Thursday, 17 April 2014

Maut terhidu gas pemedih mata

Maut terhidu gas pemedih mata
Pertempuran penduduk dengan tentera Zionis di Tebing Barat.
17 April 2014
BAITULAHAM - PALESTIN. Seorang wanita Palestin maut selepas terhidu gas pemedih mata dilepaskan tentera Israel (IDF) di sini, kelmarin.
Insiden itu dipercayai berlaku selepas IDF bertempur dengan kumpulan penunjuk perasaan berhampiran rumah mangsa di bandar Tebing Barat.
"Wanita berumur dalam lingkungan 40-an itu meninggal dunia sejurus tiba di hospital," menurut pegawai perubatan pada laporan Al-Arabiya.
Dalam kejadian berasingan di selatan Hebron, sebuah kampung di barat daya Idhna dilaporkan turut diserbu IDF selepas seorang penduduk Israel dari kawasan kejiranan berhampiran ditembak mati lelaki bersenjata.
Penduduk mendakwa IDF sewenang-wenangnya menggeledah rumah dan premis perniagaan di kawasan itu tanpa alasan kukuh untuk berbuat demikian. 

Tangguh rundingan Israel-PalestinJerusalem: Pertemuan antara perunding damai Israel dan Palestin yang dijadualkan semalam ditangguhkan selepas seorang warga Israel mati dalam kejadian tembak-menembak di Tebing Barat.

Jurucakap Presiden Palestin Mahmoud Abbas berkata, sesi itu ditangguhkan ke hari ini atas permintaan Amerika Syarikat (AS). Washington sedang berusaha melanjutkan tempoh perbincangan yang semakin nampak menemui jalan kegagalan walaupun tarikh akhir untuk mencapai kata sepakat ditetapkan pada 29 April ini.


Seorang pegawai Israel mengesahkan mesyuarat berkenaan ditangguhkan, namun beliau enggan mengulas siapa yang meminta penangguhan atau tarikh ditetapkan untuk bertemu semula.Dalam kejadian Isnin lalu, seorang anggota polis yang tidak bertugas maut manakala isterinya cedera selepas serangan terhadap kereta dinaiki mereka di Tebing Barat dalam perjalanan ke makan malam sempena upacara Passover.


Kejadian itu menimbulkan kemarahan penduduk Israel malah Kabinet Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menggesa rundingan itu ditangguhkan sehingga majlis pengebumian mangsa, Baruch Mizrahi, diselesaikan semalam. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/17