Sunday, 22 March 2015

Yahudi Tanam Pokok Ghorqod Untuk Pertahanan!

Tentera Israel bukan hanya menggunakan teknologi canggih seperti sistem anti peluru berpandu Iron Dome untuk menghadapi serangan roket dari Jalur Gaza. Mereka juga menggunakan cara yang lebih tradisional seperti menanam pokok.


Pokok Ghorqod

Pohon-pohon ini ditanam di sekitar sempadan Israel dengan Genting Gaza untuk menghadapi serangan roket dari Semenanjung Gaza. Ia berfungsi untuk menghalang pandangan dari tentera yang ada di Semenanjung Gaza.

“Dengan cara ini warga Israel yang tinggal di sekitar Gaza dapat lebih dilindungi dan di sisi lain boleh juga menikmati pemandangan hijau,” ujar salah seorang pegawai tentera Israel, Brigjen Elkabetz

Tentera Israel sendiri mengakui, ketika ini penduduk di sempadan dapat hidup dengan lebih aman sejak gencatan senjata dengan Hamas.

(Baca: Tahukah Anda Watak Superman Di Cipta Sebagai Penyelamat Kaum Yahudi)

Gencatan senjata tersebut dicapai setelah Israel menggempur wilayah Gaza dalam operasi ketenteraan yang diberi nama “Pillar of Defence” November lalu.

Kaedah pertahanan dengan menanam pohon sebenarnya mempunyai sejarah panjang di Israel. Pada awal-awal penubuhan negara Zionis, Israel menanam banyak pokok di wilayahnya untuk menghalang tentera Arab yang berperang dengannya.

Rasulullah SAW 14 abad yang lalu pernah menyatakan di dalam hadis, kisah berlindungnya kaum Yahudi pada pohon Ghorqod ketika peperangan melawan tentera Islam di akhir zaman.

Hadis itu berbunyi: “Tidak akan berlaku kiamat sehingga Muslimin memerangi Yahudi. Mereka diperangi oleh Muslimin sehingga orang yahudi bersembunyi di sebalik batu dan pohon. Batu dan pohon itu berkata: Wahai Muslim, wahai hamba Allah, Ini dia Yahudi berada dibelakangku, kemarilah dan bunuhlah dia. Melainkan pohon Ghorqod. Sesungguhnya ia adalah daripada pokok Yahudi ”.

Pokok Ghorqod [2]
Pokok Ghorqod [3]
Pokok Ghorqod [4]

Wallahua’lam.

[Sumber]


Sumber artikel: http://www.sentiasapanas.com/2014/03/yahudi-tanam-pokok-ghorqod-untuk.html#ixzz3V2MmZPoH
Follow us: @SentiasaPanas on Twitter | SentiasaPanas on Facebook

No comments:

Post a Comment