Sunday, 13 October 2013

Anak-anak Palestin berlari-lari ke sekolah mereka di Kamp (Yarmuk) Palestin di Damsyik.

Anak-anak Palestin berlari-lari ke sekolah mereka di Kamp (Yarmuk) Palestin di Damsyik.

Mereka berlumba-lumba dengan peluru penembak tepat Syiah setiap hari untuk pergi ke sekolah, mereka mungkin menjadi mangsa dan terbunuh seperti kanak-kanak lain di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja.

Ya Allah melindungi saudara-saudara perempuan kami ini.

Israel mahu rampas Ramallah

Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas


RAMALLAH - PALESTIN. Presiden Palestin, Mahmoud Abbas memberi amaran tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana pihak yang berhasrat  memindahkan ibu negara Palestin dari Ramallah ke Baitulmuqaddis.

Rancangan pemindahan itu pada awalnya dilakukan Amerika Syarikat (AS) selepas Parti Demokrat mengisytiharkan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel, tahun lalu.

Mahmoud berkata, rancangan itu adalah sebahagian daripada pelan perjanjian damai di mana AS bertindak menjadi orang tengah.

“Kami tidak akan berkompromi dengan kandungan perjanjian sempadan 1967 walaupun dalam perjanjian tersebut mencatatkan Ramallah sebagai ibu negara sementara,” katanya pada laporan Press TV..

Beliau menegaskan, rundingan antara Palestin dan Israel yang diaturkan itu dibuat berdasarkan perjanjian sempadan 1967 iaitu terdapat pertukaran tanah yang terhad.

“Banyak tanah penduduk Palestin diambil seperti termaktub dalam perjanjian pada 1967, tetapi bukan sehingga merampas ibu negara kami.

Sekiranya ia terjadi, ini bermakna AS bukan menjadi pendamai antara kami dan Tel Aviv sebaliknya mereka (AS) ingin melihat kehancuran rakyat Palestin,” katanya.