Friday, 23 August 2013

Hamas rayu bantuan roboh sekatan Israel


  • rejim ZionisSekatan dilakukan rejim Zionis semakin teruk bertujuan memberi tekanan kepada rundingan Israel-Palestin.

GAZA - Pergerakan Hamas merayu kepada seluruh rakyat bebas di dunia untuk menggunakan segala usaha yang mungkin dapat merobohkan kepungan di Semenanjung Gaza terutama sekali selepas penutupan lintasan Rafah dan kemusnahan kebanyakan terowong.

Jurucakap Hamas, Dr Sami Abu Zuhri dalam satu kenyataan berkata, pihaknya akan menganjurkan konvoi laut terbesar ke Gaza bagi memecahkan kepungan yang dilakukan tentera Israel.

Sejak 2006, Semenanjung Gaza dikepung rejim Zionis tetapi keadaan semakin tegang apabila tentera Mesir bertindak memusnahkan terowong Rafah sekali gus menyekat kemasukan barangan keperluan rakyat Palestin ke wilayah pantai pada 30 Jun lalu.

Dalam perkembangan lain, pergerakan Hamas mendakwa kepungan di wilayah Palestin merupakan kubur kemanusiaan terbesar di dunia.

"Rejim Israel bertindak sedemikian bagi menjatuhkan ekonomi Palestin dan keadaan lebih teruk apabila penduduk berada dalam tekanan sekali gus membolehkan mereka mendapat persetujuan rundingan memihak kepada Yahudi," katanya.  - PIC

Lagi rumah Palestin diroboh


  • Lagi rumah Palestin dirobohKesan robohan. Keadaan tapak kediaman penduduk Palestin yang dihancurkan tentera Yahudi.

BAITULMAQDIS - PALESTIN . Sepasukan askar Israel bertindak merobohkan sebilangan kediaman penduduk Palestin dan bangunan kedai dalam usaha membangunkan penempatan haram di Semenanjung Barat dan Baitulmaqdis Timur, semalam.

Jurucakap aktivis hak asasi kemanusiaan berkata, jentolak digunakan oleh askar Yahudi bagi meranapkan tiga rumah dan pokok yang ditanam penduduk Islam di kejiranan Baitulmaqdis Timur.

"Askar Israel mendakwa penempatan penduduk Islam di sini adalah terlarang dan tidak memiliki permit menduduki bangunan secara sah," katanya dipetik dari laporan PressTV.

Sementara itu, pada Jun lalu, sepasukan askar Israel bertindak menyerbu kampung Faqeh berdekatan bandar Jericho dalam Lembah Jordan dan memusnahkan sebilangan kediaman yang menempatkan lebih 50,000 penduduk Islam.

Dalam perkembangan lain, rejim Yahudi dengan berani mengumumkan akan membina 900 penempatan haram di Gilo, Baitulmaqdis Timur selain melengkapkan 1,200 kediaman yang telah diluluskan oleh mereka sendiri. 

Puluhan warga Palestin sesak nafas akibat tembakan gas pemedih mata "Israel" di Jenin
JENIN - Sejumlah warga Palestin mengalami sesak nafas setelah menghirup gas air mata yang ditembakkan oleh pasukan penjajah "Israel" di desa Jaba ', sebelah selatan Jenin, lansir PNN pada Kamis (22/8/2013).

Sumber-sumber keselamatan dan saksi mata mengatakan bahawa konfrontasi meletus setelah pasukan penjajah "Israel" menyerbu desa itu.

Pasukan brutal "Israel" menyerbu dan kemudian melepaskan gas airmata terhadap warga Palestin di desa tersebut.
 —

Kanak-kanak Palestin disiksa secara rutin, beberapa diancam dengan rogol: Kumpulan hak Israel


