Friday, 5 June 2015

Askar Israel dipenjara kerana makan babi

Askar Israel dipenjara kerana makan babi
Askar Israel dibebaskan selepas dipenjara awal minggu ini kerana didakwa memakan sandwic yang mengandungi daging babi. –Foto AFP

JERUSALEM - ISRAEL. Seorang askar Israel dibebaskan selepas dipenjara awal minggu ini kerana didakwa memakan sandwic yang mengandungi daging babi.

Menurut laporan AFP, askar tersebut yang dilahirkan di Amerika Syarikat (AS) dikatakan 'tidak biasa' dengan amalan pemakanan kosher Israel.

Difahamkan, sandwic berkenaan disediakan sebagai bekalan makanan oleh nenek askar berkenaan.

Askar tersebut dibebaskan setelah orang awam memaksa pihak tentera membebaskan beliau.

"Kami telah lakukan kesilapan," kata jurucakap tentera, Brigadier Jeneral Moti Almoz pada Selasa.

"Hukuman tersebut dibatalkan dan askar tersebut akan dilepaskan.

"Tentera Israel akan meneruskan (amalan) kosher tetapi kami tidak akan mengambil tahu mengenai sandwic (milik askar)," jelasnya dalam laman sosial Facebook.

Undang-undang Israel yang dikenali sebagai 'kashrut' melarang babi dan beberapa jenis makanan laut, selain melarang menyampur-adukkan daging bersama dengan produk tenusu.

Israel gempur kedudukan pejuang Hamas


BAITULMAQDIS 4 Jun – Pesawat tentera Israel menggempur beberapa kedudukan pejuang pergerakan Hamas di Semenanjung Gaza awal hari ini, sebagai membalas serangan roket beberapa jam sebelum itu, tetapi tiada kecederaaan atau kematian dilaporkan.
Menurut kenyataan tentera rejim Zionis, tiga serangan dilancarkan di pangkalan latihan kumpulan pergerakan Hamas, Izzadine al-Qassam di Gaza City dan satu lagi serangan di bandar Khan Yunis yang terletak di selatan Gaza.
“Tentera Israel bertindak balas terhadap dua serangan roket dari Semenanjung Gaza ke selatan Israel.
“Sebanyak tiga infrastruktur dimusnahkan dalam serangan balas tersebut,” jelas kenyataan berkenaan. - AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/israel-gempur-kedudukan-pejuang-hamas-1.98977#sthash.M6TSVzx8.dpuf