Thursday, 24 November 2016

Menteri Israel dakwa kebakaran di negara itu angkara khianat

DUNIA
KHAMIS, 24 NOVEMBER 2016 @ 9:30 PM



HUTAN yang terbakar di Nataf berhampiran Jerusalem, Israel. - Foto EPA
HAIFA: Hampir 50 peratus daripada kebakaran berlaku di Israel sejak Selasa adalah perbuatan khianat, Menteri Keselamatan Awam, Gilad Erdan, memberitahu Radio Tentera, pagi tadi.

"Api dikhuatiri merebak ke kawasan baharu, bagaimanapun hingga hari ini keadaan terkawal," katanya.

Pegawai kanan bomba, Shimon Ben Ner, berkata beliau tahu mereka sengaja membakar stesen di Haifa sehingga menyebabkan jabatan bomba di Haifa menjadi lumpuh.

Sementara itu, Universiti Haifa dikosongkan pada hari ini sebagai langkah berjaga-jaga berikutan kebakaran yang tercetus di bandar utara negara itu.

Awal pagi tadi, penduduk di utara Mount Carmel, iaitu kejiranan Romema sudah meninggalkan kediaman.

Kebakaran merebak di kejiranan Ramot Sappir, Haifa hingga menyebabkan sebuah tadika berdekatan terpaksa dikosongkan.

Kebakaran turut tercetus di sebuah padang di hadapan stesen bomba di Haifa. Api dari semak samun merebak hingga ke tempat letak kereta dan gudang berdekatan hingga melintasi jalan raya.

Lebuh raya 22 dan Jambatan Paz ditutup untuk kenderaan dan polis melaporkan bahawa dua orang cedera di kawasan itu. Semua pihak berkuasa sedang bertungkus lumus mengawal kebakaran itu.

Tambahan pula, Syarikat Elektrik Israel mengisytiharkan keadaan berjaga-jaga. Syarikat pencawang dilaporkan rosak akibat kebakaran itu hingga menyebabkan bekalan elektrik terpaksa dipotong sementara bagi langkah keselamatan. - Agensi

KEBAKARAN dekat bandar pelabuhan Israel di Haifa. - Foto AFP   

Israel Dijilat Api, Netanyahu Tuduh Palestin Dalang Kebakaran


Diterbitkan: Khamis, 24 November 2016 7:57 PM

TEL AVIV: Rejim Israel terpaksa menebal muka untuk meminta bantuan negara jiran untuk menangani krisis kebakaran hutan yang kini memasuki hari ketiga pada Khamis, menyaksikan banyak kawasan musnah akibat bencana itu.
Perkara itu disuarakan oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan Menteri Keselamatan Awam, Gilad Erdan tentang rejim Zionis meminta Greece, Croatia, Cyprus serta Turki untuk menghantar pesawat pengebom air bagi memadamkan kebakaran.
Cyprus, Rusia, Itali, Croatia dan Greece antara negara yang menghulurkan bantuan untuk memadamkan kebakaran sebelum Tukri melakukan perkara sama.
Ramalan cuaca pada hari ini menunjukkan angin kencang bakal memburukkan lagi kebakaran untuk merebak ke kawasan yang lebih luas.
Pesawat milik polis Israel setakat Rabu cuba memadamkan berpuluh-puluh kawasan yang dimamah api tetapi keadaan dijangka lebih buruk susulan ramalan cuaca itu, sekali gus melangkaui keupayaan rejim Zionis menangani krisis tersebut.
Antara kawasan yang terjejas teruk termasuk kawasan penempatan haram Yahudi di Nataf selain kawasan Karkom berdekatan Tiberias.
Sejumlah besar rumah pendatang dilaporkan musnah dalam kebakaran itu tetapi tiada kemalangan jiwa direkodkan setakat ini.
Dalam perkembangan lain, Netanyahu menuduh penduduk Palestin sebagai dalang memulakan kebakaran tersebut dan berikrar untuk memburu pihak yang terlibat.
Difahamkan, empat penduduk Palestin ditahan di Baitulmaqdis berhubung dakwaan melakukan kebakaran tersebut tetapi kemudiannya dibebaskan kerana kekurangan bukti.