Wednesday, 4 March 2015

Palestin mahu dakwa Israel


Palestin mahu dakwa Israel
Israel bakal berdepan dengan dakwaan melakukan jenayah perang kerana melancarkan beberapa siri serangan ganas di Gaza sebelum ini.
RAMALLAH - PALESTIN. Palestin akan mengemukakan aduan pertama mereka terhadap Israel di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) pada 1 April depan, menurut ahli Jawatankuasa Eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), kelmarin.

Mohammad Shtayyeh memberitahu langkah pertama yang paling penting adalah mendakwa Israel melakukan jenayah perang ketika Perang Gaza pada Julai lalu.

Difahamkan, tindakan itu diambil selepas Palestin menyertai ICC secara rasmi pada 2 Januari lalu dan sebarang proses pendakwaan hanya berkuatkuasa pada awal bulan depan.

Palestin juga berhasrat untuk mendakwa Tel Aviv berhubung dasar penempatan haram mereka yang dibangunkan di atas tanah milik Palestin.

Pada 16 Januari lalu, ICC mengumumkan 'pemeriksaan awal' telah dilakukan terhadap kekejaman yang dilakukan rejim Zionis terhadap penduduk Palestin.

Di bawah undang-undang antarabangsa, kesemua projek penempatan Israel diisytiharkan sebagai tidak sah dan ia juga disifatkan sebagai penghalang utama terhadap usaha damai di rantau tersebut. - Al-Arabiya

Palestin dakwa 
Israel di ICC 1 April ini

Gambar bertarikh 26 Februari lalu merakamkan seorang kanak-kanak
Gambar bertarikh 26 Februari lalu merakamkan seorang kanak-kanak perempuan Palestin bermain berdekatan rumah-rumah penduduk Palestin yang musnah akibat dibedil tentera Israel pada tahun lalu di pekan Biet Hanoun, utara Gaza. – REUTERS
RAMALLAH 3 Mac - Kerajaan Palestin akan mengemukakan kes pertama secara rasmi kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) berhubung jenayah perang yang dilakukan Israel di wilayah Gaza dan isu penempatan haram Yahudi di wilayah Palestin.
Anggota pergerakan Fatah, Mohammed Shtayyeh berkata, satu daripada langkah penting adalah memfailkan kes tersebut kepada ICC pada 1 April ini membabitkan jenayah perang di Gaza pada tahun lalu dan aktiviti penempatan haram Yahudi di bumi Palestin.
Tindakan itu diambil selepas keanggotaan Palestin dalam ICC yang beribu pejabat di The Hague berkuatkuasa pada 1 April ini.
Dengan menjadi anggota ICC, Palestin mempunyai hak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pegawai Israel berhubung dakwaan jenayah perang.
Bagaimanapun tiada maklum balas yang diterima daripada rejim Zionis Israel berhubung tindakan terbaharuu Palestin itu.
Pada Januari lalu, ICC mengumumkan siasatan awal terhadap keganasan Israel sepanjang perang selama 55 hari di wilayah Gaza pada tahun lalu yang menyaksikan lebih 2,200 penduduk Palestin terbunuh.
Dalam perkembangan berasingan, wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Asia Barat, Robert Serry mengkritik masyarakat antarabangsa berhubung kegagalan menyerahkan bantuan bagi membangunkan semula Gaza.
Menurut Serry, situasi di wilayah Gaza semakin meruncing disebabkan banyak lagi larangan terhadap operasi keluar masuk barangan dan penduduk dikuatkuasakan di sempadan Gaza dan Israel.
Jelasnya, keadaan itu bertambah buruk dengan tindakan kerajaan Mesir menutup sempadan di Rafah.
“Hanya sejumlah kecil daripada AS$5.4 bilion (RM19.5 bilion) dana yang dijanjikan semasa sidang kemanusiaan di Kaherah, telah diterima dan situasi ini tidak boleh diterima.
“Saya menggesa semua pemegang dana termasuk pergerakan Palestin, kerajaan Mesir, Israel, masyarakat antarabangsa dan kumpulan penderma untuk mengubah dasar mereka selain melaksanakan strategi ‘Dahulukan Gaza’,” katanya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/palestin-dakwa-8232-israel-di-icc-1-april-ini-1.65683#sthash.1nQgJ6HH.dpuf