Thursday, 1 May 2014

Palestin-Israel saling bertikam lidah


WASHINGTON 30 April - Duta Palestin dan Israel di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) saling bertikam lidah dengan menyalahkan antara satu sama lain sebagai punca kepada kegagalan rundingan damai tajaan Amerika Syarikat (AS) ketika tarikh akhir perjanjian itu tamat, semalam.
Kesempatan pada mesyuarat Majlis Keselamatan badan dunia itu tentang Asia Barat digunakan sebaik-baiknya pemerhati Palestin, Riyad Mansour dan Duta Israel ke PBB, Ron Prosor untuk menuduh pihak yang merosakkan usaha Amerika itu walaupun mereka turut menyatakan komitmen masing-masing untuk berdamai.
“Israel mengekalkan pendirian menolak dan berterusan melanggar perjanjian sekali gus mengesahkan peranan mereka sebagai ‘perampas’, penindas dan bukannya sebagai pendamai.
“Sekali lagi, Israel telah menggagalkan usaha damai," kata Riyad kepada anggota majlis sambil menambah, Prosor turut bertanggungjawab di atas penangguhan perjanjian damai buat rakyat Palestin.
Prosor pula membalas, Palestin mencadangkan dialog tetapi turut menyemai kebencian dan merosakkan perjanjian damai.
Malah, Prosor turut menuduh Presiden Palestin, Mahmoud Abbas yang disokong Barat melepaskan peluang untuk bekerjasama dengan Israel, tetapi sebaliknya memilih untuk bersama Hamas.
Sembilan bulan lalu, AS melancarkan rundingan damai baharu antara Palestin dan Israel bagi menamatkan konflik sejak berdekad-dekad dan membantu menubuhkan sebuah negara Palestin di Tebing Barat dan Genting Gaza.
Rundingan itu musnah minggu lalu dengan Washington menyalahkan kedua-dua pihak kerana gagal untuk bertolak ansur menjelang tarikh akhir rundingan semalam. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140501/lu_11/Palestin-Israel-saling-bertikam-lidah#ixzz30PZqEz7z
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tentera Israel roboh masjid di Tebing Barat


SEBUAH masjid antara lapan bangunan yang dirobohkan oleh tentera Israel di kampung Khirbet di Tebing Barat. - AGENSI
BAITULMAQDIS 30 April - Sebuah masjid yang terletak di kampung Khirbet al-Tawil di sini, merupakan antara bangunan yang dirobohkan oleh tentera Israel kerana didakwa dibina tanpa permit, semalam.
Pencerobohan masjid itu berlaku sehari selepas Mahkamah Agung Israel memberikan tempoh 90 hari untuk mencadangkan ‘kaedah memudahkan penyertaan penduduk tempatan Palestin dalam proses perancangan’ di Kawasan C, lokasi 60 peratus daripada kawasan Tebing Barat berada di bawah kawalan Israel.
“Beberapa orang tentera datang lalu merobohkan masjid dan tiga buah rumah yang didakwa dibina tanpa permit di Kawasan C," kata Datuk Bandar Khirbet al- Tawil, Ayman Bani Fadel kepada AFP.
Pihak pentadbiran awam yang yang mentadbir Kawasan C mengesahkan ‘perobohan lapan bangunan yang dibina secara haram di dalam kawasan zon tembakan’.
Bangunan-bangunan tersebut dimusnahkan selepas penduduk membuat rayuan kepada Mahkamah Agung, namun rayuan mereka ditolak, jelas satu kenyataan yang dikeluarkan pihak berkuasa tempatan.
Tentera Israel mengawal kerja-kerja pembinaan di Kawasan C dan kawasan dijajah Israel di timur Baitulmaqdis.
Kumpulan hak asasi manusia menyatakan, pihak berkuasa mengehadkan pengeluaran permit dan memaksa penduduk untuk membina bangunan tanpa kebenaran.
Sehingga pertengahan April, Israel telah merobohkan sebanyak 213 bangunan dan 426 orang telah dipindahkan di timur Baitulmaqdis serta Tebing Barat, menurut data Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA). - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140501/lu_05/Tentera-Israel-roboh-masjid-di-Tebing-Barat#ixzz30PZ0KBCC
© Utusan Melayu (M) Bhd