Tuesday, 4 November 2014

Aktivis Palestin Ikrar Pertahan Al-Aqsa


Diterbitkan: Selasa, 4 November 2014 9:47 AM
Aktivis Palestin mengadakan prostes di pekarangan Masjid al-Aqsa membantah rancangan penutupan bangunan suci dan bersejarah itu.

RAMALLAH: Aktivis Palestin memberi jaminan pihaknya akan terus mempertahankan al-Aqsa dan Baitulmaqdis Timur yang semakin terancam berikutan rancangan jahat Israel untuk merampas kota penuh bersejarah itu.

Sejak Khamis, kumpulan penunjuk perasaan mengadakan protes bagi membantah keputusan menutup Masjid al-Aqsa di mana  lebih 100 penduduk Palestin ditahan di pekarangan masjid itu.

Berikutan tindakan itu, pertempuran ganas berlaku antara penduduk Palestin dan pihak berkuasa Israel di Tebing Barat.

Terkini, sekurang-kurangnya seorang cedera dan beberapa lain mengalami sesak nafas akibat terkena gas pemedih mata dan bom tangan yang dilepaskan rejim Zionis.

Salah seorang aktivis Palestin, Esam Baker berkata, mereka tidak akan membiarkan kota lama itu dimusnahkan atau ditutup.

"Kami tidak akan berdiam diri jika ada pihak yang cuba mencemari kesucian al-Aqsa," katanya yang dipetik Press TV.

Difahamkan, pihak berkuasa Israel menutup pekarangan masjid itu selepas berlaku kejadian cubaan bunuh ke atas aktivis, Yehuda Glick yang didakwa mendalangi tindakan provokasi ke atas al-Aqsa.

Israel Lulus Bina 500 Rumah Baharu Di Timur Baitulmaqdis


Diterbitkan: Selasa, 4 November 2014 1:12 PM

BAITULMAQDIS: Jawatankuasa kerajaan Israel semalam meluluskan pembinaan 500 rumah baharu di timur Baitulmaqdis, kawasan penduduk negara Palestin
Kelulusan peringkat awal jawatankuasa Kementerian Dalam Negeri itu bagi pembinaan rumah baharu di Ramat Sclomo, di Tebing Barat, adalah langkah yang tidak diiktiraf oleh negara lain.

Minggu lalu, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengarahkan supaya diteruskan rancangan untuk membina 600 unit rumah di Ramat Shlomo dan 400 lain di Har Homa di timur Baitulmaqdis.

Pegawai Palestin dan masyarakat antarabangsa menyatakan bantahan mereka dan menganggap langkah Israel itu sebagai halangan utama dalam usaha mencari perdamaian di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza serta menjadikan timur Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya.

Seorang pegawai Israel berkata pihaknya berharap perkara itu tidak tidak dihebohkan ketika ia masih di peringkat perancangan dan perundangan, sebelum memulakan pembinaan.

Katanya, jumlah rumah di Ramat Shlomo dikurangkan atas sebab alam sekitar.

Di Washington, jurucakap Jabatan Negara, Jen Psaki berkata laporan itu bercanggah dengan matlamat Israel untuk mencari perdamaian.

Komplot jahat Yahudi cemari Baitulmaqdis


Komplot jahat Yahudi cemari Baitulmaqdis
CATATAN sejarah menunjukkan Baitulmaqdis merupakan sebagai sebuah kota yang aman dan suci bagi ketiga-tiga agama samawi (Islam, Kristian serta Yahudi).

Bagaimanapun, kesucian Kota Lama itu yang turut menempatkan Masjid al-Aqsa tercemar dengan insiden keganasan yang semakin meningkat sejak beberapa bulan lalu.

Jurang agama, perjuangan politik, perbezaan aspirasi, persaingan demografi dan geografi serta keganasan ke atas orang Islam menjadi faktor utama konflik berterusan di Baitulmaqdis hingga kini.

Protes di Baitulmaqdis Timur semakin meningkat sejak pelampau Yahudi membunuh remaja Palestin, Mohammed Abu Khdeir, 16, dengan membakar mangsa hidup-hidup sebagai tindak balas di atas kematian tiga remaja Israel, Jun lalu.

Ia terus berlarutan dengan beberapa siri pertempuran dan pencerobohan di al-Aqsa yang dilihat sebagai tindakan provokasi Israel untuk sengaja mencetuskan kemarahan penduduk Palestin.

