Wednesday, 19 November 2014

Pasukan Israel Ledakkan Rumah Al-Shaludi di Silwan


rumah hancur

PASUKAN Israel dikabarkan telah menghancurkan rumah keluarga tersangka penabrakan warga yahudi di Yerusalem bulan lalu, demikian menurut para saksi mata kepada Anadolu pada hari Rabu (19/11/2014).
Puluhan tentara Israel menyerbu daerah al-Bustan di lingkungan Silwan Yerusalem Timur. Mereka menghancurkan rumah Abd al-Rahman al-Shaludi.
Pasukan memasuki daerah itu pada tengah malam, dikelilingi gedung dengan lima lantai di mana keluarga al-Shaludi tinggal. Aksi tersebut memaksa penduduk sekitar keluar dari tempat tinggalnya tanpa membawa satupun dari harta mereka, kata saksi.
Pasukan juga mengevakuasi tiga rumah di dekat gedung tersebut dan menyediakan tenda bagi warga selama lebih dari empat jam.
Mereka mengatakan kepada warga untuk membawa mobil mereka dari daerah itu, sebelum bahan peledak ditanam di rumah al-Shaludi sekitar 03:45.
Warga dari daerah al-Bustan mengatakan bahwa seluruh bangunan rusak di samping rumah-rumah di dekatnya.
Sebelumnya, Al-Shaludi telah dibunuh oleh polisi Israel pada 22 Oktober 2014 setelah ia melaju kendaraannya ke kelompok pejalan kaki di dekat Sheikh Jarrah wilayah Yerusalem Timur. [fha/islampos/maan]

Pemukim Israel Tembak Remaja Palestina di Ramallah


remaja kena tembak

SEORANG pemukim Israel dikabarkan telah menembak seorang remaja Palestina pada hari Selasa (18/11/2014). Aksi tersebut dilancarkan saat demonstrasi pemukim di pinggiran Beitin desa sebelah timur Ramallah.
Ibrahim Mahmoud, 16, menderita luka serius akibat tembakan yang dilancarkan pemukin Israel. Ia lalu dibawa ke Kompleks Medis Palestina. Menurut laporan, keadaanya beransur stabil tetapi masih ditempatkan di ICU.
Sebelumnya seorang pria Palestina ditikam oleh sekelompok warga Israel di Yerusalem utara. Fadi Jalal Radwan, 22, diserang dan ditusuk oleh empat warga Israel saat berjalan di kota Kafr Aqab, kata ayahnya. Dia ditikam tiga kali pada kaki, dan sekali di belakang.
Korban ditemukan pendarahan di jalan dan dibawa ke rumah sakit Hadassah untuk pengobatan. Dokter mengatakan ia dalam kondisi serius. [fha/islampos/maan]

Empat maut diserang di rumah ibadat Yahudi


DARAH berlumuran di lantai sebuah rumah ibadat Yahudi yang menjadi lokasi serangan oleh dua penduduk Palestin di Baitulmuqaddis semalam. - REUTERS


BAITULMUQADDIS – Dua lelaki Palestin bersenjatakan sebilah kapak dan pisau didakwa membunuh empat orang di sebuah rumah ibadat Yahudi di sini semalam sebelum mereka ditembak mati oleh polis, kata perkhidmatan kecemasan dan polis Israel.
Serangan sejurus selepas subuh itu berlaku di sebuah kejiranan Yahudi di Baitulmuqaddis Barat, di sini.
Gambar yang dimuat naik oleh seorang jurucakap tentera Israel di internet memaparkan mayat seorang lelaki memakai jubah Yahudi terbaring di lantai, sebilah pisau berlumuran darah dan beberapa meja yang terbalik.
“Kami menganggap kejadian ini serangan pengganas,” jelas jurucakap polis, Micky Rosenfeld.
Dalam perkembangan berkaitan, perkhidmatan ambulans Israel menyatakan, lebih lapan orang parah dalam serangan itu.
Menurut Rosenfeld pula, sekurang-kurangnya seorang penyerang tersebut berasal dari Baitulmuqaddis Timur di sini.
Beberapa stesen radio Palestin menyifatkan kedua-dua penyerang itu sebagai mati syahid manakala serangan sama turut dipuji pergerakan Hamas di Genting Gaza.
“Hamas mahu operasi balas dendam ini diteruskan kerana pendudukan haram oleh Israel menjadi punca ketegangan di sini,” kata jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri.
Sementara itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyalahkan Hamas dan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas berhubung serangan tersebut. Beliau menuduh Mahmoud dan Hamas sengaja mengapikan penduduk Palestin ke arah keganasan. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1119&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3JSyTqcI8 
Hakcipta terpelihara