Sunday, 26 October 2014

Larangan jual hartanah kepada pendatang Israel


Polis Israel menahan seorang remaja Palestin yang menyertai bantahan di timur Jerusalem,
kelmarin. - Foto AFP
Polis Israel menahan seorang remaja Palestin yang menyertai bantahan di timur Jerusalem, kelmarin. - Foto AFP
BAITULMAQDIS - PALESTIN. Biro Fatwa Palestin diketuai Sheikh Mohammad Hussein mengeluarkan larangan kepada penduduk di Tebing Barat supaya tidak menjual tanah dan hartanah mereka kepada pihak Israel.

Larangan itu dikeluarkan selepas insiden polis Israel merampas dua kediaman di kawasan kejiranan Silwan di Timur Baitulmaqdis, baru-baru ini.

Menurut Jawatankuasa Fatwa, mana-mana penduduk yang didapati menjual tanah kepada Israel adalah pengkhianat agama, tuhan dan kaumnya.

Dalam perkembangan berasingan, seorang remaja lelaki Palestin maut ditembak polis Israel di sebatang jalan di Silwad berhampiran Ramallah.

Laporan media menyebut, remaja berusia 14 tahun itu ditembak di kepala.

Memetik laporan Middle East Monitor, insiden itu berlaku beberapa jam selepas penduduk Palestin bertempur dengan polis Israel di Jerusalem. 

Remaja Palestin mati kena tembak tentera Israel


RAMALLAH 26 Okt. – Seorang remaja Palestin maut akibat ditembak di bahagian kepala oleh tentera Israel selepas membaling bom petrol ke arah pasukan tentera di sebatang jalan di kampung Silwad, Tebing Barat di sini, semalam.
Jurucakap tentera Israel berkata, pasukan tentera lain yang menyaksikan serangan tersebut terpaksa campur tangan bagi melindungi beberapa buah kenderaan di jalan raya.
Di timur Baitulmaqdis, berpuluh-puluh remaja yang menutup muka mereka dengan topeng membaling batu ke arah polis menyebabkan tentera Israel terpaksa melemparkan bom tangan ke arah mereka, selepas pihak berkuasa Israel menghadkan kemasukan ke Masjid al-Aqsa, semalam.– DPA
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/remaja-palestin-mati-kena-tembak-tentera-israel-1.16795#sthash.mGjVKxLq.dpuf