Thursday, 10 October 2013

Rugi RM11b akibat sekatan Israel

Rugi RM11 juta akibat sekatan IsraelArea C di Tebing Barat didakwa sesuai untuk kegiatan pertanian.

RAMALLAH - PALESTIN . Ekonomi Palestin mengalami kerugian AS$3.4 bilion (RM11 bilion) setahun akibat sekatan haram Israel di Tebing Barat, menurut laporan Bank Dunia, kelmarin.

Laporan itu juga mendakwa Palestin sebenarnya boleh mengembangkan ekonomi sebanyak satu pertiga dan mengurangkan defisit bajet jika Israel membenarkan mereka menggunakan 61 peratus daripada kawasan di Tebing Barat (Area C).

Difahamkan, lebih separuh daripada kawasan di Tebing Barat kaya dengan sumber dan sesuai untuk kegiatan pertanian, namun penduduk Palestin tidak dibenarkan memasuki zon tersebut.

Sebelum ini, bank dan negara pemberi dana yang menyokong Palestin berterusan menggesa Israel untuk membuka akses kawasan Area C terbabit.

Beberapa pihak berpendapat, jika penduduk Palestin tidak diberi peluang untuk menjalankan kegiatan ekonomi di kawasan tersebut, ekonomi di Tebing Barat akan terbantut.
Sehingga kini, rejim Zionis masih mengenakan kawalan ketat di laluan keluar dan masuk di Tebing Barat, dipetik dari laporan Arab News.