Wednesday, 23 October 2013

Pejuang Palestin mati ditembak askar Israel di Tebing BaratREUTERS
SEORANG pegawai tentera Israel melepaskan gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan di sebuah kampung di Bilin dekat Ramallah semalam.


BAITULMUQADDIS - Perkhidmatan perisikan dan tentera Israel menyatakan, mereka membunuh seorang lelaki Palestin di Tebing Barat yang dipercayai bertanggungjawab dalam pengeboman sebuah bas di Tel Aviv pada tahun lalu.
Perkhidmatan perisikan Shin Bet menyatakan, pasukan keselamatan cuba untuk menahan suspek berhampiran perkampungan Palestin, Bilin semalam.
Menurut kenyataan itu, suspek berlindung di dalam sebuah gua dan kemudian melepaskan tembakan ke arah tentera Israel yang menyebabkan tentera rejim membunuhnya.
Shin Bet menyatakan, dua rakan suspek telah ditangkap.
Agensi perisikan itu mengenal pasti suspek sebagai anggota Jihad Islam, Mohamed Aatzi.
Dia didakwa menjadi dalang pengeboman bas di Tel Aviv pada tahun lalu semasa tentera Israel menyerang Genting Gaza.
Letupan itu menyebabkan beberapa penumpang Yahudi cedera.
Beberapa pertempuran berlaku antara tentera Israel dengan penduduk kampung Palestin di Tebing Barat susulan serbuan tersebut. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1023&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2iW1GhgNz 
Hakcipta terpelihara 

ANJING ISRAEL DILATIH MENERKAM ORANG YANG MELAUNGKAN ALLAHUAKBARJerusalem – Dr. Ahmed Tibi, wakil Arab di parlimen Israel Knesset mengatakan bahawa pasukan Zionis Israel telah melatih “kumpulan anjing” khusus untuk menerkam dan menyerang setiap orang yang berteriak “Allahu Akbar”.

Dalam pertemuan dengan perbincangan dengan Menteri Keamanan Dalam Negeri Israel, semalam, Tibi mengatakan, “Bagaimana Anda melatih anjing-anjing Anda untuk menyerang orang Arab?! Apa sebenarnya yang menakutkan Anda tentang kefahaman agama dan iman “Allahu Akbar”?!

” Tibi meneruskan pertanyaannya dengan mengatakan, “Apa yang Anda latih terhadap anjing-anjing Anda untuk bertindak jika melewati sebuah masjid atau kaum Muslimin yang sedang solat dan melaungkan“Allahu Akbar”?!”

Tibi telah mengejutkan parlimen “Knesset” Zionis dengan perkataannya tentang masalah ini. Dia menerangkan di depan sejumlah anggota parlimen dengan mengatakan,

“Apakah Anda belum mendengar salah seorang pemimpin tentera yang menghadiri sebuah festival, menampilkan anjing-anjing tersebut dan menerkam seorang pelatih yang berteriak “Allahu Akbar”?

Sampai di mana Anda dan sudah sejauh mana Anda mendarat?!” Tibi kemudian melanjutkan, “Anda takut dengan kata “Allahu Akbar” dan berusaha melawannya?!

Saya katakan kepada Anda semua: Allahu Akbar.” Dan dia pun mempertanyakan dengan marah, “Apakah ada anjing yang Anda bawa yang akan menerkam saya?!”

Allahuwalam..

SUMBER : akakdisebalikpintu