Monday, 23 March 2015

Hari Ini, 11 Tahun Syeikh Ahmad Yasin Wafat

Ahad, 22 MAC, 2015PAGI ITU, 11 Tahun Lalu apabila Keluar Masjid solat subuh di masjid al Majma al Islami berhampiran rumahnya di kampung Sabra di timur Bandar Gaza, Israel membunuh Syeikh Ahmad Yasin Dengan menembbakkan Tiga buah peluru berpandu.

Tepatnya tanggal 22 Mac 2004 lalu, Syeikh Ahmad Yasin Bersama Tujuh Orang yang bersamanya Pengguguran. Tubuh Syeikh Ahmad Yasin tercerai berai bercampur KERUSI bahagian-bahagian roda Yang membawanya jam peluru berpandu menghantamnya Ketika Keluar Masjid masjid di pagi ITU.

Syeikh Ahmad Yasin sungguh Dengan perjuangn gigihnya, rasaya meninggal Dunia, IA Bersama sekumpulan tokoh Ikhwan Muslimin di Semenanjung Gaza Pada 14 Disember 1987 hendak membina Sebuah organisasi perlawanan Untuk melawan penjajah Zionis, Yang-kemudian disebut Hamas.

Danpengaruh Gerakan Hamas Jogja Sangat besar, dan Carian selepas menyertai Dengan kekuatan-kekuatan Palestin Dalam Berjuang melawan penjajah Zionis di Tebing Barat dan Jalur Gaza.

Dan Hingga Kini Hamas, di Bawah Pimpinan Khalid Misyal Akan Terus menempuh jalan perlawanan sampai South pernah dihasilkan rakyat Palestin tercapai. Membebaskan tanah dan mendaptkan kemerdekaannya Menjadi Kenyataan dan DAPAT direalisasikan.

"Jalan Yang ditempuh Syeikh Yasin dan Projek Masih dan Terus berlanjut. Kenangan beliau ADA Pada 'Tangan' dan mata Links Setiap perjuang perlawanan Palestin Yang menghalang penjajah Zionis dan melawan kejahatannya," Kenyataan Demikian Petikan Hamas Masjid Info Palestin.

* Sumber Masjid islampos.com

Yahudi, Dilaknat Allah SWT dalam 3 Perkara
SUNGGUH celakalah bagi orang-orang Yahudi. Sifatnya yang picik, kejam dan selalu membuat kerosakan hingga membuat Muslim merasa resah. Yahudi yang selalu ingin menang atas segala aspek dan ingin menguasai dengan strategi-strategi perniagaannya mampu menguasai dunia hampir setengah perniagaan dikuasai Yahudi.

Kita tahu bagaimana strategi yang dimiliki oleh Yahudi iaitu keutamaannya ialah dalam hal perniagaan. Sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut di bidang niaga dikehendaki melakukan projek dan amalan dan hanya akan lulus jika nilainya 10 dan mendapat keuntungan sebanyak $ US1juta!

Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh perniagaannya yang menjaring sepenuhnya oleh kongsi milik Yahudi. Maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan di dunia! Siapakah yang mencipta reka bentuk Levis yang terkini? Produk itu dicipta dari Israel University.

Sungguh mengagumkan dan membimbangkan bukan bagi kita umat Muslim? Dari cara yang sudah lama ditanam dalam diri mereka, sehingga menjadi budaya dan identiti mereka ketika kecerdasan dan kepicikan hingga kuasa semata-mata menjadi tujuan mereka di bumi ini.

Maka dari itu Muslim perlu berhati-hati dengan tindakan Yahudi yang menyesatkan ini. Bahkan ada hadis yang Allah SWT laknat 3 perkara soal perniagaan Yahudi.

Dari Ibnu Abbas dia berkata, "Saya pernah melihat Rasulullah SAW sedang duduk di dekat Kaabah. Kemudian beliau mengangkat pandangannya ke langit, lalu tertawa, 'Sesungguhnya Allah SWT telah melaknat orang Yahudi kerana tiga perkara:
Allah SWT telah mengharamkan lemak, tetapi mereka menjualnya, dan memakan hasil jualannya. Sesungguhhnya Allah SWT mengharamkan memakan sesuatu pada suatu kaum, maka Allah SWT mengharamkan pula memakan hasil penjualannya, "(Kitab Sunan Abu Dawud juz 3 hal 280).

Begitulah perkara yang perlu kita jauhi, sebab perlakuan yahudi yang menyesatkan akan memberi kesan kepada keimanan dan segala aspek lain.

