Komplot jahat Yahudi cemari Baitulmaqdis
CATATAN sejarah menunjukkan Baitulmaqdis merupakan sebagai sebuah kota yang aman dan suci bagi ketiga-tiga agama samawi (Islam, Kristian serta Yahudi).

Bagaimanapun, kesucian Kota Lama itu yang turut menempatkan Masjid al-Aqsa tercemar dengan insiden keganasan yang semakin meningkat sejak beberapa bulan lalu.

Jurang agama, perjuangan politik, perbezaan aspirasi, persaingan demografi dan geografi serta keganasan ke atas orang Islam menjadi faktor utama konflik berterusan di Baitulmaqdis hingga kini.

Protes di Baitulmaqdis Timur semakin meningkat sejak pelampau Yahudi membunuh remaja Palestin, Mohammed Abu Khdeir, 16, dengan membakar mangsa hidup-hidup sebagai tindak balas di atas kematian tiga remaja Israel, Jun lalu.

Ia terus berlarutan dengan beberapa siri pertempuran dan pencerobohan di al-Aqsa yang dilihat sebagai tindakan provokasi Israel untuk sengaja mencetuskan kemarahan penduduk Palestin.

Menurut ahli pertubuhan bukan kerajaan Israel (NGO), Ir Amim, ‘peta Baitulmaqdis’ kononnya dikelilingi tembok pemisah yang mencerminkan aspirasi kerajaan Tel Aviv untuk melaksanakan keseimbangan demografi demi mengekalkan majoriti penduduk Yahudi di kota suci tersebut.

Bagi merealisasikan agenda jahat tersebut, Israel telah mewujudkan sekatan dan cuba merampas Baitulmaqdis dengan cara meluaskan projek penempatan haram Yahudi dan melakukan penggalian di bawah al-Aqsa dengan tujuan untuk menghapuskan tinggalan sejarah Islam di bandar berkenaan.

Selain itu, beberapa pihak termasuk ahli gerakan pelampau didakwa cuba untuk mencemari kesucian al-Aqsa dengan rancangan untuk membenarkan penganut Yahudi melakukan upacara keagamaan mereka di kawasan kompleks Haram al-Sharif.

Adakah situasi yang semakin meruncing di Baitulmaqdis akan mengembalikan semula peristiwa kebangkitan pada tahun 2000?