Raed Salah, merupakan ketua Pergerakan Islam di Israel, sebelum ini mengemukakan rayuan terhadap dakwaan menyebarkan hasutan menerusi satu ucapan pada 2007 dengan menggesa seluruh umat Islam dan bangsa Arab untuk memulakan intifada atau kebangkitan bagi mempertahankan Baitulmaqdis dan Masjid al-Aqsa.
Menurut kenyataan mahkamah, Raed akan menjalani hukuman penjara selama 11 bulan bermula pada 15 November ini.
Selain itu, beliau diletakkan di bawah pemantauan pihak berkuasa rejim Zionis kerana dipercayai memarakkan lagi ketegangan di Baitulmaqdis sehingga menyaksikan siri serangan pisau, tembakan dan bantahan diadakan terhadap Israel.
Masjid al-Aqsa merupakan kawasan milik Palestin yang dijajah oleh Israel dari Jordan semasa Perang Enam Hari 1967 dan menjadi pusat pergolakan antara Palestin-Israel sejak berpuluh-puluh tahun.
Dalam perkembangan berasingan, angka kematian dalam kalangan rakyat Palestin akibat kekejaman Israel meningkat kepada 59 orang sejak konflik tercetus pada awal bulan ini.
Situasi tersebut mengundang kecaman daripada pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa, Amnesty International yang mendakwa rejim Zionis melakukan siri pembunuhan dengan sengaja tanpa justifikasi di Tebing Barat dan Baitulmaqdis.
“Sebanyak empat kes menunjukkan rakyat Palestin ditembak mati dengan sengaja oleh tentera Israel sedangkan semua mangsa tidak mendatangkan bahaya kepada mana-mana pihak,” jelas pertubuhan berkenaan. – AFP