Menurut ahli pertubuhan bukan kerajaan Israel (NGO), Ir Amim, ‘peta Baitulmaqdis’ kononnya dikelilingi tembok pemisah yang mencerminkan aspirasi kerajaan Tel Aviv untuk melaksanakan keseimbangan demografi demi mengekalkan majoriti penduduk Yahudi di kota suci tersebut.

Bagi merealisasikan agenda jahat tersebut, Israel telah mewujudkan sekatan dan cuba merampas Baitulmaqdis dengan cara meluaskan projek penempatan haram Yahudi dan melakukan penggalian di bawah al-Aqsa dengan tujuan untuk menghapuskan tinggalan sejarah Islam di bandar berkenaan.

Selain itu, beberapa pihak termasuk ahli gerakan pelampau didakwa cuba untuk mencemari kesucian al-Aqsa dengan rancangan untuk membenarkan penganut Yahudi melakukan upacara keagamaan mereka di kawasan kompleks Haram al-Sharif.

Adakah situasi yang semakin meruncing di Baitulmaqdis akan mengembalikan semula peristiwa kebangkitan pada tahun 2000?

Al-Aqsa jadi sasaran Israel


Al-Aqsa jadi sasaran Israel
SEJAK pendudukan Israel pada 1967, beberapa tindakan provokasi rejim Zionis dapat dilihat di Haram al-Sharif yang menempatkan al-Aqsa dan Masjid Kubah Batu.

Pada 21 Ogos 1969, seorang warga Australia, Denis Michael Rohan bertindak biadab membakar al-Aqsa hingga menyebabkan kemusnahan besar pada beberapa tinggalan sejarah termasuk Mimbar Solahuddin al-Ayyubi.

Insiden yang mencalar maruah umat Islam itu telah mencetuskan bantahan masyarakat dunia pada masa tersebut, sekali gus membawa kepada penubuhan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC).

Ketika itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut mengeluarkan Resolusi 271 yang menggesa Israel supaya menghentikan rancangan untuk mencemari kesucian al-Aqsa dan mengubah status Baitulmaqdis.

Bagaimanapun, resolusi tersebut gagal untuk menghalang rejim Zionis daripada terus melakukan tindakan provokasi di masjid yang pernah menjadi kiblat pertama orang Islam itu.

Pada 27 Januari 1982, sekumpulan pelampau Yahudi sekali lagi cuba untuk membakar al-Aqsa, namun rancangan jahat itu berjaya digagalkan.

Kira-kira tujuh tahun selepas itu, beberapa Ahli Parlimen (Knesset) turut bertindak biadab dengan menceroboh masuk ke kawasan al-Aqsa untuk melakukan upacara keagamaan mereka dan kemuncak provokasi Israel adalah ketika bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon berkunjung ke al-Aqsa pada 28 September 2000 yang telah mencetuskan Intifada Kedua.

Peristiwa kebangkitan yang berlarutan kira-kira lima tahun itu telah meragut lebih 3,000 nyawa penduduk Palestin.

Jordan, Palestin kemuka resolusi


Jordan, Palestin kemuka resolusi
LEMBAGA Eksekutif Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) mengesahkan dua resolusi yang dibentangkan Jordan dan Palestin berhubung tindakan provokasi Israel di Baitulmaqdis.

Resolusi itu dikemukakan susulan gesaan pemerintah Jordan, Raja Abdullah II dan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas yang menuntut langkah segera diambil bagi melindungi al-Aqsa serta seluruh kota suci Baitulmaqdis.

Kandungan resolusi itu turut membantah kerja penggalian yang dilakukan secara berterusan di kawasan pintu Magharbeh dan menolak sekatan yang menghalang penduduk Islam memasuki masjid terbabit.

Selain itu, ia juga mengecam halangan berterusan rejim Zionis terhadap kerja membaik pulih masjid berkenaan yang tertangguh sejak sekian lama.

Pembentangan resolusi itu jelas menunjukkan Israel sememangnya telah melanggar resolusi PBB dan Unesco berkaitan Baitulmaqdis dan wilayah Palestin.

Intifada Ketiga bakal tercetus?


Intifada Ketiga bakal tercetus?
Intifada Ketiga bakal tercetus?
ISRAEL berterusan meluluskan projek perluasan penempatan haram Yahudi di Baitulmaqdis Timur dan Tebing Barat walaupun dikecam negara antarabangsa.

Rejim angkuh itu tetap meluluskan lebih banyak projek pembangunan di kawasan terbabit hingga mencetuskan kemarahan penduduk Palestin.

