Wednesday, 15 January 2014

Upacara pengebumian dibedil

Upacara pengebumian dibedil15 Januari 2014

Penduduk dan pemimpin negara menghadiri upacara pengebumian Sharon, semalam.

GENTING GAZA - ISRAEL. Dua roket dilepaskan berhampiran kawasan pengebumian bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon di Shaar HaNegev, semalam.

Jurucakap polis Micky Rosenfeld bagaimanapun tidak menyatakan roket berkenaan dilepaskan dari kawasan mana tetapi tidak menolak ianya dilakukan oleh sekumpulan  individu dari sempadan Gaza.

“Bom itu disasarkan di bandar Sderot terletak berhampiran sempadan Gaza. Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan,” katanya kepada Al Arabiya.

Susulan kejadian itu, polis dan tentera Israel meningkatkan kawalan  keselamatan di kawasan berkenaan. 

Kanak-kanak dibakar dengan rokok oleh tentera Israel dalam penyelesaian


140115-belia arrested.jpg

Tentera Israel "menjalankan tangkapan trauma kanak-kanak Palestin, selalunya melibatkan keganasan dan penghinaan," kata kumpulan hak.
 Sliman Khader / imej APA )
Tiga kanak-kanak Palestin yang diculik dibakar dengan rokok dinyalakan dan dinafikan akses kepada makanan, air atau kemudahan tandas selepas ditangkap dan ditahan oleh tentera dan polis Israel pada bulan September, satu laporan baru menunjukkan .
Dalam insiden berasingan, ketiga-tiga kanak-kanak yang didakwa diserang dan didera semasa penangkapan dan pemindahan ke Balai Polis Ariel, yang terletak di dalam haram Ariel koloni penempatan di Tebing Barat yang diduduki.
... Tentera Israel teruk dan berulang kali menewaskan Ali S, 14, dari Azzun, Hendi S, 17, dari Salfit, dan Mohammad A, 15, dari Tulkarem selepas menangkap mereka. Seorang askar yang dipadamkan puntung rokok di bibir Ali manakala dibakar lengan Hendi dengan rokok, menurut keterangan bersumpah kedua-dua remaja. Hendi dan Mohammad telah dinafikan akses kepada kemudahan makanan, air dan tandas untuk tempoh yang lama. Ketiga-tiga mereka dituduh batu membaling.
DCI-Palestin menambah bahawa ia dikemukakan sepuluh aduan berasingan pada tahun 2013 ke atas penyalahgunaan dakwaan dan "penyeksaan kanak-kanak Palestin oleh tentera dan polis Israel," tetapi dalam lapan daripada kes, "Pihak berkuasa Israel gagal untuk memberitahu DCI-Palestin sama ada mereka telah membuka penyiasatan. Baki dua kes menyebabkan keputusan tentera peguam bela Ketua untuk menutup siasatan kerana bukti tidak mencukupi. Pihak berkuasa Israel menyifatkan keengganan mangsa untuk memberi keterangan tanpa kehadiran peguam sebagai bukti tidak mencukupi. "
Kumpulan itu memetik statistik Yesh Din, sebuah pertubuhan hak asasi manusia Israel, yang melaporkan bahawa hanya lima peratus daripada aduan yang dikemukakan kepada Bahagian Siasatan Jenayah Polis Tentera telah membawa kepada dakwaan.

"Tangkapan Trauma"

