagai punca utama banyak masalah yang tercetus antara kedua-dua pihak, ketika ratusan pendatang haram Yahudi menghuni dua bangunan kediaman di kawasan Palestin di Baitulmaqdis Timur, hari ini.
Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia PBB (UNHCR), Nigel Rodley mengecam tindakan Tel Aviv yang sering memusnahkan rumah penduduk Palesin, meluaskan kawasan penempatan haram Yahudi dan mengehadkan kemudahan air kepada peladang Palestin.
Jelasnya, pembinaan bangunan kediaman secara haram oleh Israel untuk menempatkan pendatang haram Yahudi telah mencetuskan banyak masalah termasuk pencabulan hak asasi dan kebebasan penduduk Palestin, katanya dalam satu kenyataan.
Seorang lagi anggota jawatankuasa UNHCR, Cornelis Flinterman berkata, penduduk Palestin juga sering ditindas dan dizalimi oleh pendatang haram Yahudi yang tinggal di penempatan haram yang baharu dibuka.
“Penduduk Palestin dilayan seperti orang asing di tanah air mereka sendiri,” katanya, sambil menambah kata, pembinaan penempatan haram baharu di wilayah Palestin menjadi penghalang terbesar bagi menjamin keamanan di rantau Asia Barat itu.
Lebih setengah juta pendatang haram Yahudi tinggal di lebih 120 kawasan penempatan haram Yahudi di tanah milik Palestin sejak Israel menjajah kawasan di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur.
Dalam perkembangan terbaharu, pasukan keselamatan Israel yang lengkap bersenjata mengiringi 500 pendatang haram Yahudi yang memasuki 10 pangsapuri di dua bangunan di Salwin selepas mereka membeli aset itu daripada ejen hartanah tempatan.
Israel menyediakan kawalan keselamatan yang ketat, dipercayai sebagai cara mengelakkan berlakunya kekecohan dan konfrontasi dengan kira-kira 50,000 penduduk Palestin yang tinggal di daerah Silwan. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/penempatan-yahudi-punca-konflik-1.15395#sthash.Qkb6x5Eg.dpuf