Sehingga kini, Israel tidak mahu membahagikan Baitulmaqdis yang kononnya dianggap sebagai pusat politik dan agama orang Yahudi berdasarkan Undang-undang Asas Israel.

Palestin pula terus memperjuangkan hak mereka untuk menjadikan Baitulmaqdis Timur yang pernah diduduki Jordan sebelum dikuasai Israel pada 1967 sebagai ibu negara selepas penubuhan negara itu.

Sejak kebelakangan ini, Palestin telah memberi amaran terhadap kemungkinan tercetusnya Intifada Ketiga susulan daripada situasi semakin meruncing di wilayah itu.

Bagaimanapun, kebangkitan seumpama itu memerlukan perpaduan nasional secara menyeluruh.

Beberapa faktor lain seperti pemisahan geografi Palestin dipercayai mungkin tidak dapat merealisasikan matlamat intifada pada kali ini.

Ketika kebangkitan pertama pada 1987, Gaza pernah menjadi pusat konfrontasi menentang rejim Zionis, namun penduduk kini berdepan kesukaran untuk bangkit semula akibat sekatan haram Israel.

Selain itu, perjuangan sebelum ini dikatakan mendapat sokongan sepenuhnya daripada pemimpin Palestin seperti Yasser Arafat, namun kini ia seakan ditolak oleh Pihak Berkuasa Palestin (PA) dan dakwaan itu turut diperkuatkan lagi dengan kenyataan Menteri Luar, Riad Malki.

“Intifada Ketiga tidak akan berlaku selagi Presiden Mahmoud Abbas memegang tampuk pemerintahan Palestin,” tegasnya.

Bantah penutupan Masjid al-Aqsa


Sekumpulan penunjuk perasaan Palestin berarak menuju ke pusat pemeriksaan Qalandia yang terletak antara Ramallah dan Baitulmaqdis.
Sekumpulan penunjuk perasaan Palestin berarak menuju ke pusat pemeriksaan Qalandia yang terletak antara Ramallah dan Baitulmaqdis.
RAMALLAH - PALESTIN. Pertempuran ganas sekali lagi tercetus antara penduduk Palestin dan pihak berkuasa Israel di Tebing Barat.

Sekurang-kurangnya seorang cedera dan beberapa lagi sesak nafas selepas rejim Zionis melepaskan gas pemedih mata serta bom tangan pegun ke arah kumpulan penunjuk perasaan yang mengadakan protes sebagai membantah keputusan penutupan Masjid al-Aqsa sejak Khamis lalu.

Aktivis Palestin, Esam Baker menegaskan mereka akan terus mempertahankan al-Aqsa dan Baitulmaqdis Timur yang kini semakin terancam akibat rancangan jahat Israel untuk merampas Kota Lama tersebut.

"Kami tidak akan berdiam diri terhadap segala bentuk tindakan yang bertujuan untuk mencemari kesucian al-Aqsa," tegasnya dipetik Press TV.

Difahamkan, Israel mengambil langkah drastik menutup pekarangan masjid itu selepas insiden cubaan bunuh ke atas aktivis Yehuda Glick yang didakwa mendalangi tindakan provokasi ke atas al-Aqsa.

Dalam perkembangan lain, lebih 100 penduduk Palestin ditahan susulan ketegangan yang semakin memuncak di pekarangan Masjid al-Aqsa sejak lebih seminggu lalu.

Marah Mahmoud ucap takziah

Baitulmaqdis: Presiden Palestin Mahmoud Abbas mencetus kemarahan pemimpin Israel apabila beliau menganggap lelaki yang maut ketika cuba membunuh seorang rabbi Yahudi sebagai syuhada.

Mahmoud menyelar tentera Israel yang membunuh lelaki itu, Muataz Hijazi, 32, dengan menyifatkan mereka sebagai ‘geng pengganas’ selain menghantar surat takziah kepada keluarga Muataz.
Muataz terbunuh minggu lalu ketika cuba menembak mati Yehuda Glick yang terkenal dengan kelantangannya mendesak supaya orang Yahudi dibenarkan memasuki pekarangan Masjid al-Aqsa.
Dalam suratnya, Mahmoud meluahkan kemarahannya serta menyelar perbuatan jenayah tentera Israel membunuh Muataz yang mati syahid kerana mempertahankan hak dan tempat suci umat Islam.
Surat itu dikecam Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 4 November 2014 @ 5:13 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/6402#sthash.aQcHvzzP.dpuf