Friday, 8 August 2014

Zionis rompak RM10 juta


Ramallah: Ketika rejim Zionis melakukan kempen tangkapan besar-besaran di Tebing Barat, kononnya untuk mencari pembunuh tiga remaja Israel, tentera dan polis Israel sekurang-kurangnya membuat 18 serbuan sehari ke dalam rumah rakyat Palestin, badan amal dan pusat perniagaan.
Menurut laporan Pemerhati Hak Asasi Manusia Euro-Mid, tentera dan polis Israel mencuri wang tunai dan harta rakyat Palestin bernilai kira-kira RM10 juta keseluruhannya.
“Jika tentera Israel telah benar-benar mencari remaja yang hilang, mengapakah banyak harta peribadi dirampas mereka?

"Penduduk di Tebing Barat terdiri daripada golongan yang susah dan miskin, jumlah harta dan wang tunai yang dicuri bertujuan untuk melumpuhkan kemampuan setiap individu," Kata Pegawai Perundangan Euro-Mid, Ihsan Adel.
Foto
FOTO Reuters

Berdasarkan siasatan yang dibuat oleh Euro-Mid, sebanyak RM950,000 wang tunai dicuri tentera dan polis Israel sepanjang pemeriksaan dibuat.

Pemeriksaan sebanyak 387 kali itu juga melibatkan kecurian kereta, komputer, telefon bimbit, barang kemas serta menyita harta benda dari kawasan perumahan, klinik, agensi media dan pusat penukaran matawang asing dianggarkan bernilai RM8.6 juta.

Tindakan rejim Zionis mencuri wang dan harta kepunyaan orang awam Palestin dan pertubuhan sivik adalah melanggar artikel 27 dan 33 Konvensyen Geneva Keempat, yang mana melarang penjarahan dan tindakan balas terhadap orang awam dan barangan milik mereka.

Badan antarabangsa digesa membuat siasatan menuntut kerajaan Israel dan meminta rakyat Palestin memfailkan tuntutan balik barang-barang mereka atau pembayaran balik yang mencukupi dengan segera. - Sumber Euro-Mid
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/07

No comments:

Post a Comment