Kanak-kanak Palestin secara sistematik tertakluk kepada penyeksaan dan keganasan, termasuk ancaman rogol, oleh penyiasat Israel, untuk memaksa mereka untuk mengaku kepada batu-membaling.
Kekejaman, di Etzion balai polis, dalam tanah jajahan haram Israel berhampiran bandar Tebing Barat yang diduduki Betlehem, akan didokumenkan dalam laporan baru oleh kumpulan Israel B'Tselem :
Pada bulan November 2009, B'Tselem mula menerima laporan keganasan terhadap anak di bawah umur Palestin semasa soal siasat di balai polis Etzion.Sehingga Julai 2013, penyelidik bidang B'Tselem dikumpul 64 testimoni penduduk lapan masyarakat di selatan Tebing Barat yang melaporkan insiden tersebut. Lima puluh enam daripada mereka di bawah umur pada masa soal siasat mereka. Testimoni digambarkan keganasan fizikal yang teruk semasa soal siasat atau disoal awal, yang, dalam beberapa kes, berjumlah penyeksaan. Keganasan termasuk slaps, tumbukan dan tendangan untuk semua bahagian badan, dan pukulan dengan objek, seperti pistol atau kayu .Sebahagian daripada bekas interrogatees juga melaporkan ancaman: dalam dua belas kes, mereka mendakwa penyiasat mengancam mereka atau saudara-saudara perempuan dengan serangan seksual seperti rogol dan kecederaan kemaluan . Dalam enam kes, interrogatees mendakwa penyiasat telah mengancam untuk melaksanakannya ; dalam lapan kes, penyiasat didakwa mengugut untuk mencederakan ahli keluarga; dan dalam lima kes lain, mereka didakwa mengancam untuk arus listrik yang interrogatees, termasuk dengan cara yang akan merosakkan kesuburan mereka.

"Saya akan membunuh anda jika anda tidak mengaku"

B'Tselem termasuk testimoni MA, seorang budak lelaki berumur 15 tahun, dari kampung Husan berhampiran Bethlehem:
Para penyiasat "Daud" mengambil saya di luar dengan seorang askar. Mereka menutup mata saya. Hubungan kabel plastik masih di tangan saya. Mereka meletakkan saya di dalam kereta dan mula memandu. Saya tidak tahu di mana mereka membawa saya. Kami sampai ke beberapa tempat di luar Etzion dan mereka memaksa saya keluar dari kereta. Tangan saya benar-benar menyakitkan kerana hubungan kabel. Mereka mengambil kira penutup mata saya. Saya tidak tahu di mana saya berada. Mereka mengikat saya untuk pokok, dan kemudian mereka mengangkat tangan digari saya dan diikat mereka untuk pokok itu juga. Ia menyakiti banyak. "Daud" mula menumbuk saya. Selepas beberapa minit, dia mengeluarkan pistol dan berkata: " Saya akan membunuh anda jika anda tidak mengaku! Di sini, tidak ada yang akan mencari anda.Kami akan membunuh anda dan meninggalkan anda di sini.

Selaras

Walaupun ayat-ayat dari B'Tselem adalah mengejutkan, mereka, sedih, tidak baru. Akaun kanak-kanak Palestin adalah konsisten dengan yang dipungut dalam berpuluh-puluh kes pada 2012 semata-mata oleh Pertahanan untuk Kanak-kanak Antarabangsa - Seksyen Palestin (DCI).
Kes-kes ini termasuk penggunaan rutin kurungan tanpa akses kepada keluarga atau peguam, dan juga keganasan fizikal, untuk memaksa anak-anak terang.
Tahun lepas, DCI dibebaskan video ringkas di atas, Alone , menonjolkan pengalaman dan testimoni kanak-kanak Palestin didera dan diseksa oleh kuasa-kuasa pendudukan.
Filem ini membuat titik bahawa kanak-kanak Palestin tertakluk kepada pendudukan tentera tidak mempunyai sesiapa untuk melindungi mereka daripada penyalahgunaan tersebut oleh tentera Israel.
Sehingga Jun tahun ini, terdapat 193 kanak-kanak Palestin di penjara Israel yang mana 41 adalah di antara umur 12 hingga 15.
Sesetengah 7,500 kanak-kanak Palestin telah ditahan oleh tentera Israel sejak tahun 2000, menurut DCI.

