Thursday, 21 January 2016

Israel rampas 150 hektar tanah ladang Palestin

 KETUA Perunding Palestin, Saeb Erekat. - Foto Reuters 
KHAMIS, 21 JANUARI 2016 @ 12:44 AMJERICHO: Israel bakal mengisytiharkan 150 hektar tanah ladang di jajahan Tebing Barat sebagai milik negara, satu tindakan yang disifatkan sebagai rampasan terbesar sejak tahun 2014.
Ketua Perunding Palestin, Saeb Erekat, yang melawat tapak itu semalam berkata, tanah itu dicuri daripada rakyat Palestin.
Tanah ladang itu terletak di selatan Lembah Jordan, di sini dan menurut pemerhati penempatan, Peace Now, tindakan Israel itu adalah yang tervesar selepas rampasan 400 hektar tanah pada tahun 2014.
Unit kementerian pertahanan Israel yang mengendalikan hal ehwal awam di Tebing Barat dikenali sebagai COGAT dalam satu kenyataan berkata, tanah itu sekarang berada di peringkat akhir untuk diisytiharkan sebagai milik negara.
Ia tidak menyediakan perincian lanjut, termasuk siapa yang dianggap pemilik terkini.
Peace Now berkata, tanah itu diambil alih peneroka haram Israel beberapa tahun lalu untuk pertanian. - AFP


Doktor UK minta Israel dikeluarkan daripada WMA


Wakil doktor Israel, Zeev Feldman berkata, sejumlah 71 doktor di UK mula memberi tekanan kepada WMA untuk membatalkan keahlian Persatuan Perubatan Israel.
"Ia berikutan dakwaan doktor kami melakukan penyeksaan perubatan ke atas pesakit Palestin," katanya pada mesyuarat Knesset berhubung boikot terhadap institusi akademik Israel semalam.
Jika pengamal perubatan Britain berjaya, rejim Tel Aviv akan dilarang mengambil bahagian dalam persidangan perubatan antarabangsa dan penerbitan jurnal.
Disember lalu, lebih 200 cendekiawan Afrika Selatan mengeluarkan kenyataan mengumumkan sokongan mereka untuk melancarkan boikot akademik ke atas Israel.
Boikot penjualan dan sekatan pergerakan terhadap Israel, yang dikenali sebagai BDS, juga semakin mendapat sambutan di kolej di Amerika Syarikat dan gereja di beberapa tempat di Eropah.
Pergerakan BDS bertujuan menamatkan pendudukan Israel dan penjajahan tanah Palestin. - Agensi

Israel bimbang diserang IS


REUTERS - Eizenkot berucap pada persidangan anjuran Institut Kajian Keselamatan Antarabangsa Universiti Tel Aviv di Tel Aviv kelmarin.


TEL AVIV – Kekalahan kumpulan Islamic State (IS) di Syria menyebabkan militan itu atau sekutunya beralih arah dengan menyerang Israel dan Jordan, kata ketua tentera Israel, Leftenan Jeneral Gadi Eizenkot kelmarin.
IS sebelum ini meningkatkan serangan di luar Syria dan mengeluarkan amaran bahawa Israel adalah antara negara yang menjadi sasarannya.
Eizenkot berkata, campur tangan Rusia bagi membantu rejim Presiden Bashar Al-Assad pada tahun lalu berjaya mengekang kemaraan IS kecuali di kawasan selatan Syria yang bersempadan dengan Israel dan Jordan.
“Kejayaan operasi memerangi IS akan meningkatkan kemungkinan kumpulan itu menyerang kami dan Jordan,” katanya dalam satu persidangan anjuran Institut Kajian Keselamatan Antarabangsa Universiti Tel Aviv.
IS sendiri tidak memiliki kekuatan di kawasan sempadan itu tetapi kumpulan pejuang Islam di rantau tersebut, Briged Syahid Yarmouk merupakan sekutu IS
Kebimbangan Israel berasas selepas rakaman suara dipercayai ketua IS, Abu Bakar Al-Baghdadi yang disiarkan di media sosial tiga minggu lalu memberi amaran, Israel akan menjadi sasaran serangannya.
Jordan yang menandatangani perjanjian damai dengan rejim Zionis tidak banyak terjejas akibat konflik di Asia Barat yang berlanjutan sejak lima tahun lalu. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0120&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3xpioFxHF 
Hakcipta terpelihara