Sunday, 13 December 2015

3 penduduk Palestin maut

Gaza: Tiga penduduk Palestin ditembak mati tentera Israel kelmarin dalam beberapa siri keganasan di Semenanjung Gaza dan Tebing Barat.
Sekumpulan remaja Palestin bertempur dengan tentera rejim Zionis berhampiran Hebron di Tebing Barat yang melepaskan tembakan peluru hidup, kata saksi.
Kementerian Kesihatan Palestin berkata, Uday Jihad Irshaid, 22, maut selepas terkena tembakan peluru hidup di dada dalam satu tunjuk perasaan di Hebron.
Tentera Israel mengesahkan mereka menggunakan peluru hidup, tetapi tidak menyatakan angka korban atau kecederaan.

“Tunjuk perasaan ganas tercetus di Hebron. Ratusan penduduk Palestin membaling batu ke arah askar kami.
“Bagi menyuraikan tunjuk perasaan kami menembak ke arah ketua mereka dan tembakan amaran ke udara,” kata jurucakap tentera Israel.
Adik Uday, Dania, 17, ditembak mati enam minggu lalu selepas cuba menikam seorang askar Israel.
Berhampiran sempadan di Gaza, seorang penduduk Palestin maut dan 12 lagi cedera selepas ditembak tentera Yahudi.
Kementerian Kesihatan Palestin memberitahu, Sami Maadi, 41, mati dalam kejadian di timur kem pelarian Al-Bureij.
“Secara keseluruhan 58 cedera ditembak dalam empat tunjuk perasaan di utara, tengah dan selatan Gaza,” kata kementerian itu.
Pada awal pagi kelmarin, seorang lelaki Palestin yang memandu sebuah kereta ditembak mati selepas dia cuba merempuh pusat pemeriksaan tentera di Halhul, dekat Hebron.
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 13 Disember 2015 @ 5:09 AM


PENDUDUK Palestin berlindung daripada tembakan gas pemedih mata yang dilepaskan tentera Israel dalam satu tunjuk perasaan di sempadan Gaza, kelmarin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/99862#sthash.1ucxRtOz.dpuf

Selesaikan dulu isu hak asasi Palestin – Raja Jordan
ROM – Pemerintah Jordan, Raja Abdullah II (gambar) kelmarin memberi amaran kepada Barat bahawa strategi anti-keganasan global memerlukan tindakan bagi memastikan hak rakyat Palestin dihormati.
“Hari ini (kelmarin) ialah Hari Hak Asasi Manusia Antarabangsa, namun sehingga penduduk Palestin mendapat hak mereka, berjuta-juta orang di seluruh dunia akan memandang sinis pada keadilan global,” katanya dalam satu persidangan tentang keselamatan rantau Mediterranean di Rom.
Raja Abdullah menerusi ucap tamanya pada seminar tiga hari itu turut mengingatkan kerajaan Eropah tentang bebanan pelarian yang ditanggung oleh negaranya dan negara-negara lain yang bersempadan dengan Syria.
“Beberapa tahun kebelakangan ini, Itali dan negara-negara Eropah lain berdepan dengan kebanjiran pela­rian.
“Jordan memahami ketabahan dan tindak balas kemanusiaan yang dituntut daripada kamu (Eropah) kerana negara kami telah menghadapi beban krisis pelarian yang lebih besar dan lama,” katanya.
Menurut Raja Abdullah, Jordan yang menjadi penempatan jangka panjang kepada lebih dua juta pela­rian Palestin kini menampung 1.4 juta pelarian dari Syria atau bersamaan seorang bagi setiap lima warga Jordan.
“Satu pertiga daripada bajet negara diperuntukkan untuk kos berkaitan pelarian.
“Bagi Jordan, tindakan belas kasihan adalah tanggungjawab moral. Namun, realitinya kami dan beberapa negara tuan rumah serantau lain memikul beban ini bagi pihak seluruh masyarakat antarabangsa,” tambahnya.
Abdullah berkata, konflik di Syria hanya boleh ditamatkan melalui proses politik, tanpa mengulas tentang kempen ketenteraan yang sedang berlangsung terhadap kumpulan militan Islamic State di negara bergolak itu. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1212&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3u9chOPHI 
Hakcipta terpelihara