Friday, 11 July 2014

Umat Islam digalak bantu Palestin


  • Zaharuddin Abdul RahmanZaharuddin Abdul Rahman
SHAH ALAM – Segala bentuk bantuan perlu terus dihulurkan kepada rakyat di Palestin mengikut kemampuan setiap umat Islam yang ada di muka bumi ini.

Pengerusi Pertubuhan Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia (Murshid), Dr Zaharuddin Abdul Rahman berkata, hukum membantu sesama Muslim adalah harus mengikut Islam.

“Bagi mana-mana umat Islam yang berkemampuan pergi berjuang di sana, sebenarnya diharuskan dari sudut Islam tapi kena lihat peruntukan undang-undang negara.

“Andai pergi juga dan (katalah) kerajaan anggap berpotensi sebagai pengganas dan mungkin ditangkap, itu dikira tidak berkemampuanlah.

Kecuali ada yang nak pergi tapi berazam tak balik-balik lagi ke Malaysia, bolehlah. Tapi dari sudut hukum Islam, mereka yang pergi membantu Palestin adalah salah satu tindakan yang dibenarkan,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Malah katanya, para ulama silam sepakat mengatakan sekiranya satu daerah Islam diceroboh, wajib untuk umat Islam seluruh negara dan benua untuk membantu.

Selain itu, umat Islam boleh membantu dari sudut kemanusiaan, kewangan, barangan dan doa serta bertindak memboikot barangan Yahudi.

“Boleh juga beri bantuan kemanusiaan seperti ubat-ubatan dan perkhidmatan doktor. Yang tak mampu pergi secara fizikal, boleh hantar bantuan kewangan dan barangan melalui NGO-NGO.
“Kalau tak mampu juga, boleh laksanakan boikot kepada barangan keluaran syarikat yang mempunyai kepentingan langsung dengan Yahudi selain mengirim doa dan mengadakan Qunut Nazilah pada waktu-waktu solat biasa termasuk pada solat Zuhur dan Asar,” katanya.
Ketika ditanya tentang kandungan Surah Al-Isra’ yang menyentuh soal kerosakan yang berlaku di Palestin itu, beliau berkata ada pelbagai pandangan ulama terdahulu terhadap perkara tersebut.
“Dalam Surah Al-Isra, disebutkan bahawa Allah SWT berkata Bani Israel akan melakukan kerosakan di muka bumi ini dua kali. Ada banyak pendapat ulama antaranya, pembunuhan Nabi Zakaria, menyalahi hukum Taurat dan mengubah Taurat, merancang untuk menghalang dakwah  dan membunuh Nabi Muhammad SAW, membunuh Nabi Yahya AS dan keazaman untuk membunuh Nabi Isa AS.
“Kerosakan kedua itu ada sesetengah ulama yang menyebut kerosakan pada zaman Nabi Muhammad lagi tapi kerana kita belum kiamat lagi, boleh jadi kerosakan kedua itu termasuk segala jenis kezaliman dan perancangan keji yang dilakukan ke atas umat manusia sekarang ini. Termasuk serangan ke atas Gaza dan bukan saja serangan fizikal serta tidak berperikemanusiaan itu tapi juga ekonomi dan pemikiran yang dilakukan Yahudi,” katanya.
Tambahnya, kezaliman Israel bukan sekadar isu Palestin tetapi pencabulan dari sudut kemanusiaan.
Mengulas mengenai kebimbangan di mana umat Islam akan bersifat lepas tangan terhadap rakyat di Palestin ekoran tertulis dalam al-Quran bahawa umat Islam akan menang, beliau mengingatkan bahawa keajaiban tidak akan berlaku tanpa usaha.
“Kita tak boleh membiarkan saja umat Islam di sana terus ditindas. Umat Islam perlu bersatu. Hukum Tuhan kena selarikan dengan hukum alam.
“Maknanya, tak adalah tiba-tiba semua keajaiban berlaku dan Malaikat turun buat semua kerja kan? Manusia itu kena kerja dulu sebelum malaikat diturunkan oleh ALLAH untuk membantu,” katanya.

ABC minta maaf salah lapor keganasan Israel


  • Gambar menunjukkan rakyat Palestin mengangkut barang-barang mereka yang mampu diselamatkan selepas serangan udara Israel.Gambar menunjukkan rakyat Palestin mengangkut barang-barang mereka yang mampu diselamatkan selepas serangan udara Israel.

NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Agensi berita ABC meminta maaf atas kesilapan dalam satu laporan berita bergambar berhubung serangan tenteras Israel ke atas penduduk Gaza baru-baru ini.

Kesilapan tersebut berlaku ketika agensi berita berkenaan menayangkan gambar yang dipetik dari Associated Press (AP) yang menggambarkan ‘rakyat Israel cuba menyelamatkan diri selepas serangan roket pejuang Palestin’.

Sebaliknya, imej tersebut sebenarnya menggambarkan dua rakyat Palestin berjalan melalui runtuhan dengan harta benda mereka berikutan serangan udara Israel.

Kesilapan itu dikenal pasti oleh wartawan pro-Palestin, Rania Khalek, lewat Rabu lalu.

Kemudian, ABC membuat permohonan maaf secara rasmi menerusi Facebook oleh penyampai berita, Diane Sawyer.

“Pada petang Selasa, kami melakukan kesilapan. Saya akan naikkan sekali lagi gambar ini kerana ketika menggambarkan serangan antara Israel dengan Palestin, saya silap mengenal pasti imej tersebut.

“Orang yang di dalam gambar itu adalah rakyat Palestin selepas serangan udara Israel dan kami ingin anda tahu, kami benar-benar minta maaf atas kesilapan itu,” katanya yang dipetik dari video yang dimuatnaik di laman Facebook ABC World News with Diane Sawyer.

palestin

Bantah Israel serang Palestin

palestin

متابعة ... 

موقع هآرتس العبري/
" الجيش الإسرائيلي " نتوقع وجود عشرات الصواريخ من طراز M 302 بحوزة القسام ، والتي تم تهريبها إلى القطاع في نهاية سنة 2013 .

الصواريخ من طراز "m302" تعد الاكثر تطورا في الصواريخ متوسطة المدى على المستوى العسكري وتصل بنوعين: لمدى 100 كيلومتر ولمدى 200 كيلومتر.

الصاروخ غير مجهّز بنظام تحديد المواقع ("جي بي إس") أو بوسائل توجيه أخرى، ولذلك فالدقّة غير كبيرة: حين يتمّ إطلاقها إلى مدى نحو 100 كيلومتر فمن المتوقّع أن تنحرف بنحو كيلومتر واحد عن الهدف.

محملة برأس حربي يزن أكثر من 100 كيلوغرام، فإنّ ضررها بالأهداف غير المحمية كالمباني السكنية يمكن أن يكون قاسًّا وفتّاكًا.

ويضاف الى هذه المنظومة انها تستخدم كصواريخ ارض- ارض بمنصة محمولة أو ارضية لقصف اماكن ثابتة ومواقع عسكرية ايضا
Follow ...

Website of Ha'aretz Hebrew/Israeli army "expect dozens of rockets M 302 in the possession of al Qassam, and smuggled to the private sector at the end of 2013.

Rocket fighter m302 "is the most advanced medium-range missiles at the military level and up by two types: for 100 km and 200 km.

The rocket is not equipped with positioning system ("GPS") or other routing methods, therefore, accuracy is not large: when released to nearly 100 kilometres is expected to deviate by about one kilometre from the end.

Loaded with warheads weighing more than 100 kilograms, the harm of non-protected targets such as residential buildings can be they measured and deadly.

In addition to these system is used as a surface-to-surface missiles with mobile platform or ground to bomb places of military sites and also

palestin

Photo story and talking and described Bank targets the enemy. 

palestin

Picture | Military building in the compound before and after the bombing.

palestin

Names-the outcome of the martyrs of the Zionist aggression on the Gaza Strip continued the first comment 

kemalangan diTel Aviv

Urgent. .. 5 cars and damaged a bus and injuries including case medium during the rushed the Zionists after warning sirens sounded because of the Qassam rockets fired at Tel Aviv

Tel Aviv

Picture of shrapnel landed Thursday morning in Tel Aviv (

palestin

Images of target House Ugah in Rafah 

palestin

palestin

Urgent. .. The martyrdom of Abdullah Abu Ghazal 5 years and injuring others in Beit Lahiya in the northern Gaza Strip, a picture of the martyr

palestin

palestin

palestin