Thursday, 12 December 2013

Zionis serbu kem pelarian Aida

Logo Suara Dari Palestin
12 Disember 2013
Suara dari Palestin
BETHLEHEM - PALESTIN. Tentera Zionis terus bertindak kejam apabila menyerbu kem pelarian Aida dan memecah masuk beberapa kediaman sebelum menahan lima individu, subuh kelmarin.

Beberapa risalah ugutan diedarkan di sekitar makam Rachel berhampiran kawasan kem.

"Tentera akan menahan individu yang ingkar dengan arahan. Hukuman keras akan diambil kepada pesalah," menurut risalah itu.

Media tempatan PIC melaporkan, tentera Zionis tiada hak untuk mengawal pergerakan penduduk di kem pelarian itu termasuk mengugut dengan kekerasan. 

.....anda semua telah terlambat.....Ayat telah pergi meninggalkan kita.

Dia merintih, "Sesungguhnya anda semua telah terlambat." 

Seorang bayi, Ayat dari Perkhemahan Yarmuk, Syria meninggal dunia disebabkan kepungan ke atas perkhemahan tersebut.

Bekalan perubatan tidak mencukupi untuk diberikan kepada bayi-bayi yang baru dilahirkan.

Berita dari Perkhemahan Yarmuk, Damsyik, Syria.

palestin

palestin

Kota Rafah-Palestina

Hari Ini Dalam Sejarah Palestin | Rakyat Palestin Ingin Pulang11 Disember – Hari ini merupakan ulangtahun ke-65 Resolusi PBB 194 yang mengandungi penetapan bahawa pelarian Palestin diberikan hak untuk kembali ke tanah air mereka. Pelarian Palestin telah dipaksa hidup dalam pelarian sejak tercetusnya perang Arab-Israel 1948 selepas pengisytiharan penubuhan negara Israel pada Mei tahun yang sama.

Resolusi 194 mempunyai 15 artikel yang menyentuh tentang:

Artikel 1 : Pengiktirafan kepada Folke Bornadotte*, orang tengah kepada inisiatif ini

Artikel 2 – 6 : Pembentukan Suruhanjaya Keamanan bagi pelaksanaan resolusi

Artikel 7 – 10 : Penetapan Jerusalem sebagai zon antarabangsa dan kebebasan akses ke dalam tempat-tempat ibadat di Jerusalem

Artikel 11 : Penetapan hak pelarian perang dan gantirugi yang wajar diperoleh atas kehilangan atau kerosakan harta benda

Artikel 12-15 : Pengoperasian Suruhanjaya Keamanan melalui dana PBB

Resolusi ini selari dengan tuntutan dalam artikel 9 dan 13, Deklarasi Hak Asasi Manusia PBB yang diiystiharkan sehari sebelumnya (10 Disember 1948).

Kebebasan pelarian Palestin untuk kembali ke tanah air mereka adalah hak mutlak yang tidak boleh dinafikan oleh mana-mana pihak sama ada dari sudut moral mahupun undang-undang. Ia tidak boleh dipisah mahupun dikecualikan dalam mana-mana proses perundingan damai.

Undang-undang antarabangsa sedia ada telah menetapkan bahawa mana-mana perundingan antara penjajah dan mereka yang dijajah secara automatik akan terbatal dan tidak sah sekiranya hak pelarian untuk kembali, dikembalikan atau dihantar pulang dinafi atau dikecualikan.

Sungguhpun Resolusi 194 telah dijadikan pra-syarat kepada keanggotaan Israel ke dalam PBB, ia tetap tidak menghalang Israel untuk terus melanggar resolusi demi resolusi yang dibentangkan pada setiap tahun bagi menegaskan kedudukan PBB dalam hal ini; termasuklah Resolusi 237 dan Resolusi 242 Suruhanjaya Keselamatan serta Resolusi 2792, 31/20, 32/40, 3236, 3326, dan 3376 Perhimpunan Agung PBB.

Hak pelarian Palestin untuk pulang ke tanah air mereka adalah hak mutlak yang tidak boleh diganggu-gugat oleh sesiapa pun. Sebahagian besar rakyat Palestin masih menunggu saat mereka dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka. Ada yang masih menyimpan dan mewariskan kunci rumah sungguhpun rumah-rumah mereka telah pun dimusnahkan. Ia adalah simbolik bahawa mereka tidak pernah berhenti berharap dan tidak pernah mengiktiraf berdirinya negara haram Israel di atas tanah air mereka yang tercinta!

Buatlah apa sahaja resolusi, Israel tetap akan terus menghalau rakyat Palestin sehingga tanah Palesin menjadi tanah mereka.

Apa USAHA kita untuk mempertahankan tanah suci ini dari terus dinodai???

*Folke Bornadotte adalah warganegara Sweden yang menjadi utusan PBB dalam usaha mencari jalan penyelesaian kepada Perang Arab-Israel 1948. Beliau telah dibunuh oleh kumpulan pengganas Israel, Stern Gang/Lehi pada 17 September 1948 di perkarangan Ben Zion Guini, Jerusalem. Mereka bimbang dengan cadangan-cadangan daripada Folke yang akan memihak kepada rakyat Palestin. [KJ]