Friday, 10 January 2014

Ariel Sharon kritikal

Ariel Sharon
Ariel Sharon
10 Januari 2014TEL AVIV - ISRAEL. Bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon dilaporkan berada dalam keadaan kritikal setelah lapan tahun koma, kata seorang jurucakap hospital Israel, semalam.

Kenyataan itu dibuat lapan hari selepas Pusat Perubatan Sheba mengumumkan kehidupan Sharon berada dalam bahaya kerana berlaku ketidak stabilan dalam rawatannya.

Sementara itu, Pengarah Pusat Perubatan Sheba, Zeev Rotstein berkata, kesihatan Sharon merosot berpunca daripada kegagalan fungsi buah pinggang dan merebak ke organ lain.

Jurucakap hospital, Amir Marom berkata, pada petang semalam, keluarga Sharon telah berada disisi katilnya dan mencadangkan istilah "Ibrani" digunakan apabila kehidupan Sharon berada dalam keadan bahaya sekali lagi.

Sharon adalah Perdana Menteri Israel sejak 2001 sehingga 2006.

Beliau dimasukkan ke hospital selepas berlaku pendarahan otak dan koma.

Bagaimanapun sebelum ini keadaannya stabil.

Sejak 2006 Ariel Sharon Masih Koma, Azab Terpanjang di Dunia?

Ariel Sharon - ilustrasiMantan perdana menteri Zionis Ariel Sharon dalam kondisi sangat kritis, Jumat pagi (10/1), setelah sehari sebelumnya pihak rumah sakit mengumumkan kondisi medisnya turun drastis. Sejak 2006 lalu, Sharon terus mengalami koma hingga organ-organ penting dalam tubuhnya sudah mengalami gagal fungsi, termasuk ginjal dan paru-parunya.

Seperti dilansir Hidayatullah, Jum’at (10/1), pihak rumah sakit menurunkan status pria berusia 85 tahun itu menjadi sangat kritis pada hari Kamis kemarin. Para pejabat rumah sakit mengatakan Sharon sewaktu-waktu bisa mati.

Para dokter yang melihat begitu lamanya ‘penderitaan’ penjagal rakyat Palestina di Shabra dan Shatilla itu sampai mengatakan bahwa tidak ada orang yang sekarat lebih lama darinya.

Anggota keluarga Sharon sudah berkumpul di rumah sakit agar bisa berada di sampingnya ketika ajal menjemput. Putra Sharon, Gilad dan Omri, sudah berada di sana sejak kondisi ayahnya memburuk pada 1 Januari lalu. [AM/Bersamadakwah]

palestin

Berita | Keadaan semasa Gaza.

10 Jan - Sebuah keluarga di Gaza menggunakan kotak sebagai bahan bakar untuk memasak makanan disebabkan kekurangan gas memasak akibat pengepungan yang dikenakan terhadap Semenanjung Gaza. [Ph]

sumber: gazanow [IZ]
#aqsasyarif #shitaaemergencyrelief #SaveYarmoukCamp

***
Langgan 'Newsletter' kami di sini: http://goo.gl/CrSr6o