Friday, 9 October 2015

Kekejaman Israel


1,289 penduduk Palestin cedera sejak pertempuran tercetus
09 Oktober 2015 12:51 AM

Seorang lelaki Palestin yang cedera akibat ditembak tentera Israel, terpaksa diberikan rawatan selepas insiden tersebut berlaku di pusat pemeriksaan Zaim berhampiran kawasan penempatan Maale Adumim, di Baitulmaqdis, kelmarin. REUTERS

BAITULMAQDIS 8 Okt. - Sekurang-kurangnya 1,289 penduduk Palestin cedera dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan Israel di Tebing Barat dan Baitulmaqdis susulan keganasan terbaharu sejak lima hari lalu.
Menurut data rasmi yang dikeluarkan Palang Merah Palestin, sebanyak 76 orang daripada jumlah tersebut cedera ditembak dengan peluru, manakala 344 orang lagi akibat ditembak peluru getah.
Selain itu, sebanyak 84 orang daripada mereka mengalami masalah pernafasan akibat gas pemedih mata, dan 20 orang lagi dipukul dengan teruk.
Sementara itu, keganasan terbaharu menggegarkan Israel dan Tebing Barat hari ini melibatkan tiga kejadian tikam dan seorang penduduk Palestin ditembak mati polis ketika Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu menggesa penduduk Israel lebih berhati-hati terhadap keganasan.
Di Tebing Barat, lelaki-lelaki dipercayai polis perisik Israel melepaskan tembakan terhadap sekumpulan penduduk Palestin didakwa melontar batu, yang menyaksikan tiga orang cedera.
Kejadian itu turut disaksikan oleh wartawan AFP yang melihat seorang mangsa cedera parah di belakang kepalanya.
Pegawai Israel dan Palestin dilaporkan bertemu bagi mengadakan rundingan keselamatan di Tebing Barat malam tadi dan Kesatuan Eropah (EU) hari ini menggesa keamanan dikembalikan dan dialog politik diadakan.
Seorang gadis Palestin berumur 18 tahun mati ditembak selepas menikam seorang lelaki Israel berumur 35 tahun di Old City.
Di bandar Kiryat Gat, Israel, polis menembak mati seorang lelaki Palestin selepas dia didakwa mencederakan seorang askar dengan pisau.
Rusuhan di timur Baitulmaqdis dan Tebing Barat sejak beberapa hari lalu menyaksikan belia melemparkan batu dan bom petrol terhadap pasukan keselamatan Israel.
Dalam pada itu, Netanyahu turut mengharamkan ahli-ahli Parlimen daripada memasuki kawasan Masjid al-Aqsa dalam usaha mengurangkan ketegangan.
“Penduduk Israel kini di barisan hadapan perang terhadap keganasan dan perlu berada dalam keadaan berjaga-jaga,’’ katanya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kekejaman-israel-1.144441#sthash.CF3fjnU2.dpuf

No comments:

Post a Comment