Tuesday, 27 September 2016

Palestin terancam?


27 SEPTEMBER 2016
Palestin terancam?

Palestin terancam? Trump (kiri) dan Clinton menyatakan komitmen masing-masing untuk menyokong sekutu kuat AS itu.
NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT . Dua calon utama Presiden Amerika Syarikat (AS) dilihat sependapat untuk menolak penyelesaian dua negara membabitkan konflik Palestin-Israel.

Kelmarin, dalam satu pertemuan bersama dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di sebuah hotel di Manhattan, calon Parti Demokrat, Hillary Clinton menyatakan komitmennya untuk menentang sebarang cubaan yang mahu menafikan hak Tel Aviv termasuk kempen Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) yang dilancarkan  oleh lebih 170  pertubuhan di Palestin pada 2005.

Bekas Setiausaha Negara AS itu juga menyokong bantuan ketenteraan ke atas sekutu kuat mereka itu.

Beberapa jam sebelum itu, Netanyahu turut bertemu selama hampir 90 minit dengan calon kontroversi dari Parti Republikan di Trump Tower di New York.

Donald Trump dalam satu kenyataan berikrar untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel jika beliau menang dalam perlumbaan untuk merebut jawatan di Rumah Putih pada November depan.  

Jutawan hartanah terbabit menyifatkan Baitulmaqdis Timur yang diduduki Tel Aviv sejak 1967 adalah 'ibu negara kekal' bagi penduduk Yahudi di wilayah itu.

Dalam rundingan damai sebelum ini, Pihak Berkuasa Palestin (PA) pernah menyuarakan hasrat untuk menjadikan wilayah yang menempatkan Masjid al-Aqsa itu sebagai ibu negara selain menentang keras sebarang rancangan Israel untuk mengenakan kawalan sepenuhnya ke atas Baitulmaqdis. - Agensi

Baitulmaqdis ibu negara Israel jika Trump Presiden AS


27 September 2016 12:26 AM
DONALD TRUMP

DONALD TRUMP
NEW YORK 26 Sept. – Calon Pre­siden Amerika Syarikat (AS) daripada Parti Republikan, Donald Trump terus mencetuskan rasa marah khususnya dalam kalangan umat Islam apabila kekal dengan janji untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel jika beliau memenangi pilihan raya November ini.
Kenyataan itu dibuat selepas beliau menerima kunjungan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di pejabatnya di Wisma Trump dekat sini, sehari sebelum berdepan saingan daripada Parti Demokratik, Hillary Clinton untuk sesi debat pertama mereka.
“Di bawah Trump, AS akan terima mandat Kongres untuk pengiktirafan itu,” kata pejabat kempen beliau.
Menurut kenyataan itu, Trump memberitahu AS akan menyediakan Israel kerjasama strategik serta teknologi ketenteraan luar biasa jika dipilih sebagai Presiden.
Pada Mac lalu, Trump mene­gaskan perkara sama di samping rancangan memindahkan kedutaan AS ke sana ketika berucap di depan kumpulan pelobi pro-Israel, AIPAC.
Dalam pada itu, Hillary memberitahu Netanyahu bahawa beliau menolak penyelesaian yang diusahakan PBB terhadap konflik antara Israel dan Palestin.
Clinton menekankan penyelesaian dua negara dan menolak sebarang cubaan oleh pihak luar termasuk Majlis Keselamatan PBB untuk membuat keputusan. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/baitulmaqdis-ibu-negara-israel-jika-trump-presiden-as-1.387651#sthash.F2cUR77A.dpuf