*sumber dari islampos.com

Konflik Tebing Barat semakin rumit


WARTAWAN SINAR HARIAN
23 Mac 2015

 Konflik Tebing Barat semakin rumit
Konflik Tebing Barat semakin rumit Netanyahu tanpa berselindung menolak pelan damai dengan Palestin. Foto: AFP

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berkata, kenyataan Benjamin Netanyahu yang menolak penyelesaian dua negara semasa kempen pilihan rayanya baru-baru ini hanya merumitkan lagi konflik Israel-Palestin.

"Saya memberitahu Netanyahu bahawa AS percaya penyelesaian dua negara adalah satu-satunya jalan untuk menjamin keamanan untuk jangka masa panjang.

"Dan saya juga tegaskan kepadanya bahawa apa yang diucapkannya semasa kempen pilihan raya umum Israel lalu hanya memburukkan lagi keadaan, di mana ada pihak lain yakin bahawa rundingan mampu menyelesaikan konflik ini," kata Obama dalam satu wawancara dengan akhbar The Huffington Post, kelmarin.

Hubungan AS-Israel menjadi renggang sejak kebelakangan ini dan ia bertambah buruk apabila Netanyahu dengan jelas menolak pelan damai dengan Palestin.

Pada kempen pilihan rayanya, Netanyahu berikrar tidak akan mengiktiraf pembentukan negara Palestin sekiranya beliau mengekalkan jawatannya untuk penggal ketiga berturut-turut.

Menurut laporan Reuters, kenyataan itu membuatkan AS mengancam untuk menilai semula hubungannya dengan Tel Aviv.

22 Mac 2015

 Tentera Israel mengganas
Tentera Israel mengganas Tentera Israel menahan dua penduduk Palestin yang membantah pembinaan tembok pemisah di Tebing Barat.

TEBING BARAT - PALESTIN. Tentera Israel dilaporkan menembak dan mencederakan dua penduduk Palestin di timur bandar Khan Yunis di selatan Semenanjung Gaza.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Palestin, Ashraf al-Qidra yang dipetik agensi berita Ma'an sebagai berkata, dua pemuda itu ditembak pada bahagian kaki di kawasan kejiranan Absan pada Jumaat.

Sementara itu menurut Press TV, seorang jurucakap tentera Israel berkata pihaknya tidak menyedari insiden berkenaan.

Dalam perkembangan berkaitan, tentera laut Israel melepaskan tembakan ke arah bot nelayan Palestin di perairan pantai al-Sudaniya berhampiran Gaza City, Khamis lalu.

Tembakan itu dilepaskan meskipun Tel Aviv bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata dan mengembangkan zon nelayan di pantai Gaza yang dipersetujui pada 26 Ogos lalu.

Sebelum ini, dua nelayan Palestin ditembak mati pada 1 September lalu.

Keluarga Palestin 
bela anak singa


23 Mac 2015 12:18 AM


Saadi JAMAL (kanan) memegang seekor anak singa di luar kediamannya di kem pelarian di Rafah di selatan Genting Gaza, pada 19 Mac lalu. AFP

GAZA CITY 22 MAC - Sebuah keluarga yang tinggal di kem pelarian di Rafah, mengambil keputusan menjadikan dua ekor anak singa sebagai haiwan peliharaan mereka.
Portal Arab News yang memetik laporan AFP menyatakan, haiwan pemangsa itu dibeli kakitangan Pihak Berkuasa Palestin, Saadi Jamal, selepas zoo yang menempatkan singa tersebut tidak mampu lagi membelanya.
Kehadiran dua ekor singa itu ternyata menghiburkan empat anak Saadi dan jiran-jirannya yang tinggal di kem pelarian itu.
“Sepanjang tempoh 10 minggu lalu, anak singa itu tinggal di dalam rumah seperti ahli keluarga kami sendiri.
“Kanak-kanak di kem pelarian ini juga gemar bermain bersama anak singa itu sepanjang hari,’’ katanya.
Bagaimanapun, kehadiran singa itu juga memerlukan Saadi berbelanja lebih.
Haiwan itu makan hampir sekilogram daging setiap hari, sesuatu yang agak mustahil dilakukan di wilayah bergolak ini selepas harga barang meningkat ekoran serangan Israel di Genting Gaza, tahun lalu.
Selepas anak singa itu berumur lima bulan, Saadi merancang untuk menjana wang dengan memajak singa itu kepada taman tema, pusat peranginan, dan restoran.
Saadi pernah menerima tawaran sebanyak AS$9,000 oleh pihak yang ingin membeli kedua-dua anak singa itu, namun dia enggan mendedahkan jumlah yang dibayarnya bagi mendapatkan haiwan tersebut.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/keluarga-palestin-8232-bela-anak-singa-1.72477#sthash.rvWCtM7v.dpuf