Wednesday, 22 May 2013

Al-Aqsa digali YahudiRamallah: Pihak berkuasa Israel semalam mula menjalankan kerja penggalian berhampiran kompleks Masjid Al-Aqsa.

Rejim Zionis itu turut membatalkan lawatan pegawai Pertubuhan Pelajaran, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) yang sepatutnya memeriksa kerja pemuliharaan di Bandar Lama Baitulmaqdis.


Ketua Jabatan Wakaf Baitulmakdis, Sheikh Azzam Al-Khatib berkata, rejim Israel itu memulakan kerja penggalian di Plaza Barat dan di kawasan istana Umayyah yang selari dengan tembok selatan Masjid Al-Aqsa.

Kerja penggalian di plaza berkenaan bertujuan untuk membina apa yang dipanggil Strauss House, rancangan yang diluluskan oleh pihak berkuasa Israel pada 2010.


Bangunan empat tingkat seluas 944 meter persegi adalah tambahan kepada bangunan sedia ada yang seluas 772 meter persegi di plaza itu.


Sheikh Azzam juga berkata, rejim Israel turut memulakan kerja penggalian baru di kawasan istana Umayyah untuk membina rangkaian jambatan dan tangga besi di kawasan bersejarah itu bagi memindahkannya ke kawasan yang dinamakan kuil kedua.

Pegawai Israel berkata, rejim itu menolak kenyataan Menteri Luar Palestin Riyad Al-Maliki yang merujuk lawatan UNESCO sebagai ‘siasatan terhadap tindakan penjajah’ di bandar raya itu.


“Kerana itu kami membatalkan lawatan berkenaan,” katanya. - AP

Palestin beri peluang pada ASGENEVA 21 Mei - Palestin sudah melengkapkan semua proses perundangan untuk menyertai 63 agensi dan perjanjian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), namun belum mengemukakan permohonan bagi memberi peluang kepada usaha damai dengan Israel anjuran Amerika Syarikat (AS).
Ketua perunding damai Palestin, Saeb Erekat semalam berkata, penduduk Palestin telah melakukan 'segalanya' untuk membolehkan Presiden AS, Barack Obama dan Setiausaha Negara AS, John Kerry menjayakan usaha tersebut dan kini terdapat peluang yang baik.
''Kami telah melengkapkan semua instrumen akses untuk menyertai 63 agensi dan perjanjian PBB, namun belum menyerahkannya lagi kerana ingin memberi peluang kepada Obama dan Kerry serta Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, Presiden Rusia, Vladimir Putin, Kesatuan Eropah dan pihak-pihak lain mengerakkan usaha damai ke arah penubuhan dua buah negara.
''Kami melakukan semua perkara bagi membolehkan Kerry berjaya dalam usahanya ini. Ini kerana kejayaan atau kegagalan usaha Kerry akan memberi kesan kepada rakyat Palestin,'' katanya.
Perhimpunan Agung PBB pada November lalu menaik taraf Palestin kepada pemerhati PBB bukan anggota, tindakan yang ditentang oleh AS dan Israel.
Pengiktirafan tersebut membolehkan Palestin menuntut hak keanggotaan PBB dan organisasi lain termasuk membawa kes ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).
Saeb berkata, Israel perlu menghentikan pembinaan penempatan haram Yahudi yang merupakan satu kewajipan di bawah perjanjian sementara 1995 dan pelan damai 2003 ke arah penubuhan negara Palestin, bukannya satu syarat untuk menyambung semula rundingan damai.
''Israel perlu membuat pilihan sama ada penempatan haram atau perdamaian,'' katanya.
Rundingan damai Palestin-Israel terbaharu gagal pada lewat 2008.
Palestin enggan menyambung semula rundingan tersebut, manakala Israel terus membina penempatan haram Yahudi di Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130522/lu_05/Palestin-beri-peluang-pada-AS#ixzz2TyM3QEjE
© Utusan Melayu (M) Bhd