Keganasan sistematik dan jumlah sewenang-wenangnya berhampiran

B'Tselem melaporkan bahawa usaha untuk mendapatkan akauntabiliti untuk mangsa Palestin di berpuluh-puluh kes-kes yang telah dipenuhi dengan batu-Walling.
Kumpulan itu berkata rayuan untuk pekerjaan untuk menangani "sistematik" dengan fenomena penderaan dan keganasan di Etzion telah pergi tempat:
Walaupun B'Tselem dihubungi Polis Israel mengenai perkara ini berulang kali, tiada jawapan rasmi telah diberikan kepada soalan sama ada langkah-langkah yang telah diambil untuk menangani fenomena ini dan, jika demikian, apa yang mereka. Semua komunikasi dengan pihak polis mengenai perkara itu adalah bertemu dengan penafian.
B'Tselem berkata jumlah yang tinggi laporan konsisten penyeksaan mencadangkan proses yang sistematik:
Bilangan yang tinggi laporan B'Tselem telah menerima mengenai soal siasat ganas di stesen Etzion, dan hakikat bahawa mereka merangkumi beberapa tahun, menimbulkan syak wasangka berat bahawa ini bukan kes seorang penyiasat tunggal yang memilih untuk menggunakan kaedah soal siasat haram, tetapi lebih kepada alat keseluruhan yang belakang dia dan membenarkan kelakuan sedemikian berlaku.
B'Tselem sendiri mengeluarkan laporan mengenai penderaan kanak-kanak di balai polis Etzion seawal 2001 .
Sekali lagi, pengalaman B'Tselem ini perlawanan yang kumpulan Israel yang lain, sepertiYesh Din , yang telah mendapati bahawa usaha untuk obstain keadilan untuk rakyat Palestin daripada penindas mereka menyebabkan sewenang-wenangnya hampir total dan sistematik untuk pendera .

Komplot jahat Yahudi cemari al-Aqsa didedah


  • al-AqsaPenduduk Yahudi berterusan cuba untuk mencemari kesucian Masjid al-Aqsa.
 1 / 1 
BAITULMAQDIS - Yayasan Al-Aqsa bagi Pembiayaan dan Warisan membongkar agenda jahat golongan Yahudi yang mahu mencemari kesucian Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis.

Menurut yayasan itu, pemimpin Yahudi cuba memujuk pihak berkuasa Israel menyertai sebuah persatuan rasmi bertujuan untuk membina saumaah (pusat keagamaan dan tempat ibadat orang Yahudi) di tenggara masjid yang menjadi kiblat pertama orang Islam itu.

Penyelaras media Yayasan Al-Aqsa, Mahmoud Abu Atta memaklumkan pendaftaran persatuan rasmi yang akan mengendalikan pembinaan saumaah tersebut didakwa telah diluluskan.

"Perkara ini dirancang sejak tujuh bulan lalu selepas ribuan penganut menggesa pembinaan tempat ibadat tersebut yang dilihat sebagai satu tindakan biadab oleh mereka untuk menguasai al-Aqsa," jelasnya dipetik dari laporan PNN.

Awal bulan lalu, Mufti Sheikh Mohammad Hussein memberi amaran keras berhubung akibat yang akan ditanggung oleh rejim Zionis sekiranya mereka meneruskan rancangan membahagikan Masjid al-Aqsa.

Menurut Sheikh Mohammad, jika agenda jahat Israel itu berjaya diteruskan beliau khuatir ia akan menerima nasib sama seperti Masjid Ibrahimi di Hebron, sekali gus mencetuskan perang serantau.

Susulan daripada itu, beliau menggesa negara Islam dan rantau Arab bersatu untuk menyelamatkan Masjid al-Aqsa tersebut.

Lagi rumah Palestin diroboh


  • Lagi rumah Palestin dirobohKesan robohan. Keadaan tapak kediaman penduduk Palestin yang dihancurkan tentera Yahudi.

BAITULMAQDIS - PALESTIN . Sepasukan askar Israel bertindak merobohkan sebilangan kediaman penduduk Palestin dan bangunan kedai dalam usaha membangunkan penempatan haram di Semenanjung Barat dan Baitulmaqdis Timur, semalam.

Jurucakap aktivis hak asasi kemanusiaan berkata, jentolak digunakan oleh askar Yahudi bagi meranapkan tiga rumah dan pokok yang ditanam penduduk Islam di kejiranan Baitulmaqdis Timur.

"Askar Israel mendakwa penempatan penduduk Islam di sini adalah terlarang dan tidak memiliki permit menduduki bangunan secara sah," katanya dipetik dari laporan PressTV.

Sementara itu, pada Jun lalu, sepasukan askar Israel bertindak menyerbu kampung Faqeh berdekatan bandar Jericho dalam Lembah Jordan dan memusnahkan sebilangan kediaman yang menempatkan lebih 50,000 penduduk Islam.

Dalam perkembangan lain, rejim Yahudi dengan berani mengumumkan akan membina 900 penempatan haram di Gilo, Baitulmaqdis Timur selain melengkapkan 1,200 kediaman yang telah diluluskan oleh mereka sendiri.