Saturday, 9 May 2015

Serang Gaza, ISIS Bikin Gara-gara dengan Hamas


Muhaimin
Sabtu,  9 Mei 2015  −  10:27 WIB

Serang Gaza ISIS Bikin Gara gara dengan Hamas
ISIS dan Hamas bersitegang setelah pangkalan Hamas di Gaza diserang roket. | (Reuters)

GAZA - Kelompok ISIS kembali membuat gara-gara dengan kelompok Hamas di Palestina setelah kelompok sayap ISIS mengaku menyerang pangkalan Hamas di Jalur Gaza dengan roket pada hari Jumat kemarin.

ISIS sebelumnya telah membuat Hamas marah setelah mereka menyerang kamp pengungsi Palestina di Yarmouk, Suriah.

Sejumlah saksi mata kepada AFP, mengatakan, bahwa mereka mendengar ledakan di dekat Khan Yunis. Namun, belum ada informasi soal kerusakan atau korban jiwa akibat ledakan dari serangan itu.

“Kelompok, yang menyebut dirinya para pendukung Negara Islam Irak dan Suriah (ISIS) di Yerusalem, mengatakan dalam sebuah pernyataan online, bahwa roket yang ditembakkan ditujukan untuk pangkalan yang diduduki oleh sayap bersenjata Hamas, Izzudin al-Qassam,” demikian laporan Jerusalem Post, yang dilansir semalam.

Serangan terbaru itu terjadi di tengah meningkatnya ketegangan antara Hamas dan pendukung ISIS di Jalur Gaza. Hamas telah menangkap puluhan “jihadis” yang berafiliasi dengan ISIS di Jalur Gaza, Kamis lalu. Penangkapan itu dilakukan Hamas setelah terjadi serangkaian pemboman dalam beberapa pekan terakhir.

Awal pekan ini, Hamas juga menghancurkan sebuah masjid yang sering dikunjungi oleh para pendukung ISIS di Deir el-Balah. Hamas mengatakan bahwa masjid yang berupa tenda dan bukan bangunan beton itu kerap digunakan para ekstremis sebagai tempat pertemuan.

Namun, pendukung ISIS menuduh Hamas melancarkan tindakan keras besar pada komunitas laki-laki mereka. Mereka mengeluarkan peringatan untuk Hamas untuk melepaskan orang-orang yang ditangkap dalam waktu 72 jam atau menghadapi dampak dari tindakannya itu.(mas)

source: http://international.sindonews.com/read/999178/43/serang-gaza-isis-bikin-gara-gara-dengan-hamas-1431142043

Lagi kekejaman Israel didedah

Lagi kekejaman Israel didedah
Kanak-kanak Palestin tidak terkecuali daripada ditahan tentera Israel.

BAITULMAQDIS - Sebuah kumpulan hak asasi Palestin menerbitkan laporan terbaharu mengenai kekejaman Israel yang dilakukan di Tebing Barat, sepanjang bulan lalu.

Laporan disiarkan Pusat Maklumat Wadi Hilweh pada Rabu mendakwa, tentera Israel menembak mati seorang remaja lelaki dan menculik lebih 120 penduduk Palestin di sekitar Baitulmaqdis.

Menurut pertubuhan yang berpangkalan di Silwan itu, remaja terbabit dikenali sebagai Ali Saeed Abu Ghannam berusia 16 tahun, ditembak pada 25 April lalu ketika dia cuba menyeberangi satu sekatan jalan raya di bandar berkenaan.

"Sebaik sahaja membunuh remaja itu, tentera Israel menyimpan mayatnya. Mereka meletakkan syarat dengan cuba memaksa keluarga mangsa membayar denda yang tinggi bagi menuntut mayat remaja berkenaan.

"Israel juga mengehadkan bilangan warga Palestin yang menghadiri upacara pengebumian remaja itu. Namun, syarat berkenaan ditolak keluarga mangsa," katanya.

Laporan sama turut mendedahkan, seramai 14 wanita dan 40 kanak-kanak antara 140 rakyat Palestin yang diculik pasukan keselamatan Israel di Silwan, at-Tour, al-Eesawiyya, Sheikh Jarrah dan Jabal al-Mokabber.

Malah, rejim Zionis bertindak biadab merobohkan dua bangunan kediaman selain menyerahkan notis perobohan kepada beberapa buah keluarga di sekitar Tebing Barat.

Difahamkan, lebih 7,000 warga Palestin dipenjara di Israel manakala, 540 lagi ditahan tanpa sebarang pendakwaan dan perbicaraan. - Press TV

Natalie Portman kecewa Netanyahu dilantik PM Israel


LONDON 8 Mei – Aktres kelahiran Israel, Natalie Portman melahirkan rasa kecewa atas pelantikan semula Benjamin Netanyahu sebagai Perdana Menteri Israel.
Netanyahu
Netanyahu dilantik semula sebagai Perdana Menteri Israel, semalam selepas berjaya membentuk kerajaan campuran baharu sebelum berakhirnya tempoh sehingga tengah malam tadi yang diberikan oleh Presiden Israel, Reuven Rivlin untuk beliau membentuk kerajaan, ekoran parti pakatannya hanya mendapat majoriti kecil dengan kelebihan hanya satu kerusi di Parlimen Israel.
Ketika mengulas pelantikan semula Netanyahu, Portman memberitahu Hollywood Reporter: ``Saya dapati kenyataan-kenyataannya (Netanyahu) yang berbaur perkauman sangat teruk.’’
“Bagaimanapun, saya tidak mahu (mengulas). Saya tidak mahu menyalahgunakan kedudukan saya untuk mengulas perkara itu,’’ katanya.
“Saya merasakan terdapat sesetengah orang yang menjadi terkenal, dan mereka kemudian membuat kenyataan-kenyataan di akhbar luar negara. Kamu pon tahu, ramai yang mengecam .... Israel. Saya tidak mahu. Saya tidak mahu berbuat begitu,’’ katanya
Daily News sebelum ini melaporkan terdapat video yang memaparkan Portman menyertai sebuah pergerakan yang melancarkan kempen supaya tidak mengundi Netanyahu pada pilihan raya lepas.
Namun, video tersebut tidak disebarkan kerana bimbang dilihat sebagai campur tangan luar.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/natalie-portman-kecewa-netanyahu-dilantik-pm-israel-1.89679#sthash.ub4Y0Qbt.dpuf