Dalam siaran akhbar mereka, DCI-Palestin menambah:
"Tentera Israel menjalankan tangkapan trauma kanak-kanak Palestin, selalunya melibatkan keganasan dan penghinaan, kepada perdana mereka cepat mengaku semasa soal siasat," kata Iyad Misk, seorang peguam di DCI-Palestin."Membakar kanak-kanak dengan puntung rokok menimbulkan penggera tertentu yang menuntut siasatan segera, telus dan tidak berat sebelah oleh Bahagian Siasatan Jenayah Polis Tentera di mana pendera dipertanggungjawabkan."
Pihak berkuasa Israel tanpa syarat yang dikeluarkan Hendi dan dihukum Mohammad ke semasa berkhidmat semasa dalam tahanan pra-perbicaraan. Ali masih dalam tahanan Israel.
Ini menandakan kali kedua Hendi bertahan rawatan sakit tahun ini . Pada penghujung Februari [2013], DCI-Palestin dikemukakan aduan kepada Jabatan Siasatan Dalaman Polis ke atas penyalahgunaan Hendi dialami semasa soal siasat di balai polis Ariel pada Februari.
Hanya bulan lepas, ia telah mendedahkan bahawa tentera Israel meletakkan tahanan Palestin - termasuk kanak-kanak - dalam sangkar luar semasa ribut musim sejuk yang kejam .
Dan seminggu yang lalu, tentera Israel telah ditangkap pada video penculikan dan memukul remaja Palestin berhampiran dinding Israel di Timur Baitulmuqaddis.
Pemerhati Hak Asasi Manusia baru-baru ini melaporkan bahawa sekurang-kurangnya dua kali pada tahun 2013, tentera Israel diserang hendap, tembakan dan membunuh kanak-kanak Palestin berhampiran sekolah di Tebing Barat tanpa sebarang sebab.
Pertahanan seksyen Kanak-kanak Antarabangsa-Palestin mengatakan bahawa terdapat purata 203 kanak-kanak dalam tahanan Israel dalam tahun 2013, purata 33 daripada mereka berusia antara 12 dan 15 tahun. "Caj yang biasa adalah untuk membaling batu," DCI-Palestin menambah. "Pada masa ini 51.4 peratus daripada tahanan kanak-kanak Palestin yang ditahan di Israel melanggar Perkara 76 Konvensyen Geneva Keempat."

Israel ganggu usaha damai


Ramallah: Menteri Luar Jerman Frank-Walter Steinmeier berkata, tindakan agresif Israel membuka kawasan petempatan baru menyukarkan usaha damai yang diusahakan komuniti antarabangsa.

Steinmeier bagaimanapun mengelak daripada menjawab soalan sama ada Kesatuan Eropah akan mengadakan sekatan terhadap Israel, sebaliknya isu peneroka akan dibincangkan dengan rakan sejawatnya Avigdor Lieberman.


Dia berada di Israel untuk lawatan sehari bagi membincangkan proses damai dengan perunding utama negara itu, Tzipi Livni, sebelum menghadiri upacara peringatan bekas perdana menteri Ariel Sharon.

Steinmeier turut menemui Presiden Palestin Mahmud Abbas. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/15

'Jentolak' mati koma dikebumi


2014/01/14
Baitulmaqdis: Israel semalam mengebumikan bekas Perdana Menteri, Ariel Sharon, salah seorang pemimpin politik dan tentera paling mahir tetapi sentiasa diburu kontroversi.

Sharon meninggal dunia Sabtu lalu selepas lapan tahun koma apabila diserang angin ahmar pada kemuncak kerjayanya yang menyaksikan beliau dipuji sebagai wira dan negarawan tetapi turut dilabel penjenayah perang. Beliau berusia 85 tahun.


Dikebumi di kediaman keluarga

Beliau dikebumikan dalam upacara di kediaman keluarganya di selatan Negev, yang terletak beberapa kilometer dari sempadan utara dengan Semenanjung Gaza.

Pada majlis peringatan yang diadakan di luar Parlimen di Baitulmaqdis yang dipenuhi pemimpin Israel dan diplomat asing, Sharon diingat kerana kedegilan dan sikap ganas yang membuatkan beliau diberi gelaran ‘Jentolak’.

“Anda tidak pernah berehat daripada berkhidmat untuk rakyat, apabila mempertahankan tanah air dan menjadikan ia makmur. Tanah ini akan menyambut anda dengan tangan mesra sejarah negara yang anda turut lakarkan sesuatu yang tidak dapat dilupakan,” kata Presiden Shimon Peres yang berdiri di depan Plaza Knesset, lokasi keranda Sharon diletakkan. - AFP