Saturday, 11 April 2015

Budak warga Israel maut terperangkap dalam tandas


Bangkok: Seorang budak perempuan warga Israel berusia 12 tahun yang dilaporkan hilang selepas kebakaran memusnahkan sebuah feri yang padat dengan pelancong di selatan Thailand ditemui mati, kata polis semalam.
Mayat mangsa dijumpai terperangkap di dalam tandas oleh sekumpulan penyelam.
Mangsa ditemui sehari selepas lebih 100 pelancong asing terjun ke dalam Laut Andaman bagi menyelamatkan diri selepas feri yang dinaiki mereka dari Krabi menuju ke Phuket terbakar kelmarin.
“Penyelam menjumpai mayat mangsa di dalam tandas di belakang feri berkenaan kira-kira jam 11 pagi,” kata jurucakap polis, Decha Butnampetch.
Ujarnya, kanak-kanak itu adalah satu-satunya penumpang yang maut dalam kejadian berkenaan dan keluarganya sudah dimaklumkan.
Pada mulanya polis memberitahu bahawa semua penumpang feri berkenaan terselamat sebelum mangsa dilaporkan hilang.
Usaha mencari dan menyelamat dihentikan kelmarin akibat arus deras serta cuaca gelap sebelum disambung semula awal pagi semalam.
Feri berkenaan membawa pelancong asing dari Britain, Switzerland, Amerika Syarikat dan China.
Kemalangan membabitkan pengangkutan awam seperti bas dan feri sering berlaku di Thailand akibat standard keselamatan yang lemah.
Feri atau bot pelancongan juga sering karam akibat sikap tamak operator yang mahu mengaut keuntungan dengan membawa penumpang berlebihan ketika kemuncak musim pelancongan.
Pada 2013, tiga pelancong asing antara enam yang maut selepas feri yang sarat dengan penumpang karam berhampiran pusat pelancongan Pattaya. - AFP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/42764#sthash.Nst1cUs8.dpuf

Zoo Gaza jual haiwan sebab tak mampu tanggung kos


Zoo Gaza jual haiwan sebab tak mampu tanggung kos
RAFAH - PALESTIN. Konflik di Palestin menyebabkan sebuah zoo di Rafah menjual sepasang anak singa jantan dan betina kepada sebuah keluarga pelarian di kem Al-Shabura.

Menurut Metro.uk, Saad al-Jamaal merancang untuk membela dan membiakkan pasangan anak singa itu dan membina sebuah zoo untuk orang ramai.

"Mereka tinggal di dalam rumah seperti manusia. Mereka makan dan minum dalam sebuah bilik dan mereka juga ada katil mereka sendiri," kata Saad merujuk kepada pasangan anak singa berkenaan.

"Sudah tentu mereka akan dipindahkan ke dalam ruang yang lebih besar dan dikurung dalam sangkar apabila mereka menjadi semakin besar nanti," tambahnya.

Pemilik zoo, Mohammad Juma memberitahu, jumlah haiwan yang banyak, keadaan ekonomi yang tak menentu, tidak berduit dan kekurangan makanan memaksa beliau menjual haiwan untuk menyelamatkan mereka.

Kebanyakan haiwan di zoo Gaza sudah dipindahkan ke sebuah kawasan terpencil.

PLO enggan sertai Syria perangi IS


Sebahagian penduduk Palestin di luar ibu pejabat PLO di Ramallah,
Sebahagian penduduk Palestin di luar ibu pejabat PLO di Ramallah, Tebing Barat, melaungkan slogan solidariti menyokong pelarian Palestin yang terkepung di kem pelarian Yarmuk, Syria, kelmarin. AFP
RAMALLAH 10 April – Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) semalam menolak untuk menyertai operasi ketenteraan bersama tentera Syria bagi memerangi kumpulan militan Negara Islam (IS) yang menawan kem pelarian Yarmuk di luar Damsyik, sekali gus menarik balik kenyataan awal anggotanya yang menyokong operasi tersebut.
IS merampas kawalan hampir keseluruhan kem Yarmuk sejak beberapa hari lalu selepas menewaskan kumpulan militia yang menyokong Presiden Syria, Bashar al-Assad.
“Kami enggan terbabit dalam sebarang kempen bersenjata tanpa mengira apa puncanya dan kami mahu cara lain diambil bagi mengelak pertumpahan darah, selain menghalang lebih banyak kemusnahan dan kehilangan tempat tinggal,’’ kata PLO dalam satu kenya­taan yang dikeluarkan di Ramallah.
Terdahulu, anggota jawatankuasa eksekutif yang dihantar ke Damsyik oleh PLO untuk membincangkan krisis tersebut, Ahmad Majdalani berkata, beliau menyokong sera­ngan tentera Syria untuk mengambil balik kawalan kem tersebut.
Kelmarin, sebanyak 14 sayap pergerakan Palestin yang mengadakan pertemuan di Damsyik, men­yatakan sokongan untuk menyertai operasi ketenteraan dengan kerajaan Syria bagi memerangi IS.
Dalam pada itu, Setiausaha Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon melahirkan kebimbangan berhubung ke­se­lamatan kira-kira 18,000 penduduk Palestin yang masih terperangkap di kem pelarian tersebut.
Beliau menggesa tindakan diambil bagi menghalang pembunuhan penduduk di kem tersebut.
“Kita tidak boleh hanya berdiam diri dan menyaksikan pembunuhan besar-besaran berlaku,’’ katanya di New York. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/plo-enggan-sertai-syria-perangi-is-1.79776#sthash.koSezdYh.dpuf