Tuesday, 27 September 2016

Baitulmaqdis ibu negara Israel jika Trump Presiden AS


27 September 2016 12:26 AM
DONALD TRUMP

DONALD TRUMP
NEW YORK 26 Sept. – Calon Pre­siden Amerika Syarikat (AS) daripada Parti Republikan, Donald Trump terus mencetuskan rasa marah khususnya dalam kalangan umat Islam apabila kekal dengan janji untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel jika beliau memenangi pilihan raya November ini.
Kenyataan itu dibuat selepas beliau menerima kunjungan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di pejabatnya di Wisma Trump dekat sini, sehari sebelum berdepan saingan daripada Parti Demokratik, Hillary Clinton untuk sesi debat pertama mereka.
“Di bawah Trump, AS akan terima mandat Kongres untuk pengiktirafan itu,” kata pejabat kempen beliau.
Menurut kenyataan itu, Trump memberitahu AS akan menyediakan Israel kerjasama strategik serta teknologi ketenteraan luar biasa jika dipilih sebagai Presiden.
Pada Mac lalu, Trump mene­gaskan perkara sama di samping rancangan memindahkan kedutaan AS ke sana ketika berucap di depan kumpulan pelobi pro-Israel, AIPAC.
Dalam pada itu, Hillary memberitahu Netanyahu bahawa beliau menolak penyelesaian yang diusahakan PBB terhadap konflik antara Israel dan Palestin.
Clinton menekankan penyelesaian dua negara dan menolak sebarang cubaan oleh pihak luar termasuk Majlis Keselamatan PBB untuk membuat keputusan. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/baitulmaqdis-ibu-negara-israel-jika-trump-presiden-as-1.387651#sthash.F2cUR77A.dpuf

No comments:

Post a Comment